Socialiniuose tinkluose išplito seniai matyti vaizdai

Tiek gyventojai, tiek Lietuvos savivaldybės pradėjo dalytis seniai matytais vaizdais. Medžių šakos linko nuo sniego svorio, kai kur ir lūžo. Vingio parke nepavyko išvengti nelaimės, kai šaka nukrito ant bėgiko.

Nuvirtę medžiai Vingio parke:

Neatlaikė ir Pilaitėje futbolo maniežo stogas:

Ugniagesiams para buvo karšta

„Ugniagesiams gelbėtojams ši para buvo karšta, nežiūrint į tai, kad yra viduržiemis. Gelbėtojai atliko rekordinį gelbėjimo darbų skaičių – iškvietimų ugniagesiai gavo 406 kartus, tiek vyko į pagalbą. Iš viso 378, tai atlikta pusė darbų, kiek jų buvo per pirmas sausio savaitės iki šios paros“, – sakė E. Zdanevičienė.

„Retas automobilis užsuka į garažą, vyrai dirba be atvangos“, – sakė departamento atstovė. Ji teigė, kad pagrindinis ugniagesių gelbėtojų darbas buvo nuo kelių šalinti nulūžusius medžius, taip pat – užgriuvusius ant automobilių ar elektros laidų, pastatų.

„Neišvengta ir traumų. Vakar pavakare Vingio parke lūžtantis medis užgriuvo žmogų, šis patyrė traumų. Daugiau atsipirkta apgadintais automobiliais. Bet šiuo metu yra dar daugiau nei 50 įvykių, kur dirba ugniagesiai. Tikrai situaciją turime sudėtingą“, – sakė pašnekovė.

Ji teigė, kad dėl stichinio snygio dažniausiai kreipėsi asmenys iš Alytaus, Vilniaus ir Kauno apskričių.

Delfi primena, kad vakar buvo pranešta, kad Varėnoje nuolat lūžta medžiai. Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas teigė, kad medžiai griūva kas maždaug 10 metų.

Jau vakar dieną vilniečiai buvo raginami nesilankyti Vingio parke, kituose parkuose. O „Grinda“ trečiadienio rytą pranešė, kad kyla rizika ir dėl pastatų stogų.

Sniegas trauksis

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Edita Gečaitė „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ teigė, kad antroje trečiadienio pusėje sniegas rims.

„Šiandien situacija po truputį gerės. Pirma dienos pusė dar tikrai bus drėgna, slinks kritulių zona per visą šalį. Žinoma, daugiausia snigs, vakaruose kai kur įsimaišys ir šlapdriba ar lietus, visai menki kritulių kiekiai prie jūros.

O daugiausia, kaip ir jau pusantros paros, kris sniego rytinėje šalies pusėje. Bet jau šiandien sniego kiekiai bus gerokai mažesni. Ir po truputį antroje dienos pusėje pradės ši zona trauktis. Vėlai vakare snigs tik rytiniame šalies pakraštyje“, – „Žinių radijui“ trečiadienio rytą sakė E. Gečaitė.

Ji teigė, kad oro temperatūra visoje šalyje bus gana panaši į naktį buvusią – apie 0–2 laipsnius šilumos.

„Kadangi išliks stiprokas šiaurės vakarų vėjas tai ir šiandien toliau vietomis papustys ir kils pūga“, – žadėjo sinoptikė.

E. Gečaitė laidoje sakė, kadangi daugiausia sniego kliuvo pietiniams, rytiniams ir šiaurės rytiniams šalies rajonams, juose ir susidarė didžiausia sniego danga.

„Marijampolės, Alytaus apylinkėse – iki 23–26 centimetrų, apie Vilnių siekia ir 30 centimetrų. Kitur, šiaurės rytiniuose rajonuose, – daugiau nei 20 centimetrų sniego. Bet, žinoma, kadangi pusto, stiprus vėjas, kai kur pusnys gerokai didesnės“, – teigė sinoptikė.
Ji sakė, kad artimiausiomis dienomis smarkus sniegas iškeliaus iš Lietuvos.

„Smarkus sniegas iškeliauja šiandien. Artimiausią naktį, jos pradžioje, dar lengvai pasnyguriuos rytiniame šalies pakraštyje. O vėliau jau įsivyraus sausi orai. Tiesa, paryčiais vakarinį šalies pakraštį pasieks naujo ciklono debesys. Todėl rytoj rytą pasnyguriuos vakariniame šalies pakraštyje. O ketvirtadienio dienos metu sniego ir kritulių zona išplis į didesnę vakarinės šalies dalį. Bet jau kiekiai tikrai nebus tokie dideli“, – žadėjo sinoptikė.

Temperatūra pradės kristi, naktį tikimasi sulaukti 3–8 laipsnių šalčio, kai kur gali atšalti ir iki 10–12 laipsnių. O dieną – silpnai neigiama, žadama nuo –3 laipsnių šalčio iki +2 laipsnių šilumos prie jūros.

Snygis Vilniuje: tarnybos dirba be perstojo

Jau antrą parą Vilniuje ir visoje Lietuvoje tęsiasi sniego audra – vietomis prisnigta net iki 30 cm, rašoma savivaldybės pranešime spaudai.

Vilniaus savivaldybės įmonių grupė dirba ištisą parą: visame mieste nuolat sukasi 50 skirtingo dydžio ir pajėgumų sniego valymo mašinų, kurios prižiūri net 1690 sostinės gatvių. Šalinami ir ant kelių užvirtę pavojingi medžiai, tvarkomi apšvietimo gedimai.

Gyventojai įspėjami, kad nelaimių galima išvengti laiku pašalinus susikaupusį storą sniego sluoksnį nuo stogų, stoginių, pavėsinių, sandėliukų, paviljonų, balkonų, kitų laikinų pastatų, nes nuo padidėjusių apkrovų gali neatlaikyti pastatų konstrukcijos. Sniego naštos praėjusią naktį neatlaikė ir Pilaitėje esantis dengto futbolo maniežo kupolas – jam subliūškus žalą skaičiuos ir kompensuos draudikai.

Ypatingą dėmesį gyventojai ir įmonės prašomi skirti plokštiems stogams. Vis dėlto reikia realiai įvertinti situaciją – sniego valymas nuo bet kokio pastato stogo reikalauja daug laiko ir fizinių pastangų. Jei yra galimybė, pagalbos reikia kreiptis į specializuotas įmones. Gyventojų turto saugumu taip pat turi pasirūpinti ir namus administruojančios įmonės.

Kitas labai svarbus dalykas – nuo šlaitinių stogų gali pradėti slinkti sniego lavinos. Būkite atsargūs!

Didelio atsargumo reikia ir nulūžus medžiams. Gyventojai įspėjami jokiu būdu patiems nešalinti nuvirtusių medžių ar šakų, jei jie užvirtę ant įsitempusių ar nutrūkusių kabelių ir laidų, nes atsiradęs elektros nuotėkis gali būti pavojingas gyvybei. Apie visas dėl lūžusių medžių, šakų ant važiuojamosios kelio dalies susidariusias kliūtis reikia pranešti trumpuoju numeriu 1355.

Miesto apšvietimas

Visą parą budinti bendrovės „Vilniaus apšvietimas“ dispečerinė tarnyba per naktį gavo 11 pranešimų, nuolat registruojami nauji. Nuo sniego svorio lūžtantys medžiai kabelius nutraukė 6 vietose. Net trys medžiai vienu metu virto Vanagų gatvėje, nutraukė laidus, išvertė 3 atramas ir sudaužė šviestuvus. Vingio parke virstantis medis nuvertė toršerą, užfiksuota ir daugiau nuverstų arba pasvirusių apšvietimo atramų (stulpų), sudaužytų šviestuvų. Didžioji dalis gedimų jau pašalinti.

Šakoms pakibus ant kabelių ir operatyviai nuvykus į įvykio vietą, šakos pašalinamos ir rimtesnių gedimų pavyksta išvengti, tokių atvejų iki 9 val. ryto buvo net penki, todėl gyventojai ir toliau prašomi skambinti visą parą veikiančiu „Vilniaus apšvietimo“ telefonu 8 686 17097 vos pamačius kilusią grėsmę.

Viešasis transportas kursuoja įprastai

SĮ „Susisiekimo paslaugos“ savo feisbuko puslapyje reguliariai atnaujina informaciją apie eismo ir viešojo transporto situaciją mieste. Pirmąją snygio parą autobusų ir troleibusų judėjimas Vilniuje vyko gana sklandžiai: sudėtingiau išvažiuojami ruožai – tik labiau nuo miesto nutolusios vietose, t. y. Šilėnuose, Mileišiškių soduose, Valakampiuose, taip pat Antakalnio prieigose.

Iš viso per parą buvo pakeistos 3 autobusų maršrutų trasos – autobusai laikinai važiavo aplinkiniais artimiausiais keliais ir taip buvo užtikrintas nepertraukiamas kursavimas. Didesnių nukrypimų nuo tvarkaraščių̨ beveik nepasitaikė, tik keliuose maršrutuose viešasis transportas vėlavo iki 30 minučių.

Antrąją snygio parą, rytinio piko metu, situacija mieste stabili. Sudėtingiau išvažiuojamos vietos šiuo metu yra Dvarčionių prieigos, Grigaičiai, Trakų Vokė, Bireliai, Bukčiai. Ryškesnių viešojo transporto vėlavimų nenustatyta.

SĮ „Susisiekimo paslaugos“ primena: jei galite atidėti kelionę ar jos išvengti, saugiai likite namuose. Važiuojantiems automobiliu primename – būkite atidūs, neskubėkite, planuokite kelionės laiką, automobilius palikite toliau nuo medžių, nes jie snygiui tęsiantis gali kelti pavojų dėl lūžtančių šakų. Keliaujantiems pėsčiomis taip pat svarbu būti atidiems, neskubėti, pagal galimybes vengti ruožų, kurie slidesni, nepabarstyti.

Eismui šį rytą trukdė nuvirtę medžiai Nemenčinės pl., Plytinės g., Krakiškių st. Sakališkių g., Bukčių g., Aukštuosiuose Paneriuose, Kairėnuose, sniego neatlaikiusių medžių yra Trakų Vokės parke, Gulbinuose, Ungurių, Stanislovo Kerbedžio st., Karačiūnuose, Gudeliuose.

Vakar dėl nukritusių medžių ar itin slidaus, neišvažiuojamo kelio buvo nutraukti keli maršrutai, tačiau, susisiekus su „Grinda“, problemos operatyviai pašalintos. Situaciją „Susisiekimo paslaugos“ nuolat stebi tiek dėl kelių, tiek dėl kontaktinio tinklo. Kadangi kontaktinis tinklas taip pat turi atlaikyti didelį sniego kiekį, kai kur tenka skubiai vykti taisyti gedimų.
Gatvės valomos prioriteto tvarka – užtikrinant viešojo transporto judėjimą ir geras eismo sąlygas greitojo eismo gatvėse. Imtis nuošalesnių gatvių tvarkymo bus galima tik nustojus snigti.

Sveikata

Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties duomenimis, dėl snygio traumų neišaugo – sulaukta ne daugiau nei įprastai pagalbos kreipimųsi.

Gauti 6 iškvietimai, kurių priežastys labiau susijusios su parkritimu dėl sunkių oro sąlygų.

Taip pat netrūko pranešimų ir iš kitų savivaldybių, jos irgi pranešdavo apie nuvirtusius medžius, įspėdavo žmones saugoti save ir savo turtą.

Pranešta ir apie dėl virtusių medžių nukentėjusius gyventojus, kurie laikinai liko be elektros.