A. Biutukajevą, taip pat vadinamą Amiru Chamzatu, JAV Valstybės departamentas 2016 metais įtraukė į „pasaulinių teroristų“ sąrašą . Šios institucijos duomenimis, jis tapo vienu iš IS lyderių 2015 metų birželį.

Pasak Vašingtono, A. Biutukajevas atsakingas už kelis mirtininkų išpuolius Rusijoje, įskaitant 2011 metų sausį įvykdytą ataką Maskvos Domodedovo oro uoste, pareikalavusią 35 žmonių gyvybių.

Anot R. Kadyrovo, čečėnų policininkai „vietoje“ likvidavo A. Biutukajevą ir penkis su juo siejamus kovotojus, kurių paiešką buvo paskelbusi Maskva.

„Banditų pogrindis Čečėnijos respublikoje yra visiškai išardytas!“ – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbė šio Šiaurės Kaukazo regiono lyderis, pridėjęs sukruvintų lavonų nuotraukų.

R. Kadyrovas pridūrė, kad asmeniškai prisidėjo planuojant šią operaciją ir kad kovotojams prieš žūtį dukart pavyko pasprukti nuo juos persekiojusių pareigūnų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas telefonu pasveikino Čečėnijos lyderį dėl operacijos baigties, trečiadienį žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo D. Peskovo pareiškimą, jog visi operacijos dalyviai gaus valstybinius apdovanojimus.

R. Kadyrovas geležiniu kumščiu valdo Čečėniją, atėjęs į valdžią po dviejų Rusijos ir separatistų karų, įsiplieskusių 10-ojo amžiaus pabaigoje ir šio tūkstantmečio pradžioje.

Jo režimas daugelio smerkiamas dėl žmogaus teisių gynėjų persekiojimo ir numanomo oponentų kalinimo bei kankinimo.

R. Kadyrovas kartais tiesiogiai komanduoja per kovos su terorizmu operacijas; jų metu įtariamieji dažnai nužudomi, o ne sulaikomi.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)