Prieš ketverius metus Donaldas Trumpas į Baltuosius rūmus įžengė kaip drąsus, politikos elitui nepriklausantis milijardierius, dabar jį pakeis kitokia administracija, kurios atsidavimas tarnybai, geras Vašingtono išmanymas ir asmeniniai randai neabejotinai duos naują toną.

78-erių buvęs JAV viceprezidentas ir ilgametis senatorius J. Bidenas buvo prisaikdintas vidurdienį (19 val. Lietuvos laiku) prie JAV Kapitolijaus, toje pačioje vietoje, kur prieš dvi savaites D. Trumpo rėmėjai per šturmą susirėmė su policija.

Nors valdžia buvo perduota tokiu pačiu principu kaip ir pastaruosius du šimtmečius, ceremonija vis dėlto smarkiai skyrėsi nuo ankstesnių.

Dabartinis Vašingtono vaizdas panašėja į karo stovyklą – tam, kad nebūtų organizuojama panašių išpuolių, kaip prieš dvi savaites, miesto centre dislokuota maždaug 25 tūkst. Nacionalinės gvardijos karių.

Dėl koronaviruso pandemijos šalyje ceremonijoje nedalyvavo plačioji visuomenė, paprastai sausakimša Nacionalinė alėja inauguracijos dieną buvo beveik tuščia. Joje susmaigstyta maždaug 200 tūkst. vėliavėlių, kurios simbolizuoja inauguracijoje nedalyvausiančią minią.

Vietoj iš visų šalies kampelių Joe Bideno pasveikinti sugužėjusių rėmėjų minios, naujasis prezidentas pakėlė dešinę ranką stebint negausiam būreliui susirinkusiųjų, tarp kurių nebuvo Donaldo Trumpo. Tai pirmas kartas nuo 1869-ųjų, kai kadenciją baigiantis prezidentas atsisakė dalyvauti įpėdinio inauguracijos ceremonijoje, informuoja eu.usatoday.com.

Šį kartą Nacionalinėje alėjoje nesusirinko tūkstančiai žmonių – tradicinis paradas Pensilvanijos aveniu buvo pakeistas virtualiu, kuris buvo rodomas per televiziją, o tūkstančiai Nacionalinės gvardijos karių patruliavo šalies sostinėje.

Šiek tiek prieš vidurdienį ant Kapitolijaus vakarinio įėjimo laiptų išrinktąją viceprezidentę Kamalą D. Harris prisaikdino Aukščiausiojo Teismo teisėja Sonia Sotomayor. K. D. Harris tapo pirmąja moterimi bei pirmąja Afrikos ir Azijos amerikiete, užėmusia šį postą.

Vidrudienį, J. Bidenas uždėjo ranką ant Biblijos, o Aukščiausiojo Teismo vyriausiasis teisėjas Johnas Robertsas jį prisaikdino JAV prezidentu. Inauguracinėje kalboje naujasis Amerikos vadovas išdėstė savo viziją, kaip išspręsti šalies problemas.

Nors D. Trumpas nedalyvavo, inauguraciją stebėjo kadenciją baigiantis viceprezidentas Mike’as Pence’as. Jis nusprendė pagerbti naująjį prezidentą, o ne kartu su D. Trumpu anksčiau ryte vykti į bendrą bazę „Andrews“, kur jis įlipo į lėktuvą „Air Force“ paskutinei kelionei – į savo kurortą „Mar-a-Lago“, esantį Floridoje, Palm Byče.

Nepaisant 59-ąją inauguracijos ceremoniją lydinčios sumaišties, buvo ir gerai pažįstamų akimirkų: nacionalinis himnas (atliko Lady Gaga), poezijos skaitymas (skaitė Amanda Gorman) ir muzikinis pasirodymas (dainavo Jennifer Lopez).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1206)