– Laisvalaikio kostiumai buvo ryškiausia pavasario karantino tendencija, greitosios mados parduotuvės ir lietuviški prekių ženklai štampavo šią prekę kaip pasiutę, o perkamumas, regis, viršijo visus lūkesčius. Kaip yra šį karantiną – ar laisvalaikio kostiumas vis dar aktualus, o galbūt po truputį blėsta jo populiarumas?

– Šį karantiną laisvalaikio kostiumų populiarumas ir toliau siekia aukštumas. Iš tikrųjų, tokių drabužių perkamumo bumas kasmet vyksta lapkričio-gruodžio mėnesiais. Dalis parduotuvių sezoniškai laisvalaikio kostiumus į asortimentą įtraukia rudenį ir juos išparduoda artėjant pavasariui/vasarai. Taip yra todėl, kad atšalus orams visi nori jaukiai, šiltai ir patogiai jaustis namuose.

Be to, laisvalaikio kostiumai būna vienas iš universaliausių kalėdinių dovanų pasirinkimų. Taigi, antrasis karantinas, prasidėjęs gruodžio pradžioje, dar labiau sustiprino laisvalaikio aprangos paklausą.

– Kokio modelio laisvalaikio kostiumą reikėtų įsigyti, kad atitiktume šio sezono tendencijas? Ar „oversize“ – vienintelis pasirinkimas?

– 2021 metais laisvalaikio kostiumai iš sportinio stiliaus vis labiau transformuojasi į klasikinį. Siluetai išlieka laisvi, tačiau tampa elegantiškesni, audiniai minkštesni, švelnesni ir primena mezginius. Atsiranda kostiumų, kurių apatinė dalis ne kelnės, o sijonai. Toks pokytis vyksta todėl, kad dauguma moterų pasiilgo puošimosi, nori atrodyti moteriškiau, bet tuo pačiu jaustis komfortiškai ir nevaržomai.


– Ar populiarūs mados namai atsižvelgė į globalius mados pokyčius ir savo kolekcijose pristatė laisvalaikio kostiumus?

– Tikrai taip. Pandemijos pasekmės ir naujas gyvenimo būdas neaplenkė žymiausių dizainerių ir jų aukštosios mados prekinių ženklų. Laisvalaikio kostiumus ir sportiškas detales į savo kolekcijas įtraukė „Gucci“, „Prada“, „Christian Dior“, „Proenza Schouler“, „Isabel Marant“ ir daugelis kitų.

Pasak vogue.com redaktorės Chioma Nnadi, dizaineriai stengiasi visiems priminti, kad apranga ir galimybė pasipuošti suteikia džiaugsmą bei padeda išlaikyti sveiką protą. Drabužių kūrėjai sugeba prisitaikyti prie vykstančių pokyčių ir savo kolekcijose pateikia asmeninį požiūrį į karščiausias pasaulio aktualijas.


– Iš kokios medžiagos turėtų būti pasiūtas geras, kokybiškas laisvalaikio kostiumas?

– Kadangi šiuo metu laisvalaikio kostiumų pasiūla yra milžiniška, tai ir medžiagų pasirinkimas gan platus. Vis populiarėja megzti kostiumai, kurie laikomi viena iš karščiausių šio pavasario tendencijų. Todėl pirmąją vietą užima kašmyriniai kostiumai, kurie pasižymi ypatingu minkštumu ir šiluma. Tačiau šis prabangus audinys reikalauja atidžios priežiūros, todėl, jei žinote, kad negalėsite tinkamai pasirūpinti drabužiu, venkite šio audinio.

Galimas ir kitas variantas: merino vilnos bei poliesterio derinys, kuris plonas, švelnus ir turi termoreguliacinių sąvybių.

Medvilnė yra standartiškiausias ir populiariausias audinys, iš kurio siuvami laisvalaikio kostiumai. Kaip žinia, medvilnė medvinei yra nelygi, todėl rekomenduoju rinktis kostiumus, savo sudėtyje turinčius bent 10-20 proc. poliesterio. Toks medvilnės ir poliesterio mišinys yra ilgaamžiškesnis, mažiau glamžosi, lėčiau blunka ir lengviau prižiūrimas.

Dar vienas žinomas audinys yra veliūras arba velvetas, kuris gaminamas iš poliesterio arba medvilnės. Kostiumų iš šios medžiagos nerekomenduoju, nes ji greitai nusitrina, lengvai deformuojasi, renka dulkes ir pūkus.


– Kaip pasirinkti sau tinkamą kostiumo spalvą? Sakoma, jog šilta kreminė spalva nėra tinkama šviesiaodėms ir šviesiaplaukėms pagal spalvinį tipą, verčiau rinktis pilką. Kokios yra spalvos pasirinkimo taisyklės?

– Kiekvienam žmogui tinka visos spalvos, skiriasi tik jų atspalviai. Egzistuoja paprasta taisyklė: šiltesnį spalvinį toną turintys asmenys turėtų rinktis šiltesnius atspalvius, o šaltesnio tono – šaltesnius. Žinoma, juoda ir balta spalva tinka visiems. Tačiau išties universalus ir praktiškas pasirinkimas yra pilka spalva.

Be to, 2021 metų spalvų derinyje, kurį paskelbė žinomiausias spalvų institutas „Pantone“, vyrauja pilka, simbolizuojanti susikaupimą ir stiprybę. Jei ši spalva atrodo per daug niūriai ir nuobodžiai, tuomet siūlyčiau išbandyti gyvesnes ir taip pat aktualias šio sezono spalvas: pastelinę žalsvą, melsvą, rausvą arba geltoną.


– Laisvalaikio kostiumas tapo ne tik namų aprangos atributu, bet ir kasdienių įvaizdžių dalimi. Kaip siūlai derinti šį drabužį?

– Laisvalaikio kostiumai dažniausiai būna sudaryti iš dviejų dalių: džemperio ir kelnių, todėl jų derinimo galimybės išties išauga. Juos galima dėvėti tiek kartu kaip komplektą, tiek atskirai su kitais drabužiais.

Vis dar vyrauja tendencija, kuri skatina miksuoti skirtingus stilius. Todėl galima drąsiai kurti derinį su sportiniu džemperiu ir švarku ar aukštakulniais. Svarbiausia, kad įvaizdis būtų subalansuotas. Tam aš dažniausiai siūlau naudoti bent po du kiekvieno stiliaus elementus. Pavyzdžiui, laisvalaikio kostiumas ir sportiniai bateliai su klasikiniu paltu ir rankine. Tačiau galima rinktis ir tolygų sportinį stilių, kai laisvalaikio kostiumas dėvimas kartu su kitais sportinio stiliaus atributais.


– Atsiras sakančių „na, kaip gi čia su treningais į miestą eisiu“, bet geriau apsižvalgius, pagrindinėse miesto gatvėse iš tiesų galime išvysti vis daugiau pavyzdžių, kaip transformuoti laisvalaikio drabužius ir juos derinti su mums įprastais kasdieniais. Kur slypi riba tarp stilingo įvaizdžio ir įvaizdžio „pro šalį“?

– Didžiausią įtaką stilingo įvaizdžio kūrimui daro sportinio kostiumo stovis. Jis turėtų būti iš kokybiško audinio, tinkamo dydžio ir neturėti nusidėvėjimo žymių. Naivu yra manyti, kad su senu, nudriskusiu ir dar murzinu „treningu“ galima atrodyti patraukliai. Todėl jei norite su laisvalaikio kostiumu pasirodyti viešumoje, tikrai turėkite išeiginį variantą. Lengviausia stilingą įvaizdį sukurti derinant tos pačios spalvos drabužius ir nepamirštant panaudoti aksesuarų.


– Kokią avalynę turėtume derinti prie šio drabužio? Ir kaip gi su aksesuarais? Ar elegantiška rankinė ir treningai – suderinama?

– Jau anksčiau minėjau, kad laisvalaikio kostiumus galima derinti su skirtingais stiliais, todėl net ir aukštakulniai gali atrodyti pritrenkiamai. Tačiau saugiausias variantas yra sportiniai bateliai arba masyvūs auliniai. Jei derinyje norima naudoti elegantišką rankinę, tuomet papildomai reikėtų dar vieno elegantiško ir puošnaus akcento, kuris sukurtų balansą. Tai galėtų būti papuošalai, avalynė, akiniai ar plaukų aksesuarai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)