Feisbuke teisės ekspertas rašė, jog pritaria Egidijaus Šileikio vertinimui, kad tai yra pasityčiojimas iš Konstitucijos.

„Išties, KT įstatymas įtvirtina nuostatą, kad kol nėra paskiriami nauji teisėjai, pareigas eina tie teisėjai, kurių kadencija pasibaigusi. Koksai šios normos tikslas? Mano supratimu, pagrindiniai tikslai yra du:

A) užtikrinti tinkamą teismo funkcionavimą trumpuoju laikotarpiu, jeigu Seimui kyla techninio ar kitokio pobūdžio trumpalaikių problemų, kurios trukdo laiku paskirti teisėjus ir;

B) užkirsti kelią KT darbo paralyžiavimui iš politikų pusės.

Akivaizdu, kad nei su viena iš įvardintų situacijų šiuo metu nėra susiduriama“, – situaciją vertino V. Nekrošius.

Jis socialiniame tinkle rašė, jog argumentas, jog teikiantys kandidatūras privalo jas suderinti su Seimu nėra tinkamas, nes tokios pareigos nėra. O parlamentas antradienė būtų apsisprendęs tik dėl pateikimo. Po jo kandidatai prisistatytų frakcijose.

„Tad visos galimybės susipažinti su kandidatais bei užduoti jiems rūpimus klausimus, tikrai būtų užtikrintos“, – teigė jis.

V. Nekrošius socialiniame tinke dėstė, jog jo nuomone, Seimas antradienį be jokio aiškaus pagrindo net nepradėjo KT teisėjų skyrimo procedūros, bet tai turi mažai ką bendro su Konstitucijoje įtvirtintos tvarkos esme.

Vytautas Nekrošius

„Kokie čia glūdi pavojai apart to, kad Seimas parodė, jog KT jam nėra joks pagarbos vertas pagrindinis valstybės įstatymas?“ – retoriškai klausė jis.

V. Nekrošius aptarė ir galimą situaciją – Seimas ir toliau neskiria naujų teisėjų, „o tie, kurių kadencija pasibaigusi (su pirmininku priešakyje) tampa priklausomi, nes jiems gal ir toliau visai norisi dirbti“.

„Tada esant kokiam nors svarbiam klausimui galima kaip nors duoti žinutę, kad jeigu sprendimas bus „neteisingas“ tai tie nauji teisėjai g.b. ir paskirti O po dvejų metų (laiko ne taip ir daug) galima nepaskirti ir dar trijų teisėjų – tada tokių priklausomų bus jau šeši iš devynių. Superinė konstitucinė kontrolė gaunasi“, – ironizavo jis.

VU teisės profesorius rašė, jog tai gali vykti dėl paprasčiausios priežastis – tarp pasiūlytų kandidatų nėra „reikalingų“.

„Tad kas čia gali vykti? Man atrodo, kad viskas labai žmogiška ir labai banalu – tarp pasiūlytų kandidatų nėra kažkam reikalingo ar reikalingos. Palaukim truputėlį ir rezultatą pamatysime.
Tik ar dėlto tikrai reikėjo taip grubiai tyčiotis iš Konstitucijos?“ – feisbuke antradienį rašė V. Nekrošius.

Delfi primena, kad antradienį Seimui buvo planuojama pateikti Giedrės Lastauskienės, Andriaus Kabišaičio ir Algio Norkūno kandidatūras eiti Konstitucinio Teismo teisėjų pareigas. Tačiau KT teisėjų pateikimas buvo išbrauktas iš antradienio Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkės.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen šį sprendimą argumentavo parlamentarų sveikatos saugojimu. Seimas nuo ketvirtadienio pradės nuotolinius posėdžius, o šiai procedūrai reikalingi fiziniai parlamento posėdžiai.