Laikotarpio, per kurį įmonė patiria sunkumų, pradžios data pakeista iš praėjusių metų spalio 1 dienos į 2020 metų lapkričio 1 dieną, o laikotarpio, kai įmonė negavo pajamų, pradžios data iš 2019 metų spalio 1 dienos į 2019 metų lapkričio 1 dieną.

Papildomai nustatoma, kad jeigu pagrindinė ūkinė veikla uždrausta po 2020 metų lapkričio 30 dienos, pajamų sumažėjimui lyginamasis laikotarpis yra nuo 2020 metų gruodžio 1 dienos iki 2021 metų sausio 31 dienos, palyginti su 2019–2020 metų atitinkamu laikotarpiu.

Taip pat patikslinta, kad paramos priemonės gali būti taikomos, kai į paveiktų veiklų sąrašą yra įtraukta ne bet kokia ūkinės veiklos vykdytojo vykdoma veikla, o pagrindinė veikla.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sakė, kad šis kriterijus dėl pagrindinės veiklos gali būti pavojingas, nes, anot ministrės, dalis įmonių negalės pretenduoti į paramą.

„Tarkime, jeigu įmonių pagrindinė veikla yra prekyba maistu, o šalutinė yra maitinimo paslaugos, tai tokia įmonė subsidijų nebegaus ir taip toliau. Mums atrodo, kad iš praktinės pusės nustatyti tik pagrindinę veiklą yra pavojinga, nes tada daugelis įmonių negalės pretenduoti į paramą. Bent jau Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pozicija buvo, kad tai turėtų būti ne tik pagrindinė veikla, bet ir kitos veiklos, kurios yra nurodytos“, – sakė G. Skaistė.

Tuo metu ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sakė, kad tai išsprendžiamas klausimas, nes reikia vertinti pagal tai, iš kokios veiklos įmonė realiai uždirba pajamas.

„Jei parašyta dokumentuose, kad pagrindinė veikla yra prekyba saldainiais, o realiai pajamos uždirbamos iš maitinimo, tai yra išsiaiškinami dalykai, nes čia reikia teikti paraišką. Čia nėra taip, kaip VMI atidėjimai, kurie yra taikomi gana horizontaliai. Čia yra aktyvus veiksmas ir tie dalykai praktiniu lygiu išsprendžiami“, – sakė I. Šimonytė.