Trečiadienį 2,8 proc. išaugusios elektromobilių gamintojo akcijos kilstelėjo E. Muską iki 3 mlrd. dolerių vertės „Amazon.com Inc.“ įkūrėjo Jeffo Bezoso, kuris šiuo metu užima aukščiausią vietą „Bloomberg“ milijardierių indekse – 500 turtingiausių pasaulio žmonių reitinge.

Pietų Afrikoje gimusio inžinieriaus grynoji vertė trečiadienį siekė 181,1 mlrd. dolerių, o tai yra tik šiek tiek mažiau nei J. Bezoso, kuris aukščiausią milijardierių reitingo vietą užima nuo 2017 m. spalio mėnesio. Kaip „Space Exploration Technologies Corp.“, arba „SpaceX“, generalinis direktorius, E. Muskas taip pat varžosi su „Blue Origin LLC“ savininku J. Bezosu privačiose kosmoso lenktynėse.

Šis pasiekimas E. Muskui vainikuoja nepaprastus pastaruosius 12 mėnesių. Per praėjusius metus jo grynoji vertė išaugo daugiau nei 150 mlrd. dolerių – ko gero, tai greičiausias turto prieaugis istorijoje. Augimą paskatino precedento neturintis „Tesla“ akcijų kainos kilimas, praėjusiais metais siekęs net 743 proc. ir paremtas pastoviu pelnu, įtraukimu į „S&P 500“ indeksą ir neblėstančiu tiek Volstrito, tiek smulkių investuotojų entuziazmu.

„Tesla“ akcijų kainos šuolis šį trečiadienį dar labiau padidina kompanijos vertę, keliais šviesmečiais lenkiančią kitus automobilių gamintojus. Praėjusiais metais „Tesla“ pagamino šiek tiek daugiau nei pusę milijono automobilių – tai tik nedidelė „Ford Motor Co.“ ir „General Motors Co.“ gamybos dalis. Kompanija yra pasirengusi tolesniems šio laikotarpio laimėjimams, kol demokratai rengiasi užimti abi Džordžijos Senato vietas ir perduoti Kongreso kontrolę partijai, kuri pasisako už greitesnę elektromobilių plėtrą.

Akcijų pasirinkimo sandoriai

49-erių metų E. Muskas pasinaudojo „Tesla“ stratosferiniu augimu net keliais būdais. Neskaitant 20 proc. automobilių gamintojo akcijų, jis sėdi ant maždaug 40 mlrd. dolerių nerealizuoto popierinio prieaugio iš akcijų pasirinkimo sandorių. Šie vertybiniai popieriai atsirado iš dviejų dotacijų, kurias jis gavo 2012 ir 2018 m. – pastaroji buvo didžiausia kada nors sudaryta užmokesčio sutartis tarp generalinio direktoriaus ir kompanijos valdybos.

Nepaisant šių astronominių laimėjimų, E. Muskas teigia, jog jį menkai domina materialinės vertybės ir greta savo „Tesla“ ir „SpaceX“ akcijų jis turi sukaupęs nedaug turto. Praėjusį mėnesį interviu Axeliui Springeriui verslininkas pabrėžė, kad pagrindinis jo turto tikslas – paspartinti žmonijos evoliucionavimą į kosmoso keliautojų civilizaciją.

„Noriu kiek įmanoma daugiau prisidėti prie Marso miesto sukūrimo, – sakė E. Muskas. – O tai reiškia krūvą kapitalo.“

Noriu kiek įmanoma daugiau prisidėti prie Marso miesto sukūrimo. O tai reiškia krūvą kapitalo.
Elonas Muskas

500 turtingiausių pasaulio žmonių praėjusiais metais prie savo bendros grynosios vertės pridėjo rekordinius 1,8 trln. dolerių, kurie atitiktų 31 proc. augimą. Pelnas buvo neproporcingai susitelkęs pačioje viršūnėje, kurioje penki asmenys valdo turtus, viršijančius 100 mlrd. dolerių, o kitų 20 vertė yra mažiausiai 50 mlrd. dolerių.

Nors naujųjų metų tepraėjo šešios dienos, reitinguose jau matome neeilinių permainų. Kinijos Zhongas Shanshanas prasibrovė pro Warreną Buffettą, pretenduodamas į šeštąją vietą po to, kai jo pilstomo vandens kompanijos akcijos ženkliai pašoko, padidindamos jo turtą dar 15,2 mlrd. dolerių.