Socialiniame tinkle „Facebook“ dalinamasi neva nutekintu Kanados liberalų partijos atstovo laišku, kuriame detaliai atskleidžiama karantino schema ir tikslai, kalbama apie privalomą žmonių vakcinaciją.

Pagrindinės šio laiško, kuriuo mielai dalinasi ir lietuviai, tezės yra šios:

  • Iki 2020 m. lapkričio tikimasi įvesti griežtą karantiną;
  • Iki 2020 m. gruodžio skubinamas izoliacijai skirtų vietų įsigijimas arba statyba;
  • Iki 2020 m. lapkričio pabaigos naujų COVID-19 atvejų skaičius peržengs testavimo galimybes, atvejų augimo kreivė kils kartu su mirčių nuo viruso kreive;
  • Iki 2020 m. gruodžio pabaigos – 2021 m. sausio bus įvestas antrasis dar griežtesnis karantinas;
  • 2021 m. pirmą ketvirtį bus pateikta nedarbingumo programos reforma ir plėtra, pereinanti į tarptautinę pagrindinių pajamų programą (apie sąmokslo teoriją, esą tokią programą bus siekiama įgyvendinti prisidengus pandemija, Delfi „Melo detektorius“ jau rašė);
  • Iki 2021 m. vasario planuojama naujojo koronaviruso mutacija arba naujos antrinės infekcijos (COVID-21) atsiradimas, tapsiantis akstinu skelbti trečiąjį karantiną. Daugės mirčių;
  • Pirmąjį – antrąjį 2021 metų ketvirtį su COVID-19 ir COVID-21 susijusių mirčių skaičius palauš sveikatos apsaugos sistemas;
  • Antrąjį 2021 metų ketvirtį karantino reikalavimai bus dar kartą griežtinami (trečiasis karantinas), dar labiau apribojamas judėjimas, kelionės;
  • 2021 m. II ketvirtis – žmonės bus pamažu pratinami prie universalių pagrindinių pajamų programos;
  • 2021 m. II ketvirtis – prekių tiekimo grandinės kliūtys, ims trūkti prekių, patiriamas didžiulis ekonominis nestabilumas;
  • Karantino priemonių užtikrinimui bus pasitelkiama kariuomenė.
  • Visų šių pastangų tikslas – vadinamoji „Pasaulinės skolos atstatymo programa“ (ang. Global Debt Recovery Program). Šio proceso metu Kanados vyriausybė pasiūlys apmokėti visų gyventojų skolas ir paskolas mainais į tai, kad visas privatus turtas būtų nacionalizuotas, o žmonės sutiktų skiepytis. Nesutikę skiepytis privalės likti amžiname karantine, negalės naudotis įvairiomis paslaugomis, keliauti.
Klaidinančioje žinutėje cituojamas neva nutekintas Kanados parlamentaro laiškas


Pasak laiško autoriaus, panašūs veiksmai bus atliekami ne tik Kanadoje, bet ir kitose valstybėse.

Nors iš pirmo žvilgsnio tokio laiško turinys gali pasirodyti labai pažįstamas, baugiai nuspėjantis dabarties įvykius, iš tiesų tai nėra originalus dokumentas, o Kanados vyriausybė su laiško tekstu neturi nieko bendro.

Užsienio „Facebook“ paskyrose laiško tekstas pradėjo plisti dar spalio mėnesį ir iš karto patraukė faktų tikrintojų dėmesį.

Pirmiausia tai, kad laiškas – netikras išdavė Kanados strateginio planavimo komiteto paminėjimas laiško pradžioje, nes Kanadoje toks komitetas paprasčiausiai neegzistuoja.

Vienas didžiausių amerikiečių faktų tikrinimo kanalų „Snopes“ susisiekė su vyriausiąja Kanados liberalų partijos komunikacijos vadove Braeden Caley ir ši patvirtino, kad tokio komiteto nėra, o laiškas nėra autentiškas. Moteris pridūrė, kad sprendimus dėl pandemijos valdymo Kanadoje priima Kanados vyriausybė ir sveikatos institucijos, konsultuojamos viešosios sveikatos specialistų.

Tą pačią informaciją patvirtino ir Kanados ministro pirmininko atstovė spaudai Ann-Clara Vaillancourt.

Taip pat šio laiško neviešino nė viena patikima žiniasklaidos priemonė. Tekstas, kuriame nesiremiama jokiais įrodymais, internete buvo išplatintas sąmokslo teorijų, tokių kaip QAnon, mėgėjų grupėse ir alternatyvių naujienų portaluose. Savo „Youtube“ paskyroje pasidalintame vaizdo įraše laiško tekstą aptarė ir melagienų skleidimu garsėjantis osteopatas Rashidas Buttaras.

Laiške minima „Pasaulinės skolos atstatymo programa“ taip pat neegzistuoja. Greičiausiai toks pavadinimas buvo pasiskolintas iš Pasaulio ekonomikos forumo. Birželio mėnesį buvo pasiūlyta „didžiojo perkrovimo“ idėja (ang. „the great reset“), kalbant apie kapitalistinę santvarką. Apie didijį perkrovimą vaizdo įraše aptardamas tą patį neva nutekintą dokumentą kalba ir R. Buttaras.

„Didžiojo perkrovimo“ idėja pasiūlyta pastebėjus, kaip smarkiai pandemija prisidėjo prie nelygybės pasaulyje augimo. Šia idėja siūloma skatinti vyriausybes gerinti fiskalinę politiką, tokiu būdu mažinant turtinę atskirtį; užtikrinti, kad investicijomis būtų siekiama tvarumo ir lygybės (pavyzdžiui, būtų investuojama į „žaliąją“ miestų plėtrą ir socialinių rodiklių gerinimą); pasitelkiant aukštąsias technologijas didinti sveikatos apsaugos sistemų atsparumą, investuoti į tyrimus ir pažangią mediciną.

Remiantis šia informacija, „Melo detektorius“ vertina internete išplatintą informaciją apie „nutekintą“ Kanados politiko laišką kaip melagingą – laiškas nėra autentiškas dokumentas, jame minima neegzistuojanti institucija, o išdėstyti neva slapti vyriausybės planai neturi jokio faktinio pagrindo. Įvardytame neva slaptame vyriausybės plane į vieną istoriją supinamos realios COVID-19 suvaldyti pasitelkiamos priemonės ir apokaliptinės niekuo nepagrįstos fantazijos, siekiant išgąsdinti skaitytojus, išprovokuoti emocijas.