„Mums reikia kuo greičiau perorganizuoti partijos struktūras, valdybą . Gintai, blogai yra ir su organizaciniu, ir su centrinio štabo darbu, ir su finansavimu, nevardinsiu, bet aš manau, kad aš palaikau alternatyvą, kad deja rinkimus reikalia vertinti blogai, centrinio štabo darbą – nepatenkinamai. Mielas Gintautai, tau nepavyko pateisinti lūkesčių.

Kadangi tu galvoji, kokias klaidas padarei, tai keturiasdešimt skyrių mano, kad tu turėjai atsistatydinti po pirmo rinkimų turo. Aš manau, kad reikėjo po antro. Antra klaida – kad buvome užtvenkę rinkimų svarstymą labai ilgai, tris mėnesius. Po trijų mėnesių Tu pagaliau kažką pasakei. Taigi dabar būtų labai smagu, kad Tu pasektum rekomendacija ir Kęstučio Vilkausko, ir mano, ir, kad mes pradėtume naujus partijos pirmininkų rinkimus, ir galėtume judėti į priekį gegužę, ir performuoti komandą“, - sakė V. P. Andriukaitis.

Pasak jo, dabar labai svarbu, kad savivaldybių žmonės būtų išvedami į priekį.

„Mes turime merų, vicemerų, mums reikalingas jų balsas prezidiume“, - kalbėjo V. P. Andriukaitis.

Į Palucko pusę stojo Blinkevičiūtė

Į G. Palucko pusę stojo europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė.

„Tai, kad mūsų, socialdemokratų, rinkimų į Seimą rezultatai yra blogi, to niekas ir neginčija. (…) Tai tikrai nėra pirmas kartas, kai mes apie tai kalbame. (…) Tikrai rezultatų tikėjomės ne tokių, kai kas jau ir tam tikrus mundurus matavosi, ir tas nusivylimas ir didžiulis“, - kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Tačiau jos nuomone, partija negalės pasiekti rezulatų, kada pradeda karą savo organizacijos viduje.

„Taigi, mes kariaujame vienas su kitu, ir kariaujame tai parodydami išorėje, kas gudriau pasisakys, kas kandžiau, kas labiau įkąs (šiuo atveju) Gintui. Man kyla noras jį apginti, nes kai toks karas vyksta išorėje, mes visi pralaimime. (…) O kas laimi iš to karo? O gi visi mūsų oponentai ir kitos partijos, ploja ir džiaugiasi“, - sakė V. Blinkevičiūtė.

Ji atkreipė dėmesį, kad socialdemokratai pasiekė gerų rezultatų per savivaldos ir EP rinkimus.

„Taip, suklupome, Seimo rinkimai yra blogi. (…) Bet, kai tie du rinkimai buvo geri, tai reiškė, kad laimi partija, o kai jau šie – prasti, tada jau kaltas Paluckas, ir tie, kas šalia Palucko. Stop, mano melieji, kur bedirbčiau, ką bedaryčiau, visą laiką prisiimu atsakomybę ir sakau atvirai: visi kalti, nes mes pastoviai kariavome karus savo partijos viduje. Todėl rezultato nėra“, - kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Paluckas: kartais jaučiausi kaip dirigentas be orkestro

Posėdyje kalbėjęs G. Paluckas apžvelgė ketverių metų laikotarpį, kuomet jis vadovavo partijai.

„Per šį laikotarpį mes turėjome keturis rinkimus. Turėjome įvairiausių reitingų pakilimų ir nuosmukių. (…) Žemiausiai mūsų reitingas buvo kritęs iki keturių procentų – iškart po skyrybų su socdarbiečiais, o geriausius rezultatus pasiekėme EP rinkimuose. O prasčiausius – turbūt prezidento rinkimuose.

Mes kalbame apie parlamento rinkimus, ir priežastis, kurios lėmė rezultatus, kurių nei vienas nesitikėjome. Anokia čia paslaptis, daugelis siuntė gyvenimo aprašymus, ir ruošėsi į vyriausybines struktūras, koalicijas“, - kalbėjo G. Paluckas.

Savo pasisakyme partijos pirmininkas minėjo savo laišką bendrapartiečiams, apie kurį „Delfi“ jau rašė. Su jo tezėmis galima susipažinti čia.

Partijos pirmininkas kartojo esąs įsitikinęs, kad, jei socialdemokratai nenustos savęs skalbti viešumoje, tai ir reitingų rezultatų atsigavimo negali tikėtis.

„Aš tikrai gerbiu V. Andriukaitį, gerbiu A. Sysą, tačiau jiems nepritariu. Sakau tai atvirai, ir tam man nereikia rašyti atvirų laiškų, ir paskui stebėtis, kaip jie pasiekė viešumą. Lygiai taip pat nepritariu, jog atsinaujinimo koncepcija yra įdinga, ir, kad mums reikėtų sukti atgal ir mėginti suklijuoti suskilusį indą, ir surasti galimybę susigrąžinti kai kuriuos bičiulius.

Visų šių keturių metų pastangos, mano asmeninės ir daugelio mūsų, buvo skirtos nužiesti naują puodą, o ne klijuoti seną. Tai mums sudarė galimybes tam tikrais etapais atgauti reputaciją“, - kalbėjo G. Paluckas.

Jo nuomone, pagrindinė nepatenkinos Seimo rinkimų baigties priežastis yra ta, kad „rinkėjams socialdemokratai nepasirodė reikalingi“.

„Mes nesugebėjome garsiai, aiškiai ir prasmingai paaiškinti, ką mes surašėme programoje. Kartais jaučiausi kaip dirigentas be orkesto – vienas šnekėjau. Daugelis mūsų ir sąrašo, ir regiono, lyderių patogiai pratylėjo. Todėl šiandien aš tikrai už tuos rezultatus prisiimu visą atsakomybę, ir nekaltinu absoliučiai nieko“, - kalbėjo G. Paluckas.

Gudžinskas raginimus Paluckui trauktis pavadino „silpnumo išraiška“

Posėdyje toliau kalbėjęs Liutauras Gudžinskas pakvietė kolegas sudalyvauti metinėje politologų konferencijoje, kurioje bus nagrinėjami Seimo rinkimai. Jis teigė, kad rinkimų procesą jaukė pandemija.

„Žmonės dažnai renka nepartinius žmones. Tėvynės sąjunga, valstiečiai pasirinko tokį kelią, jie iškėlė nepartinius žmones į kandidatus į premjerus ir tai buvo vienas iš sėkmės dalykų. Mes ėjome sąžiningiau, bet dėl to nukentėjome. Ar vertėtų kažkaip nutolti nuo to – nesu tikras, manau, mes tikrai turime stiprinti vidinę kultūrą ir galbūt reformuoti bei įtvirtinti tuos darbus, kurie buvo padaryti“, – sakė L. Gudžinskas.

L. Gudžinskas taip pat komentavo partijos narių raginimus G. Paluckui trauktis iš einamų pareigų.

„Manau, kad tai yra tam tikra silpnumo išraiška, kai bandoma iš viršaus demokratinio centralizmo priemonėmis bandyti primesti valią visiems bičiuliams“, – pabrėžė socialdemokratas.

Pasak jo, svarbiausia, kad per gegužės mėnesį vyksiančius partijos pirmininko rinkimus socialdemokratai rinktųsi ne iš vieno kandidato.

„Viešojoje erdvėje jau buvo kelios pavardės pasakytos, aš manau, kad visi įvardinti kandidatai yra tinkami. Manau, kad verta pagalvoti dėl tam tikrų statuto pokyčių ir to, kaip mes einame į Seimo rinkimus“, – kalbėjo L. Gudžinskas.

Kalbėdamas apie tai jis paminėjo konservatorių taikomą praktiką, kai galimybė reitinguoti sąrašą suteikiama visiems partijos nariams, atveriama galimybė procesuose dalyvauti partijos simpatikams

„Mes šiuo atveju esame uždaras elito klubas ir kartais pripažįstame favoritizmą, kartais nepotizmą, bet ne atviras diskusijas“, – teigė L. Gudžinskas.

Bendrapartietis nevengė kritikos: nematau tragedijos, jei Gintautas padarys pauzę

Posėdyje pasisakė ir Vilniaus miesto skyriaus narys Alfonsas Brazas.

A. Brazas padėkojo G. Paluckui už tai, kad partija „užsikabino ryškią kairiosios partijos etiketę“, tačiau toliau nevengė kritikos.

„Už šitos etiketės, deja, dalykiško, žmonėms įspūdį darančio turinio trūksta labai stipriai. Jis yra eklektiškas ir socialinių, ekonominių žmonėms suprantamų akcentų tikrai trūksta. Mes pasidavėme į kitus akcentus, mums trūksta to, kas parodytų, kuo mes skiriamės nuo dešiniųjų ir būtų suprantama žmonėms. To nebuvo padaryta ir nelabai yra noro tą daryti. Keista“, – kalbėjo A. Brazas.

Jis taip pat tvirtino, kad partijos komunikacija yra bloga ir „neneša aiškios žinios rinkėjams, ko mes norime ir ką mes jiems siūlome“.

„Dėl partijos veiklos organizavimo – aš nebūsiu kaip kai kurie – neisiu Gintauto ginti su šakėmis, bet turi baigti proteguojamųjų ir atstumiamųjų dalykai. Yra pas mus proteguojamieji ir yra atstumtieji .Turi būti sudarytos sąlygos visiems, kurie dirba konstruktyviai, gali ir sugeba, pasireikšti“, – pabrėžė A. Brazas.

Pasak jo, išeitys yra dvi – arba, partijai vadovaujant G. Paluckui, turi būti iš esmės atnaujinta lyderystė ir vadovavimas, arba turi būti renkama nauja partijos vadovybė.
„Nematau jokių tragedijų, jei Gintautas padarys pauzę ir vėl bandys būti lyderiu 2023 metais. Jokios katastrofos jam nematau“, – sakė A. Brazas.

Galiausiai jis sakė nematantis jokio pagrindo džiaugtis, kalbėjo, kad partijoje yra daug nusivylusių ir besijaučiančių atstumtaisiais.

Mitrofanovas: šiam ramiam, suteltam pereinamam laikotarpui Vilijos kandidatūra būtų puiki

Akmenės rajono savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas teigia sutinkąs su anksčiau išsakyta mintimi, kad socialdemokratų kritimas prasidėjo jau anksčiau.

„Nedaromos išvados, (…) mes leidžiamės. Klausimas – ar esame pasiekę dugną? Bijau, kad dar ne. Ir, ar galėsime atsispirti, kol dar nesame pasiekę, - irgi dar klausimas“, - kalbėjo V. Mitrofanovas.

Kartu jis prisiminė Tarybos posėdį, kur buvo pateikta informacija tema: „ko turi siekti partija?“.

„Tai – visų pirma, valdžios: daugiau narių Seime, kad per valdžią darytų įtaką visuomenės poreikiams, santykiams. Deja, mes patys tos valdžios atsisakėme, labai gražiai atsiklausę partijos nuėjome į opoziciją. Paskui, kažkodėl neatsiklausę partijos, sudarome opozicinę tų pačių frakcijų kažkokį opozicinį darinį.

Tokie - dvigubi standartai. Žinote, šiandien gerą frazę perskaičiau, kad „įžūli veidmainystė sukelia pagarbą žmonėms, įpratusiems pataikauti“. Deja, toks pataikavimas ir galvojimas konkrečiai apie save, o ne apie partiją, sukelia visiškai kitokių vertinimų“, - svarstė V. Mitrofanovas.

Jo nuomone, G. Paluckui atsistatydinti iš pirmininko pareigų jau laikas praėjo.

„Tam yra rinkimai, kiekvieną kartą – vertinimai. Kaip ir merai, praeiname ketverių metų ciklą, jei dirbome gerai, rinkėjas mus išrenka, o jei blogai, - neišrenka. Gal ir demokratiškoje partijoje turėtų taip būti, kad visą veiklą įvertins partiečiai“, - kalbėjo V. Mitrofanovas.

Jo nuomone, bet kurių rinkimų rezultatus lemia trys pagrindiniai veiksniai: lyderystė, pats sąrašas, ir, ką tas turinys išsako rinkėjams. Kalbėtojas ironizavo, kad siūlymą partijos rinkimų rezultatą vertinti fraze „nepatenkino lūkesčių“ reikėtų užpatentuoti.

„Skamba panašiai, lyg keturių klasių gimnaziją baigęs gimnazistas gautų atestatą, kuriame būtų įrašyta: „per keturis metus jis nepatenkino lūkesčių“. Manau, kad visada vertinimas yra labai paprastas. Jeigu pasiekei rezultatą, kurį turėjai pasiekti, - patenkinamai, jeigu žemiau – tai blogai, jeigu auksčiau – blogai. Kam dabar išradinėti dviratį, ir sakyti, kad „žinote, mes čia į viešumą, kad neplaktume savęs“. Visada gerbiami žmonės ir partija ,kuri nebijo pripažinti klaidų, atsiprašyti rinkėjų, ir pasakyti, kad „taip, mes klydome. Mes nesugebėjome jūsų širdžių pasiekti“, - kalbėjo V. Mitrofanovas.

Jo nuomone, jei pirmu numeriu būtų buvusi įrašyta V. Blinkevičiūtė, partijos rezultatas būtų buvęs dvigubai didesnis.

„Manau, kad šitam ramiam, sutelktam pereinamam laikotarpiui Vilijos kandidatūra būtų puiki“, - sakė V. Mitrofanovas.

M. Sinkevičius: partija blėsta

Jonavos miesto meras Mindaugas Sinkevičius atkreipė klausytojų dėmesį, kad Jonavos rinkiminė apygarda pasirodė „bene geriausiai iš partinių rezultatų“, ir dėkojo už tai skyriui.

Kartu kalbėdamas apie bendrą partijos rezultatą ir G. Palucko dilemą jis pripažino, kad, jei jį būtų ištikusi tokia situacija Jonavoje, savivaldos rinkimuose, arba, jeigu būtų partijos vadovas, jis jau būtų atsistatydinęs, kaip tai pralaimėjęs rinkimus yra padaręs ir jo tėvas.

„Bet aišku, kai kam reikia stuburo, vyrams gal – kai ko žemiau bambos, bet turbūt praleistas tas laikas, ir dabar jau gal nereikėtų gręžiotis“, - kalbėjo M. Sinkevičius.

Jo vertinimu, Seimo rinkimus socialdemokratai „aiškiai prapylė“.

„Mano skyriuje yra kalbama apie tragediją. Galime vynioti į vatą, sakyti, kad rezultatai yra prasti, bet iš principo ištiko tragedija. (…) Nesu pesimistas, esu realistas, manau, kad tai – dar nepabaiga. (…)

Aš sakau jums garsiai: partija blėsta, ir, jeigu nesiimsime veiksmų, - ateis savivaldos, kiti rinkimai, ir tapsime niekam nebereikalingi“, - kalbėjo M. Sinkevičius.

Partija beveik suskilusi

Kaip Delfi jau rašė, LSDP nesėkmingai pasirodžiusi rinkimuose, liko dirbti parlamento opozicijoje.

Į Seimą pagal partijos sąrašą patekęs partijos pirmininkas G. Paluckas netapo frakcijos seniūnu, rinkimuose dėl šios pozicijos nusileidęs Algirdui Sysui.

Tuo metu net Seimo dirbančios frakcijos nariai tarpusavyje šnekėjosi menkai.

G. Paluckas laiške partijos nariams prasto pasirodymo Seimo rinkimuose klaidas skirstė į keturias kategorijas: „mano klaidos, mūsų klaidos, politinės aplinkos pokyčiai bei oponentų veiksmai“.

„Apie tai plačiau kalbėsiu Tarybos posėdyje, tačiau keletą dalykų paminėti verta. Pirmiausia, apie mano paties klaidas. Jų buvo nemažai, pradedant komandos formavimu, dėmesio trūkumu skyrių pasiruošimui bei veiklai ir baigiant finansų nesuvaldymu rinkimų periodu, kai dalis vienmandatininkų liko net ir be tos nedidelės, tačiau žadėtos paramos“, – teigė G. Paluckas.

Būtent finansiniai klausimai ir kaitina LSDP bendruomenę. Sakoma, kad partijos lyderiai puse lūpų kaltinami pinigų rinkimams iššvaistymu.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) paskutiniais duomenimis, Seimo rinkimams partija turėjo apie ketvirtį milijono eurų – 258 705,28. Ši suma buvo sukaupta iš partijos turimų lėšų, biudžeto asignavimų, rinkėjų ir partijos narių aukų. Skyriai pasigenda ir nuolatinio bendravimo iš partijos pirmininko pusės, ilgisi ankstesnio bendravimo.

Anot Delfi šaltinio, partijos struktūra visoje Lietuvoje jau ant subyrėjimo ribos. LSDP viduje susiskaldymas itin stiprus, matomos dvi aiškios stovyklos – palaikančios G. Palucką ir Europos Parlamente (EP) dirbantį Juozą Oleką.

Pastarasis net ir dirbamas EP palaiko gerus santykius su partijos skyriais, skirtingai nei partijos vadovas. Dar lapkritį prielaidos, kad J. Olekas gali partijos pirmininko rinkimuose iššūkį mesti G. Paluckui, nepatvirtino, bet ir nepaneigė nei pats J. Olekas, nei LSDP frakcijos seniūnas Seime A. Sysas.

G. Palucką remia EP taip dirbanti ir nuolatos „Spinter tyrimai“ apklausose gana gerai vertinama Vilija Blinkevičiūtė.

LSDP taryba trečiadienį taip pat nutarė suvažiavimą rengti gegužės 29 dieną. Prieš tai socialdemokratai tiesioginiuose rinkimuose turės išrinkti partijos pirmininką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (263)