Kaunietis sausio 18 d. sužinojo, kad Anapilin iškeliavo jau antras jo kaimynas. Negana to, tai jau buvo antra mirtis nepraėjus nė savaitei jų laiptinėje. Tokios žinios A. Baką tiesiog pribloškė.

„Suprantate, mūsų laiptinė tokia „nelaiminga“, kad nuo pirmojo karantino čia jau buvo susirgę koronavirusu 7 asmenys. Mūsų penkių aukštų name, paskaičiavau, keturi asmenys yra pasveikę, du mirė ir dar vienas karantine.“

Jis papasakojo, kad mirę gyventojai buvo vyresnio amžiaus žmonės, jiems buvo daugiau nei 80 metų ir galbūt nesisaugojo taip, kaip buvo valdžios nurodyta.

„Vis tiek vyresni žmonės nesupranta, kaip reikia save saugoti. Aš pats jau esu garbaus amžiaus, man daugiau nei 70 metų. Taigi, kai pats iš arti pamačiau visą šią ligą ir tuos žmones, kurie mirė, tai iš tikrųjų privertė susimąstyti.“

A. Bakas sakė, kad pažinojo nuo koronaviruso mirusius kaimynus. Deja, kartais jam tekdavo sudrausminti šiuos senolius, kad labiau saugotųsi.

„Jie buvo gana veiklūs, o tas, kurį vakar išvežė (sausio 18 d. – „Delfi“), buvo tikrai tvarkingas žmogus, visuomet kieme tvarkydavosi. Tikrai gaila, bet iš kitos pusės jie ir nesisaugojo.“

Dėl šios situacijos, teigia kaunietis, nenori nieko kaltinti, bet greičiau įspėti, kad žmonės būtų atsakingesni.

„Kai pasižiūriu, kas vyksta autobusuose, troleibusuose ir parduotuvėse, tai vyresnioji karta kažkodėl nesisaugo. Kaukes ant barzdos ir smakro užsitraukę, taip ir vaikšto. Jaunimas, vis dėlto, atsakingiau viską vertina.

Vyresni žmonės, girdžiu, dažnu atveju skundžiasi, kad jiems neva sunku kvėpuoti. Aš suprantu, jeigu lauke reikia kažką sunkaus nešti, bet važiuojant troleibusu sėdi nusismaukę tas kaukes. Manau, tai yra baisu.“

A. Bakas patarė taip nesisaugantiems asmenims pagalvoti apie jaunimą, apie savo anūkus, kuriems gyvenimas dar tik prasideda.

„Mūsų, pavyzdžiui, namas yra 1972 m. statytas, didžioji dalis gyventojų yra seni, todėl nieko nuostabaus, kad pandemija užpuolė, tačiau kartu gyvena ir daug jaunimo. Todėl reikia pagalvoti ir apie juos.“

Paklaustas, ar artimai pažinojo velionius, sakė, kad taip, o vienam iš jų, kuris liko vienišas po žmonos mirties, padėdavo ir labiau.

„Nunešdavome jam saugiai valgyti, pasikalbėdavome. Jis jautėsi prastai kelias dienas iki mirties, kvietė greitąją, bet jam buvo pasakyta, kad simptomai nėra labai rimti, todėl ir nevažiavo į ligoninę. Taigi, matome, kaip viskas liūdnai baigėsi.“

Remiasi COVID-19 valdymo taisyklėmis

Namo bendrijos pirmininkas Henrikas Barauskas patvirtino A. Bako žodžius ir apgailestavo, kad taip nutiko jų name. Tačiau patikino, kad buvo atliekama dezinfekcija, gyventojams ir toliau patariama laikytis visų valdžios reikalavimų.

„Viskas yra atliekama pagal COVID-19 taisykles, įmonė išdezinfekavo visą laiptinę. Mirusieji nevengė tiesioginių kontaktų ir turbūt tas bendravimas kažką „užkabino“. Šimtu procentu dar nėra pavirtinta, kad antrasis mirė nuo kovido, bet medicinos darbuotojai įsitikinę, kad tai koronaviruso infekcija.

Greitoji anksčiau buvo iškviesta (mirusiam kaimynui sausio 18 d. – „Delfi“), jam padarė greitą apžiūrą ir pasakė, kad nėra kritiškai blogai. Vadinasi, žmogus pagalvojo, kad nereikia važiuoti. Po dviejų dienų ir viskas“, – sakė jis.

Po šių liūdnai pasibaigusių įvykių namo bendrijos pirmininkas tikisi, kad galbūt gyventojai kitaip pasižiūrės į visą pandeminę situaciją, tvarkingiau nešios kaukes ir nebelygins šio klastingo viruso su gripu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (464)