Nuotoliniu būdu teikia paramą ne tik vaikams, bet ir jų tėvams

Visą praeitų metų gruodį bei šių metų sausio pradžioje organizacijos „Gelbėkit vaikus“ dienos centrų darbuotojai nuotoliniu būdu teikė paramą ne tik vaikams, bet ir jų tėvams. „Dienos centrų darbuotojai nuotoliniu būdu padėjo vaikams ruošti namų darbus, organizavo įvairias paskaitas, dirbtuves, viktorinas, kad vaikai turėtų galimybę pabendrauti tarpusavyje bei įdomiau leisti laisvalaikį. Taip pat palaikėme ryšį ir su vaikų tėvais – periodiškai jiems skambinome, matėme, kad jie noriai bendrauja valandą ar net kelias: išsipasakoja savo sunkumus, iššūkius, susijusius su įvestu karantinu“, – sako „Gelbėkit vaikus“ generalinė sekretorė Rasa Dičpetrienė.

„Lietuvoje dar gausu šeimų, kuriose yra smurto, alkoholio bei kitų destruktyvių dalykų ir juos mato vaikai. Užsidarius mokykloms ir daliai vaikų dienos centrų pradėjus veikti tik nuotoliniu būdu, vaikai liko nesaugioje aplinkoje ir šį kartą jie joje leidžia visą dieną, o ne grįžta po pamokų ar dienos centro. Labai džiaugiamės, kad vis daugiau organizacijos „Gelbėkit vaikus“ dienos centrų jau atveria duris vaikams. Laikydamiesi visų rekomenduojamų saugumo priemonių, kad ir mažomis grupelėmis, po 5 vaikus, organizuojame veiklas“, – sako Rasa Dičpetrienė.

Nuotolinis bendravimas neatstoja gyvo susitikimo

Pasak organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovės, nuotolinis bendravimas su vaikais bent jau kol kas neatstoja gyvo susitikimo, kuomet dar net nepradėjus kalbėti, iš vaiko elgesio gali pamatyti, ar šeima susidūrė su iššūkiu, ar jai reikia pagalbos. R. Dičpetrienė dalinasi dviejų brolių, neseniai pradėjusių lankyti dienos centrą, pavyzdžiu: „Pastebėjome, kad vyresnysis, aštuntą klasę šiuo metu lankantis, brolis yra labai užsidaręs, dažnai kažkuo susirūpinęs, nuolat būna su savo jaunesniuoju, trečioku, broliu ir nėra linkęs bendrauti su kitais vaikais. Norėdami jam padėti, bendravome su jo mokytojais, mama. Netrukus paaiškėjo, kad viena vaikus auginanti mama daug dirba, tad vyresniojo brolio nuolat prašo prižiūrėti jaunesnįjį, kuris yra gana emocionalus, jam sunku susikaupti, matėme, kad jam reikia daug dėmesio.

Vaikų dienos centro darbuotojos ėmė daugiau laiko skirti jaunesniajam broliui – padėjo jam ruošti pamokas, įtraukė į veiklas, teikė emocinę paramą ir tuo pačiu nuolat palaikė ir stiprino vyresnįjį brolį: prašėme jo pasisakyti svarbiais klausimais, įtraukėme į užsiėmimus. Netrukus pamatėme rezultatus: vyresnysis brolis išlaisvėjo, pradėjo daugiau bendrauti, dažniau pasakyti savo nuomonę, norus.

Reguliariuose pokalbiuose su mama, taip pat atkreipėme jos dėmesį, kad kiekvienas vaikas turi turėti savo vaikystę, kad ji, kiek įmanoma, leistų vyresniajam vaikui užsiimti savo pomėgiais, o ne ragintų prižiūrėti jaunesnįjį. Džiugu matyti, kad vaikų dienos centras kuria pozityvų pokytį šių vaikų gyvenimuose.“

Išplėtė paramos galimybes pirkėjams

Šioje istorijoje minimi broliai lanko vieną iš 49 „Gelbėkit vaikus“ vaikų dienos centrų. Praėjusiais metais prekybos tinklo „Rimi“ pirkėjų organizacijai paaukotos lėšos – daugiau nei 50 tūkst. eurų – skirtos dienos centrams, esantiems Vilniuje, Alytuje, Pasvalyje, Kupiškyje. Organizacijai pirkėjai iki šiol galėjo aukoti dviem būdais: dalyvaudami „Mano Rimi“ lojalumo programoje ir prekybos centruose esančiuose terminaluose, pasirenkant „Gelbėkit vaikus“ skirti sukauptus pinigus arba paremti grynaisiais, naudojant prie „Rimi“ parduotuvių kasų įrengtas aukų dėžutes.

Nuo šiol aukoti organizacijai pirkėjai gali ir apsipirkdami e. parduotuvėje „Rimi.lt“. Parduotuvės skiltyje „Produktai“, susiradę nuorodą „Paslaugos“ ir „Parama „Gelbėkit vaikus“, pirkėjai gali rinktis apsipirkimo metu organizaciją paremti 3 arba 5 eurais. Pasirinkę norimą paramos dydį ir kaip prekę ją įdėję į pirkinių krepšelį, atsiskaitydami pirkėjai atitinkama suma paremia organizaciją. Jokie papildomi mokesčiai ir administravimo lėšos nuo šios sumos nėra nuskaičiuojamos.

Ateityje „Rimi Lietuva“ plės paramos galimybes apsiperkantiems e. parduotuvėje: pasiūlys jiems paremti daugiau ilgalaikių įmonės partnerių – visuomeninių ir labdaros organizacijų.