Panevėžio „Ekrane“ karjerą pradėjęs S. Skinderis nuo 2004-ųjų save susiejo su Baltarusija – žaidė Minsko, Navapolacko, Bobruisko, Mozyriaus, Gorodėjos klubuose, iškovojo Baltarusijos čempionato bronzą.

Baigęs aktyvią karjerą lietuvis liko Minske. Kaip galima suprasti iš jo naujausio interviu Baltarusijos žiniasklaidai, kaimyninėje šalyje gyventi yra geriau ir saugiau nei Lietuvoje. Ir visiškai nesvarbu, kad ten gatvėse mušami ir dingsta žmonės, kad klastojami rinkimų rezultatai, kad ribojama žodžio laisvė.

S. Skinderis, kuriam vasarį sueis 40 metų, vienoje privačioje Minsko futbolo mokykloje treniruoja vaikus ir nevengia socialiniuose tinkluose palaikyti šalies vadovą A. Lukašenką, smerkia permainų šalininkus, nesupranta sportininkų protesto ir tvirtai tiki, kad pasaulio ledo ritulio čempionatas Baltarusijos sostinėje įvyks.

Ciniškai dėstydamas savo radikalias mintis leidiniui „Tribuna“ futbolininkas aiškino, kodėl laikosi tokios pozicijos.

„Vartininkas iš Lietuvos moko, kaip gyventi Baltarusijoje“, – pokalbį su S. Skinderiu pavadino „Tribuna“, išskyrusi ir lietuvio citatą apie „kolūkietišką baltarusių mentalitetą“.

„Man patinka, kaip į situaciją Baltarusijoje reaguoja A. Lukašenka: pozityviai, su humoro jausmu. Jei kam nors tai nepatinka, man neįdomu, – tribuna.com cituoja S. Skinderį. – Apie viską sprendžiu iš savo asmeninės patirties – gyvenu su šeima komfortiškai, man labai gerai ir viskas tinka.

Man patinka, kad Minske tvarka, saugu. Aš netgi stebiuosi, kaip su manimi elgėsi, kai susirgau COVID-19. Atvažiavo greitoji medicinos pagalba, manimi pasirūpino. Kitą dieną atvyko gydytojas, paklausė, už rankos paėmė, atvedė į kabinetą – be jokių eilių, net ne mano poliklinikoje, padarė testą, paskyrė gydymą ir parvežė namo. Lietuvoje nieko panašaus gyvenime nebūtų.“

Tiesiai šviesiai paklaustas, ar jam nekelia siaubo šalies valdymo metodai, vartininkas purtė galvą: „Man siaubą kelia minia protestuojančių žmonių, sportininkų. Kai patys užsiėmė sportu, viskas juos džiugino, o kai karjera baigėsi, tapo niekam nereikalingi, todėl prikalba visko.

Man pikta ne dėl politikos, bet dėl sporto, man nepatinka, kad sportas dabar kenčia. Nepatinka ir tai, kad pusė iš tų sportininkų dėl savo požiūrio ir veiksmų praras savo nuopelnus.“

Simas Skinderis / Foto: fcgorodeya.by

Sulaukęs pastabos, kad žmonės, matydami šalyje represijas ir prievartą, elgiasi pagal savo sąžinę, lietuvis atrėžė, kad protestuotojai patys provokuoja prievartinius valdžios veiksmus.

„Nereikia niekur eiti, tuomet nebus ir jokios prievartos. Kodėl mano atžvilgiu nėra jokios prievartos? Sekmadieniais sėdžiu namie, į miestą nelendu. Aišku, man gaila žmonių, negalvokite, kad aš esu už prievartą, bet sėdėkite namie, žmonės.

Aš pats baiminuosi koronaviruso, persirgau su plaučių uždegimu, o žmonės į mitingus eina, ten ir užsikrečia, – tęsė portalo pašnekovas. – Pas mus juk demokratija. Kodėl futbolininkai ir ledo ritulininkai smaugiami pasisakyti, nebūti bailiai? Jie nekalba, vadinasi, juos viskas tenkina. Kodėl aš palaikau valdžią? Todėl, kad mane viskas tenkina. Kodėl gyvenu Baltarusijoje, o ne Lietuvoje? Todėl, kad man čia geriau. Mano šeimai čia geriau ir saugiau.“

Anot S. Skinderio, kritikuodami A. Lukašenką ir šalies valdžią, kai kurie Baltarusijos sportininkai
elgiasi neadekvačiai.

„Reikia galvoti, ką sakai. Jei mesiu obuolį ar apelsiną į vyriausybės langus, milicininkai man iš karto uždės antrankius. Tai gal nereikia taip daryti? Reikia galvoti, ir ką kalbi. Yra valstybė, yra taisyklės. Jei slankioji gatvėmis ir kritikuoji, tai būk pasirengęs gauti pagal nuopelnus. Viskas paprasta, – aiškino jis. – Normalu, kad Baltarusijoje nėra visiškos žodžio laisvės. Su baltarusišku mentalitetu, truputį kolūkietišku, žmones reikia griežčiau valdyti, kitaip bus betvarkė. Esu tokios nuomonės nuo 2006 metų, kai pradėjau čia gyventi.“

Futbolininkas iš Panevėžio taip pat palygino baltarusišką ir lietuvišką mentalitetą: „Lietuva yra arčiau Europos, tad lietuviškas mentalitetas arčiau europietiškojo, tačiau jis labai panašus į baltarusišką.

Lietuvoje trūksta normalaus vadovo. Buvo vienas – Algirdas Brazauskas, bet jis mirė. Vėliau prezidentavo Valdas Adamkus, tačiau dabar šių žmonių nėra. O kai pradėjo vadovauti šaliai moteris, su visu tuo mažumų požiūriu, prasidėjo katastrofa. Palaidos Lietuvą. Pažiūrėkite, kokios ten kainos, kas ten dedasi.“

Ar tai reiškia, kad baltarusius reikia tvirtai kontroliuoti?

„Tiesiog reikia ne viską leisti, kad būtų tvarka šalyje, kad neprasidėtų ten visokie gėjų paradai ir panašiai. Nesakau, kad reikia žmonės mušti, bet per 15 metų man pasirodė, kad baltarusius reikia truputį prilaikyti. Jei yra įstatymas, vadinasi, reikia gyventi pagal įstatymą. Aš, pavyzdžiui, nenoriu, kad čia nutiktų taip, kaip Ukrainoje. Jiems ten Europa smegenis praplovė ir jie pradėjo kariauti, šalis prarado Krymą. Dabar ten žmonės sėdi be darbo, nieko neturi“, – porino S. Skinderis.

Pradėtas klausinėti apie Baltarusijos prezidento rinkimus ir galimą balsų klastojimą, išvarytus nepriklausomus stebėtojus, futbolininkas sakė neturįs apie tai nuomonės, o galiausiai atkirto, kad niekada gyvenime nebalsavo ir neketina, taip pat ir Lietuvoje.

Ar lietuvio nešokiruoja faktas, kaip buvo susidorota su taikiais gyventojais, nesutikusiais su tokiais rinkimų rezultatais?

„Nešokiruoja. Iš šono man atrodė viskas taip: vyko rinkimai, buvo pristatyti rezultatai, kažkam jie netiko, žmonės ėjo maištauti – juos kažkiek apramino, ir tiek. Aš tiek metų gyvenu Baltarusijoje ir suprantu, kokie čia įstatymai ir kaip reikia elgtis. Jei žmonės nusprendė parodyti savo nepasitenkinimą, jie puikiai suprato ir žinojo, kas su jais bus, ir priėmė tokį sprendimą“, – aiškino jis.

S. Skinderio visiškai nenustebino faktas, kad Baltarusijos valdžia prieš protestuotojus panaudojo brutalią jėgą.

„Aš žinojau, kad taip bus. Laukiau. Čia nuolat gyvenu nuo 2006-ųjų, žinau, kokie įstatymai Baltarusijoje ir kas čia vyksta“, – aiškino jis.

Paklaustas, ar tokie dalykai galėtų atsitikti Lietuvoje, S. Skinderis neabejojo: „Žinoma. Visur įmanoma. Pasižiūrėkite, kaip muša žmones Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Anglijoje. Pasižiūrėkite, ką ten valdžia daro. Nė viena valdžia niekada neleis daryti to, ko negalima.“

Anot S. Skinderio, vienas iš jo draugų, Borisovo BATE futbolininkas Antonas Saroka, taip pat buvo areštuotas, tačiau lietuvis leidžia suprasti, kad dėl tokios įvykių eigos kaltas pats baltarusis.

„Jis neatsitiktinai buvo areštuotas, įkliuvo dėl savo paties klaidos. Sekmadienį 10 vakaro jis atsidūrė gatvėje prie Komarovskio turgaus, kur nuolat renkasi protestuotojai, neva užsimanė kebabo. Juk nereikia vakare ten važiuoti! Sėdėk namie ir niekur neik! Nors mitingas buvo neseniai pasibaigęs, prie kebabų laukė eilė, visus ir susėmė. Galvojo, kad mitinguoja. Aš pats sekmadieniais į centrą nevaikštau, atsitiktinai ten patekti negaliu“, – dėstė S. Skinderis.

Žurnalistui užsiminus, kad Baltarusijoje žmonės dažnai sulaikomi vien dėl to, kad savo balkonuose pasikabina raudonai baltą vėliavą, S. Skinderis rėžė, kad dėl to kalti jie patys.

„Tai jeigu negalima, jeigu tai uždrausta? Tokios taisyklės. Pasikabink namie ant sienos ir žiūrėk sau. Arba pasisiūk šitų spalvų antklodę. Kam kabinti vėliavą balkone? Svastiką juk irgi draudžiama kabinti“, – postringavo jis.

Paklaustas, iš kur gavo informaciją, kad ši vėliava yra uždrausta, S. Skinderis gūžčiojo pečiais: „Aš šitų subtilybių neišmanau. Tačiau jeigu silovikai ateina į namus, nuima šitas vėliavas, žmones sulaiko, peršasi loginė išvada, kad kabinti šių vėliavų neleidžiama“.

Anot S. Skinderio, negali būti jokių kalbų, kad dėl įtemptos situacijos Baltarusijoje ir valdžios represijų iš šios šalies būtų atimta teisė rengti pasaulio ledo ritulio čempionatą.

„100 procentų užtikrintas, kad čempionatas turi vykti Minske, aš jo laukiu. Yra vaikų, kurie treniruojasi, gali užaugti geri ledo ritulininkai. Jeigu atvažiuos į Minską žvaigždžių, žmonės pamatys, supras, į ką reikia lygiuotis, ko siekti. Taip pat atvažiuos daugybė turistų, kurie gyvens viešbučiuose, eis į restoranus, pirks suvenyrus. To reikia šaliai. Baltarusija – neturtinga šalis, tačiau galės užsidirbti didelių pinigų, – aiškino jis. – Esu įsitikinęs, kad čempionatas įvyks. Kodėl jis turėtų neįvykti? Gal kelios komandos ir neatvyks – nieko baisaus.

Kas nenori, tegul nevažiuoja, tada mes turėsime daugiau šansų pasirodyti sėkmingai. Aš nesu ledo ritulio gerbėjas, galbūt pats neisiu į rungtynes, bet šiuo atveju labiau galvoju apie jaunus ledo ritulininkus ir apskritai apie sportą. Galvoju apie tai, ką prarastų Baltarusija, jei turnyras neįvyktų. Mano nuomone, nereikia maišyti sporto ir politikos. Čempionato metu reikia užmiršti visas problemas, gerai suorganizuoti renginį, priimti svečius, uždirbti pinigų, vaikams parodyti. O jau vėliau nepatenkintieji lai toliau protestuoja, tegul išsako savo nuomonę.“

O kaip pamiršti problemas, jeigu tu gali atsidurti kalėjime vos išėjęs iš laiptinės arba būdamas parduotuvėje?

„Nežinau. Aš ramiai vaikštau, man nereikia gręžiotis atgal, man viskas gerai. Gyvenu įprastą gyvenimą. Reikia galvoti, kokias nuotraukas kelti į internetą, ką kalbėti. Reikia mąstyti prieš keliant vėliavą, kuri yra uždrausta. Kodėl į mano namus niekas neateina? Aš neprotestuoju, aš laikausi šios valdžios, noriu, kad Baltarusijoje niekas nesikeistų“, – baltarusius gyventi mokė A. Lukašenkos režimo šalininkas S. Skinderis.

Primename, kad Baltarusiją jau šeštą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti, ir jų nugalėtoja laiko politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą. Protestuotojai reikalauja, kad A. Lukašenka atsistatydintų, kad politiniai kaliniai būtų paleisti ir kad būtų surengti nauji rinkimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1473)