Praėjusį ketvirtadienį Jungtinių Valstijų Atstovų rūmų pakomitetis, pristatydamas tyrimą, aiškino nurodęs pateikti duomenis septynioms kompanijoms, įskaitant „Walmart“. Toks sprendimas priimtas po to, kai 2019 m. nevyriausybinė organizacija „Healthy Babies Bright Futures“ paskelbė kūdikių maisto tyrimų rezultatus.

Keturios kompanijos iš septynių – „Gerber“, „Beech-Nut“, „Earth's Best Organics“ produktus gaminanti „Hain Celestial Group“ ir „Happy Family Organics“ produktų gamintoja „Nurture Inc.“ – pasidalijo dokumentais. Pakomitečio teigimu, „Walmart“, „Sprout Foods“ ir „Campbell Soup Co.“, gaminanti „Plum Organics“ kūdikių maistą, bendradarbiauti atsisakė.

Arsenas, švinas, kadmis ir gyvsidabris – metalai, kuriuos JAV maisto ir vaistų administracija laiko pavojingais žmogaus sveikatai – panaudojus pesticidų ir herbicidų gali išlikti aplinkoje ilgus dešimtmečius, aiškina Michaelas Hansenas, JAV ne pelno siekiančios vartotojų organizacijos „Consumer Reports“ vyresnysis mokslininkas.

Nuodingųjų metalų gali dažniau pasitaikyti kūdikių maiste, nes į šį maistą apdirbimo proceso metu pridedama vitaminų ir mineralų, teigia M. Hansenas. Ryžiuose – dažname kūdikių maisto ingrediente – taip paprastai būna nemažas kiekis arseno, rašo usatoday.com.

Ryžiai auginami vandenyje, o kontaktuodamas su vandeniu dirvožemyje esantis arsenas jame ištirpsta, dėsto M. Hansenas.

Kadangi kūdikių smegenys tebesivysto, kyla didžiulis nerimas dėl to, kaip minėtieji metalai gali paveikti smegenų veiklą, sako M. Hansenas. Tuo metu, kai jau pasireiškia simptomai, pavyzdžiui, elgesio problemos, gali būti sudėtinga atsekti jų sąsajas su mityba, aiškina mokslininkas,

Pasak M. Hanseno, dėl kūdikių maisto sudėties nerimaujantys tėvai gali rinktis neperdirbtus vaisius ir daržoves.

JAV maisto ir vaistų administracija taip pat rekomenduoja į vaikų mitybą įtraukti įvairių kruopų, ne vien ryžius.

Praėjusių metų rugpjūtį JAV maisto ir vaistų administracija parengė rekomendacijas dėl ryžių kūdikių ir vaikų maiste. Nurodoma, kad arseno koncentracija maiste neturėtų viršyti 100 dalelių milijardui. Pakomitečio ataskaitoje teigiama, kad kai kuriuose „Beech-Nut“ naudojamuose ingredientuose arseno koncentracija siekia 913 dalelių milijardui. „Earth's Best Organics“ naudojo ingredientus, kurių arseno koncentracija siekė 309 dalelių milijardui.

Ataskaitoje nurodomi atvejai, kai gamintojai tyrė ingredientus, tačiau ne galutinius produktus, nors nuodingųjų metalų dalis galutiniuose produktuose gali būti didesnė.

Taip pat nustatyta, kad kai kuriais atvejais gamintojai buvo nustatę vidinius standartus, tačiau prekiavo jais neatitinkančiais produktais.

Pakomitečio, kuriam vadovauja JAV Atstovų rūmų narys, demokratas iš Ilinojaus Raja Krishnamoorthi, teigimu, siekiama, kad Maisto ir vaistų administracija nustatytų sunkiųjų metalų normas kūdikių maiste. Gamintojai turėtų būti įpareigoti ištirti galutinius produktus ir paskelbti tyrimų rezultatus, ataskaitoje pažymi pakomitetis.

Praėjusį ketvirtadienį paskelbtame pranešime JAV maisto ir vaistų administracija aiškina labai rimtai vertinanti nuodingųjų medžiagų atsiradimą maisto produktuose. Pasak tarnybos, kūdikių maisto gamintojai nuo 2016-ųjų padarė pažangą mažindami arseno kiekį kūdikių maiste. 2016-aisiais pirmąkart pateiktas siūlymas dėl normos – 100 dalių milijardui.

„Pripažįstame, kad reikia dar daug nuveikti, tačiau Maisto ir vaistų administracija pakartoja esanti tvirtai pasiryžusi mažinti nuodingųjų medžiagų ir kitų teršalų poveikį vartotojams“, – pareiškė tarnyba.

Kompanija „Campbell Soup Co.“ tvirtina atsakiusi į pakomitečio klausimus. Savo pareiškime kompanija pažymi, kad JAV maisto ir vaistų administracija nepateikia sunkiųjų metalų normų kūdikių maiste. Tačiau „Campbell Soup Co.“ tikina, kad jos atlikti tyrimai rodo, jog metalų kiekis gaminamame kūdikių maiste neviršija normų.

„Walmart“ taip pat tvirtina susisiekusi su pakomitečiu. Visgi kompanija aiškiai nurodė, kad bet kokį produktų testavimą įgyvendins jos tiekėjai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)