Nuo trečiadienio verslas gali teikti paraiškas gauti subsidijas ir lengvatines paskolas. Pirmąjį Ekonomikos ir inovacijų ministerijos parengtą pagalbos verslui paketą sudaro 180 mln. eurų: 150 mln. eurų skiriama subsidijoms, o 30 mln. eurų – paskoloms.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė trečiadienį žurnalistams pažymėjo, kad šiuo metu paraiškų teikimas vyksta sklandžiai ir pinigų tikrai visiems pakaks. Ji pažymi, kad susidomėjimas parama šiuo metu didelis.

„Nuo paraiškos pateikimo savarankiškoms įmonėms Verslo paramos agentūra turės 3 dienų laikotarpį vertinti paraiškas, kas savaitę visų įmonių sąrašai bus patvirtinti. Galima kalbėti kad iki 10 dienų subsidijos turėtų pasiekti verslus“, – tikina ji.

Kalbant apie paskolas, jos taip pat, anot ministrės, verslus turėtų pasiekti iki 10 dienų.

Šiuo metu ministerija su socialiniais partneriais ir institucijomis derina ir antrojo paramos verslui paketo koncepciją. Šis paketas skirtas padėti labiausiai nuo pandemijos nukentėjusiems verslams ir savarankiškai dirbantiems asmenims.

Anot ministrės, vasario antroje pusėje galėtų startuoti 150 mln. Eur vertės antras paramos verslui paketas. A. Armonaitės teigimu, dėl šio paketo yra du visiškai aiškūs dalykai.

„Labiau padėsime savarankiškai dirbantiems, žmonėms, kurie dirba pagal individualią veiklą, verslo liudijimus. Jiems skirta išmoka bus susieta su sumokėtu Gyventojų pajamų mokesčiu. Mes suprantame, kad tai, ką gauna iš Užimtumo tarnybos, – mėnesinę 257 Eur išmoką, tai yra neįmanoma išgyventi. Todėl mes pasistengsime ir paleisime tokią priemonę savarankiškai dirbantiems", – sako ji.

Antras dalykas – turgavietės mokesčio kompensacija: „Girdime turgaus atstovų nuogąstavimus. Noriu nuraminti, kad tai bus. Taip pat yra ypač paveikti sektoriai, vis dar galvojame, kaip pagalba ir parama jiems galėtų atrodyti."

Pirmasis pagalbos verslui paketas: kas gali pasinaudoti

Kaip skelbiama ministerijos pranešime, iš pirmojo pagalbos verslui paketo nuo 500 eurų iki 800 tūkst. eurų siekiančias vienkartines subsidijas galės gauti įmonės, kurių vidutinė mėnesio apyvarta sumažėjo 30 proc. ar daugiau. Tokių įmonių, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos duomenimis, yra apie 94 tūkst.

Apyvartos sumažėjimas bus skaičiuojamas nuo 2020 m. lapkričio 1 d. iki 2021 m. sausio 31 d., palyginti su 2019–2020 m. laikotarpiu. Įmonės, 2019 m. sumokėjusios daugiau kaip 2 tūkst. eurų gyventojų pajamų mokesčio, nuo tos sumos gaus 25 proc. dydžio subsidiją. Sumokėjusioms mažiau nei 2 tūkst. eurų įmonėms bus skirta 500 eurų subsidija.

Paraiškas gauti subsidiją verslo atstovai jau gali teikti Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sistemoje Mano VMI. Jas vertins Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA). Skaičiuojama, kad subsidijos įmones pasieks maždaug per dvi savaites nuo paraiškos pateikimo.

Lengvatines paskolas sumažintomis palūkanų normomis galės gauti verslas, kurio apyvarta sumažėjo ne mažiau kaip 30 proc. arba kurio vykdoma ūkinė veikla karantino laikotarpiu ribojama. Maksimali paskolos suma galės siekti 100 tūkst. eurų. Paskolas tiesiogiai teiks INVEGA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)