Gaila, šis jausmas būdingas ne visiems. Kol vieni tęsia gėrio grandinę, kiti sukuria blogio. Padaro nelaimingais kitus ir, tiesą sakant, vargu ar nuo savo darbų patys tampa laimingesniais.

Taigi, nežinia, kiek metų katytė gyveno gatvėje. Buvo paprasta, juodai balta, ne itin pasitikinti žmonėmis, ne itin graži. Tokia, kokių pilni kiemai. Turbūt ne savo valia ji pasirinko tokį gyvenimą, ne pati norėjo šalti lauke ir kovoti už išlikimą. Tai buvo kažkurio iš mūsų, vieno iš tų, su kuriais prasilenkiame gatvėje, darbas.

Bet katytei pasisekė – tarp namo gyventojų ji rado globėją. Nebemokėdama gyventi viduje, katytė likosi šalia langų moters, kuri ją maitino. Buvo sugauta ir savivaldybės lėšomis sterilizuota (ačiū už egzistuojančią PSP programą! Bet tolimesnė istorijos dalis rodo, kad šis kelias taip pat yra be pabaigos ir dar kažkokios detalės trūksta, jei ne programose, tai žmonių galvose).

Vėliau katytė grįžo, kur buvusi. Gyveno tvarkingai, toli nenuklysdavo, reguliariai su maisteliu gaudavo vaistų nuo kirminų. Kliuvo ji tik vienam kaimynui iš viršutinių aukštų. Kuo – turbūt ir pats nebūtų galėjęs pasakyti. Tiesiog tuo, kad katė. Kad gatvinė. Kad gal nešvari.

„Jos čia neliks“, – ne vienerius metus žadėjo kaimynas. Ir neliko... Prieš pat Kalėdas. Ar pats kaimynas tepėsi rankas? Ne, rado kam sumokėti keletą eurų – juk tokių, kurie už butelį padarys viską, nesunku rasti.

Vietoje katytės liko tik sugriautas jos namelis ir kruvini šiaudai. Ar lengvai išėjo katytė? Tikrai ne, dvi paras ji buvo dingusi, gal kur tysojo be sąmonės, o trečią parą jos riksmą girdėjo keli kiemai. Katytė buvo rasta.

Lūžusia kaukole, su į dantenas susmigusiais skilusiais dantukais. Viskas, kuo jai buvo galima padėti – išlydėti. Bandymas gydyti kainavo beveik 100 eurų. Gyvybės atėmimas – dešimt kartų mažiau. Ar turi teisę toks kaimynas, jei jo vaikus ar anūkus palies ligos ar nelaimės, naiviai klausti „už ką?“ ir „Kodėl man, mano šeimai?“.

Vat todėl. Galbūt septynių kartų prakeiksmas tave pasieks būtent dėl tos katytės.

Ar kas pasikeitė gyvenimo rate? Ne. Kieme kačių vizualiai kiek buvo, tiek liko. Aplink laiptinę, atsilaisvinus vietai zuja naujos, net keletas. Ar lengviau nuo to kaimynui, kad vietoje juodai baltos katytės atsirado kelios rainos? Sunku pasakyti. Bet globėjai tikrai sunkiau. Daug sunkiau...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)