„Valkininkų ir Jakėnų seniūnijose išvažiuojami tik pirmo ir antro lygio keliai, mūsų rajoniniai keliai tik pagal poreikį valomi. Situacija susijusi ne tik su sniegu, bet ir medžių užgriuvimu. Nuo 6 valandos ryto kas dešimt minučių užgriūva medis ant kelio“, – LRT televizijos laidai „Laba diena, Lietuva“ sako Varėnos rajono savivaldybės administracijos vadovas Alvydas Verbickas.

„Mes pasitelkėme į pagalbą vidaus tarnybos ugniagesius, prisideda ir kai kurie ūkininkai. Medžius nuo kelių padeda šalinti ir aplinkos tvarkymo įmonės. Elektros tinklų darbuotojai bando atkurti energijos tiekimą“, – apie naujausią situaciją kalbėjo A. Verbickas.

Dėl itin sudėtingos situacijos keliuose, Varėnos savivaldybės administracijos vadovo teigimu, sergančius gali sunkiai pasiekti medicinos darbuotojai.

Pūga siaubia Lietuvą

Į Lietuvą antradienio naktį atslinkus stipriam snygiui ugniagesiai jau daugiau kaip 40 kartų vyko šalinti nuvirtusių medžių, du teko traukti nuo automobilių.

Kaip BNS informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovė Edita Zdanevičienė, iki vidurnakčio gauti keturi pranešimai, po vidurnakčio – dar 37. Be to, dar apie dešimtyje vietų ugniagesiai dirba šiuo metu ir tie atvejai į šią statistiką kol kas neįtraukti.

„Naktį tai buvo Druskininkų, Alytaus, Birštono (savivaldybėse), pora atvejų – Kaune, o rytiniai išvažiavimai susiję su Vilniaus regionu – Vilniaus miestas, rajonas. Alytus, Varėna irgi išlieka“, – sakė PAGD atstovė.

Vilniuje, Architektų gatvėje, ant automobilio buvo užkritusi didelė pušies šaka. Volungės gatvėje ugniagesiai taip pat traukė ant automobilio užvirtusį medį. Alytaus rajone, Punios seniūnijoje, medį teko traukti nuo elektros laidų.

Miestuose ir keliuose dalį darbų atlieka ir kitos tarnybos.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, antradienį Lietuvoje bus debesuota, prognozuojami krituliai, daug kur smarkus sniegas, daugiausia rytų ir vidurio Lietuvoje. Daugelyje rajonų pūga, plikledis. Vėjas šiaurės vakarų, 8–13 m/s, daug kur gūsiai, 15–18 m/s. Aukščiausia temperatūra sieks nuo 1 laipsnio šalčio iki 2 laipsnių šilumos.

Trečiadienio naktį snigs, šiaurės rytinėje pusėje smarkiai, daug kur kils pūga. Dieną snigs silpniau. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų, 9–14 m/s, naktį daug kur gūsiai, 15–19 m/s.

Temperatūra naktį bus nuo 3 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos, dieną – nuo 1 laipsnio šalčio iki 2 laipsnių šilumos.

Elektros neturi 20–25 tūkst. namų ūkių

Lietuvoje dėl gausaus snygio elektros antradienį vidurdienį neturėjo apie 20–25 tūkst. namų ūkių – daugiausia Alytaus regione.

„Naujausiais ESO duomenimis, dėl iškritusio gausaus šlapio sniego Lietuvoje be elektros yra 20–25 tūkst. namų ūkių“, – BNS sakė ESO atstovas Paulius Kalmantas.

Jo teigimu, be elektros likusių namų ūkių daugėja, nes tebesninga.

„Sniegas kaupiasi ant medžių šakų, jos nuo svorio lūžta, medžiai ar jų šakos krenta ant oro linijų“, – pridūrė P. Kalmantas.

Jo teigimu, daugiausia elektros tiekimo trikdžių užregistruota Alytaus regione.

Jis prognozavo, kad dar tęsiantis snygiui elektros neturinčių žmonių nemažės. Gedimai yra taisomi, sustiprintos darbų brigados.

Eismo sąlygas antradienio rytą Lietuvoje sunkina snygis ir pūga, jos sudėtingos visoje Lietuvoje, įspėja Automobilių kelių direkcija.

9 valandos duomenimis, pagrindinių kelių dangos – su šlapio ar pažliugusio sniego provėžomis, vietomis – su prispausto arba puraus sniego sluoksniu iki 10–15 cm.

Mažesnio eismo intensyvumo rajoniniai keliai – su prispaustu sniegu, vietomis – su puraus sniego sluoksniu iki 20 cm, slidūs. Slidžius kelių ruožus valo ir barsto „Kelių priežiūra“.

Lazdijų, Kupiškio, Prienų, Ukmergės rajonuose pūga, kitur snygis, pereinantis į šlapdribą arba lietų.

Vakariniuose rajonuose – be kritulių. Oro temperatūra siekia nuo 1 laipsnio šalčio iki 3 laipsnių šilumos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (246)