„Džiaugiamės, kad istoriniame Kauno pastate – centriniame pašte – pradedame skiepyti Kauno gyventojus: pagal prioritetus darbuotojus, slaugos, globos namų darbuotojus. Pradedame skiepyti „Moderna“ vakcina“, – trečiadienį žurnalistams sakė P. Kibiša.

Per šiandien, kaip teigė poliklinikos vadovas, tikimasi pašto pastate paskiepyti 200 asmenų ir 88 žmones Kauno K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje.

Taip pat P. Kibiša pasakojo, kad gautomis 2,4 tūkst. vakcinos dozių prioritetinių grupių atstovus tikimasi paskiepyti per keturias dienas.

„Planas yra – pirmųjų prioritetinių grupių (žmonių – aut.p.) turėtų būti 1455, tai dar beveik 1000 (vakcinos dozių – aut.p.) mums liks. Jeigu tiek ir liks, gali būti, kad pradėsime skiepyti kitą prioritetinę grupę – kitus sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojus. Tai visi tiek mūsų, tiek privačių gydymo įstaigų darbuotojai pagal prioritetus, pagal tai, kokia yra rizika“, – kalbėjo poliklinikos vadovas.

Paulius Kibiša

Pasak P. Kibišos, jo vadovaujamoje Kauno miesto poliklinikoje pageidavimą pasiskiepyti išreiškė 75 proc. darbuotojų.

„Tie, kurie nenori, tai nepasiskiepys. Aš manau, kad jie persigalvos, pamatę, jog viskas tvarkoj ir turbūt irgi pasiskiepys“, – sakė P. Kibiša.

Jis taip pat pasakojo, kad „Moderna“ vakcinos logistika yra paprastesnė, nei kompanijų „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurtos vakcinos – jai nereikia labai žemos temperatūros šaldiklių, atšildžius jas galima laikyti įprastame šaldytuve 28 dienas.

„Iš pradžių buvo planuojama, kad bus decentralizuotas skiepijimas. Tai jei būtų pasirinkta tokia schema, tai ministerija galėtų padalinti visoms gydymo įstaigoms ir mums sumažėtų gerokai krūvis – reikėtų ne visą Kauną paskiepyti, o tik pusę“, – sakė P. Kibiša.

Kauno miesto poliklinikos direktorius teigė, kad vakcina iš tiesų yra populiari.

„Jei ieškoma „blatų“, tai reiškia, kad daiktas yra labai populiarus. Matosi, kad visas garsios mažumos, šaukiančios apie vakcinos pavojus, baimes, šaukimas yra tuščias – didžioji dalis populiacijos nori skiepytis, supranta mokslu pagrįstą mediciną“, – teigė P. Kibiša.

Kauno Centrinio pašto rūmuose vakcinuojami pirmieji medikai

Paklaustas, kaip bus užtikrinamas vakcinavimo proceso skaidrumas, Kauno miesto poliklinikos direktorius teigė, kad vakcinuojamų asmenų sąrašai sudaromi griežtai pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtintas taisykles.

Jis taip pat kalbėjo, kad kol kas asmeniškai nuo koronaviruso dar nėra pasiskiepyjęs, tačiau patikino, jog tai padarys, kai tik ateis jo eilė.

Skiepija pašto pastate įrengtose kabinose

Kauno centriniame pašte skiepijimui buvo įrengtos viena nuo kitos atskirtos kabinos. Į jas skiepijami medicinos darbuotojai eina po vieną.

Kaip komentavo pirmasis „Moderna“ vakcina paskiepytas Kauno miesto poliklinikos šeimos gydytojas ir karščiavimo klinikos darbuotojas Algirdas Jančauskas, nerimo prieš skiepijimąsi buvo, tačiau patikino, kad jaučiasi gerai.

„Visada nerimas yra, visada reikia pasvarstyti už ir prieš“, – sakė medikas.

„Jau pripratome, žinome, ką daryti, kaip daryti, kaip saugotis, suteikti pagalbą. Dabar bus saugiau“, – teigė A. Jančauskas.

Kauno Centrinio pašto rūmuose vakcinuojami pirmieji medikai

Kitas kalbintas kaunietis medikas Saulius teigė skiepytis nebijantis ir neabejojantis, kad vakcinos yra saugios bei moksliškai patikrintos.

„Kai atsirado galimybė, iškart nusprendžiau, kad verta“, – sakė medikas.

Karščiavimo klinikoje dirbanti medikė Rasa taip pat teigė, kad džiaugiasi sulaukusi savo eilės pasiskiepyti nuo COVID-19 infekcijos.

„Labai laukėme ir džiaugiamės, kad mums pakliuvo. Skaitėme, domėjomės, tai viskas bus gerai“, – sakė medikė.

Ji teigė, kad dirba su dideliu srautu karščiuojančių pacientų.

„Jausimės ramiau, manau, kad darbas bus sklandesnis, ramesnis, nes tikrai yra baimių einant į tą darbą“, – pridūrė Rasa.

Po skiepo asmens prašoma 15 minučių palaukti stebėjimo salėje. Po to, jeigu jaučiasi gerai, paskiepytui asmeniui leidžiama išeiti.

Kauno Centrinio pašto rūmuose vakcinuojami pirmieji medikai

Lietuva pirks papildomas „Pfizer“ COVID-19 vakcinas, atsisako „Modernos“ papildymo

Vyriausybė trečiadienį pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymui įsigyti papildomą „BioNTech“ ir „Pfizer“ sukurtų koronaviruso vakcinų kiekį, tačiau atsisakoma pirkti papildomas kompanijos „Moderna“ vakcinas.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad Europos Komisija (EK) su „BioNTech“ ir „Pfizer“ suderėjo dėl papildomų 200 mln. vakcinos dozių. Ministerijos duomenimis, atsižvelgiant į naujausius susitarimus, Lietuvai pagal pro rata principą tektų 1,24 mln. papildomų vakcinos dozių.

„Siūlytumėme tą, kas Lietuvai priklauso proporcingai per tą galimybę, ja ir pasinaudoti atitinkamai pakoreguojant mūsų ankstesnįjį sprendimą“, – sakė ministras.

EK siūlymo įsigyti papildomas 310 tūkst. dozių „Modernos“ vakcinų Vyriausybė atsisakė. A. Dulkys pabrėžė, kad farmacijos kompanija trečdaliu padidino jų kainą, taip pat Lietuvos netenkintų vakcinų pristatymo terminai.

„Kadangi kompanija „Moderna“ kelia kainą ir nenori tomis pačiomis sąlygomis jų platinti – didina tą kainą 33 procentais daugiau, nei nurodyta yra sutartyje, ir kadangi terminų taip pat negerina, o prognozuoja juos tik pačioje metų pabaigoje, mūsų darbo grupėje yra siūlymas nepritarti tokiems pakeitimams ir nesiimti šito papildymo“, – sakė ministras.

Lietuvoje nuo koronaviruso pirmąja vakcinos doze jau paskiepyta daugiau nei 27 tūkst. gyventojų. Iki trečiadienio šalyje naudota tik „BioNTech“ ir „Pfizer“ preparatas, nuo trečiadienio pradėta naudoti ir „Moderna“ vakcina. Abiem atvejais, imunitetas nuo COVID-19 įgyjamas tik po antrosios vakcinos dozės.