Patarimus, kaip pagerinti gyvenimo kokybę, teikianti Nadia Bokody iš Australijos tvirtina, kad skausmui artimas efektas, nutinkanti ilgai neturint galimybės patirti orgazmo, būdingas ne tik vyrams, bet ir moterims, rašo „The Sun“.

Kaip neseniai buvo rašyta portale News.com.au, skausmingas sekso alkis nėra vien juoko dėlei sumanytas išsireiškimas, nusakantis kai kurių frustraciją dėl sekso stygiaus išgyvenančių moterų būseną. Tas posakis, kaip paaiškėjo, – ne tiktai nuoširdus, bet ir labai tikslus.

N. Bokody primena, kad egzistuoja medicininis terminas čia aptariamos būsenos priežastims apibūdinti. Tai vazokonstricija – smulkiųjų raumenų paviršiumi einančių kraujagyslių susiaurėjimas.

Libido pakylėjimo akimirką į genitalijų srities audinius suplūsta kraujas, todėl tos vietos pabrinksta. Jei pabrinkimas neatslūgsta (kadangi nėra tam palankių aplinkybių), gali apimti diskomfortas“, – aiškina N. Bokody.

„Vyrų atveju ši būsena labiau aktualizuojama, o moterų – kur kas mažiau ištirta, todėl nemalonus pojūtis, nulemtas visiško letargo seksualinėje plotmėje, dažnai palaikomas prieš menstruacijas ištinkančiais skausmais“, – nurodo gyvenimo būdo lavybininkė.

„Būtina pasakyti, kad genitalijų maudimas nėra vienintelė nepageidaujama laikotarpio be sekso pasekmė. Lytinių santykių nebuvimas daro didžiulę įtaką psichologinei moters būklei, imuninei sistemai ir, žinoma, libido“, – įspėja N. Bokody.

Kalbėdama apie kitus negatyvius sekso stygiaus padarinius, N. Bokody akcentavo štai ką: „Atvejai, kai stresas sumažina norą mylėtis, jokiu būdu nėra reti, tačiau kai sekso nebelieka, išskiriama daugiau streso hormonų, todėl darosi labai sunku atsipalaiduoti ir jaustis pakylėtai.“

„Kaip rodo Oregono universiteto mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai, prieš darbo dieną pasimylinčios poros vėliau nesunkiai susitelkia į atliekamas užduotis ir mėgaujasi tuo, ką daro, be to, išlieka šitaip nusiteikę net 24 valandas po intymaus akto“, – tęsia specialistė.

„Įrodyta ir tai, kad reguliariai seksualinį malonumą išgyvenantys asmenys rečiau serga peršalimo ligomis ir gripu. Prie tokios išvados teko prieiti, kai paaiškėjo, kad bent kartą per savaitę besimylintiems asmenims yra būdingas aukštesnis sekrecinio imunoglobulino A (IgA) lygis nei tiems, kurių gyvenime nelieka sekso“, – priduria ji.

N. Bokody taip pat paminėjo, kad sekso nebuvimas ypač nepalankus menopauzės laikotarpiu: dalykas tas, kad seksualinis pasyvumas lemia tam tikrus pakyčius, tokius kaip makšties išsausėjimas, galinčius tapti kliuviniu vėlesniam intymumui.

Nors makšties skausmas dėl sekso stygiaus – tik neseniai pradėta gvildenti problema, ji jau sulaukė rimto specialistų dėmesio. Tarkim, problemos aktualumu neabejoja akušerė-ginekologė Teresa Hoffman, subūrusi ekspertų grupę „Hoffman & Associates“.

Kalbėdama su portalu „Women‘s Health“, specialistė patikino, kad moterys prisipažįsta jaučiančios dėl šios bėdos nepatogumų.
„Apima keisto prisipildymo jausmas – tarytum slėgis dubens srityje, kurį svarbu sumažinti“, – paaiškino ji.

Ir vis dėlto – ar yra koks nors būdas užbėgti už akių skausmingam sekso alkiui? N. Bokody pataria kuo dažniau mylėtis su turimu partneriu. Na, o jei partnerio nėra, teks imtis solo partijos, t. y. pasimasturbuoti.

Pabaigai – dar poros specialisčių samprotavimai apie tai, ar diskomfortą dėl sekso stygiaus derėtų priskirti prie realių, be to, būdingų daugeliui problemų.

Gydytoja ir Patientaccess.com klinikinės veiklos vadovė Sarah Jarvis laikosi nuomonės, kad moterų atveju vaginos skausmo dėl sekso stygiaus idėja nėra tiek pagrįsta kiek kalbant apie vyrus.

„Daugybė seksualinių partnerių neturinčių moterų nė karto nėra patyrusios tokio pobūdžio diskomforto“, – tikina medikė.

„Aišku, kai vyksta moters seksualinė stimuliacija, vaginos kraujagyslės pritvinksta kraujo. Tačiau juk žinome, kad moterys, kitaip nei vyrai, nėra linkusios seksualiai susijaudinti užsiimdamos kasdiene, įprasta veikla“, – nurodo S. Jarvis.

„Visuotinai pripažįstama ir tai, kad moterys rečiau nei vyrai nerimauja arba kremtasi dėl to, kad negali pasimylėti. Reguliarios intymios sueitys, žinoma, gerina seksualinį apetitą, tačiau veikiausiai taip yra dėl vadinamųjų laimės hormonų, išsiskiriančių išgyvenant intymumą.“

„Beveik nekyla abejonių, kad po menopauzės ištiks vaginos išsausėjimas. Aistra taip pat sumažės. Dėl šių priežasčių intymios sueitys gali pradėti kelti diskomfortą. Pasąmoningas nerimas dėl skausmo dažnai atgraso moteris nuo sekso.“

Gausiai medicinos temomis rašanti Carol Cooper sutinka, kad štilis seksualiniame gyvenime, be jokio abejo, paveikia moteris, bet visa, kas negatyvu, suvesti į vaginos skausmo problemą, anot jos, tikrai negalima.

„Galiausiai, sekso tema yra kur kas platesnė, kad būtų galima apsiriboti tuo, kas nutinka su kraujagyslėmis. Juk nesame savo genitalijų vergai. Štai kodėl smegenys dažnai įvardijamos kaip pats jautriausias lytinis organas. Viena vertus, sekso stygius gali privesti prie lytinio potraukio sumažėjimo, bet, kita vertus, šitai gali atsitikti ir ilgalaikiais santykiais apsirūpinusiems asmenims. Kad ir kaip būtų, aistringumas – labai individuali kiekvienos moters savybė, todėl kalbėti apibendrintai jokiu būdu negalima.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (298)