„Aistra ir drąsa – vien tai mane stūmė į priekį“, – prisimena „Hoa Phat Group“ įkūrėjas ir pirmininkas. Po kelių dešimtmečių verslas taip suklestėjo, jog 59-erių metų verslininkas tapo milijardieriumi.

„Hoa Phat“ akcijų vertė pernai pašoko daugiau nei dvigubai, smarkiai šoktelėjus didžiausios šalies plieno gamintojos pelnui. O T.D. Longo ir jo žmonos turtas, „Bloomberg Billionaires Index“ duomenimis, pasiekė 1,9 mlrd. dolerių.

Pasak T.D. Longo, valdančio 26 proc. „Hoa Phat“ akcijų, akcijos nėra pervertintos, nepaisant kainos ir pelno santykio rodiklio (P/E), kuris yra kone aukščiausias per daugiau nei dešimtmetį.

Bendrovė simbolizuoja Vietnamo ekonomikos plėtrą – net pernai, kai daugelis kitų šalių ekonomikų susitraukė dėl koronaviruso pandemijos, šalies ūkis išaugo. Vietnamas nuo pandemijos beveik nenukentėjo, čia fiksuota mažiau nei 1600 atvejų.

„Pramonę kurianti šalis turi statyti daug infrastruktūros“, – interviu Hanojuje sakė T. D. Longas. O tam reikia geležies ir plieno, sakė jis.

Vietnamo ekonomika per 2020 metus išaugo 2,9 proc., o per šiuos metus bendrasis vidaus produktas (BVP), kaip prognozuojama, išaugs 7,6 procento, rodo naujienų agentūros „Bloomberg“ apklaustų analitikų prognozės.

„Jeigu ekonomika augs 7-8 proc. tempais, plieno paklausa padidės 10-12 proc.“, – sakė T.T. Longas.

„Hoa Phat“ duomenimis, per devynis mėnesius, pasibaigusius rugsėjį, palyginti su tokiu pat ankstesnių metų laikotarpiu, įmonės pajamos padidėjo 40 proc., o pelnas – 50 procentų.

Tokių rezultatų pavyko pasiekti, Vietnamui padidinus išlaidas infrastruktūrai. Remiantis Vietnamo bendrojo statistikos biuro duomenimis, bendros viešosios investicijos per pirmuosius vienuolika 2020 metų mėnesius pasiekė 406,8 trln. dongų (17,6 mlrd. JAV dolerių). Tai aukščiausias šio laikotarpio rodiklis per pastarąjį dešimtmetį.

Anot bendrovės, T.D. Longas, praradęs milijardieriaus statusą 2018 metais, kai „Hoa Phat“ akcijos smarkiai smuko, jį dabar susigrąžino.

Iš Hanojaus kilęs būsimas milijardierius įkūrė „Hoa Phat“ kartu su bičiuliais 1992 metais kaip antrinės statybinės įrangos ir jos dalių platintoją. 1996 metais jie nusprendė nerti į plieno verslą. 2017 metais bendrovė pastatė 2,6 mlrd. JAV dolerių vertės „Dung Quat“ plieno kompleksą centrinėje Vietnamo dalyje.

„Hoa Phat“ siekia iki 2022 metų sausio sukurti antrą „Dung Quat“ plieno kompleksą, kuris, anot D.T. Longo, maždaug po trejų metų turėtų pradėti operacijas. Šia iniciatyva siekiama patenkinti didėjančią karšto valcavimo ritinių paklausą. Projektas galėtų padėti padidinti metines pajamas ir pelną 80 procentų, sako verslininkas.

„Vietnamas užima žemą poziciją pagal plieno suvartojimą vienam gyventojui, šaliai žengiant viso labo pirmuosius žingsnius infrastruktūros plėtros srityje, – sakė tyrimų direktoriaus pavaduotoja Pham Mai Trang iš „Dragon Capital Group“, didžiausio šalies fondų valdytojo, valdančio apie 6 proc. „Hoa Phat“. – Sukūrusi „Dung Quat“ kompleksą, „Hoa Phat“ tapo dominuojančia žaidėja rinkoje.“

Paklausta apie iššūkius, su kuriais teko susidurti bendrovei, ji užsiminė, kad bendrovei „Hoia Phjat“, padidinus savo gamybinius pajėgumus, 2020 metais teko prisitaikyti prie didesnio masto operacijų. Tai reiškia, kad dabar bendrovei teks pakartoti savo sėkmingą pasirodymą ir karšto valcavimo ritinių rinkoje.

Ar jai tai pavyks, dar neaišku, bet kad ir kaip būtų, T.D. Longas yra įsitikinęs: jam tapus vienu iš saujelės šalies milijardierių po netikėto įsibrovimo į plieno pramonę, jo gyvenimo būdas mažai pasikeis. „Aš ir dabar geriu kavą su bičiuliais kartą per dieną toje pačioje vietoje, kurioje mes susitinkame jau dvidešimt metų, – sakė jis. – Niekas nepasikeitė.“