Iki šiol turistai turistai, nesusitarus su kelionių organizatoriumi, pinigus už neįvykusią kelionę turėtų atgauti per 90 dienų terminą, tokią Civilinio kodekso pataisą Seimas priėmė pernai gegužę.

Tačiau Europos Komisija perspėjo Lietuvą dėl pažeidžiamų keliautojų teisių, EK teigimu, keliautojai turi teisę atgauti pinigus už atšauktas keliones per 14 dienų.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija Seimui pateikė siūlymą išbraukti ilgesnį terminą leidžiantį punktą. Po svarstymo antradienio posėdyje tam pritarė 108 Seimo nariai, „prieš“ balsavo 1, o susilaikė – 11.

„Šiuo metu yra mūsų valia 90 dienų, europiniai teisės aktai, direktyva, numato 14 dienų terminą ir mes jau gavome tam tikrą nuomonę iš Europos Komisijos, ir yra grasinama bauda periodine nuo 561 iki 34 tūkst. eurų į dieną, arba vienkartinė bauda – 464 tūkst. eurų“, – kalbėjo konservatorius Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

Anot jo, Vyriausybei rekomenduota išnagrinėti kelionių organizatorių padėtį ir ieškoti alternatyvių problemos sprendimų.

„Vietoje to, kad mokėtume baudą, galbūt nukreipti tuos pinigus kelionių organizatoriams“, – teigė S. Šedbaras.

Konservatorius Andrius Kupčinskas siūlė nepalaikyti sprendimo ir jį teikiant kartu ieškoti paskatų, subsidijų, kadangi sektorius nesulaukia jokios paramos, priešingai nei kiti sektoriai.

„Gali būti skirta iki 7 mln. eurų bauda pažeidžiant direktyvą, tame santykyje siūlyčiau nagrinėti galimos subsidijos versiją turizmo sektoriuje“, – teigė A. Kupčinskas.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas M. Majauskas kvietė sprendimą palaikyti.

„Suprantu kelionių organizatorių nuogąstavimus ir man atrodo, kad mes padarėme viską, kad galėtume užtikrinti jiems pagalbą ir praeitoje kadencijoje, ir šioje kadencijoje, tiek suteikiant galimybes atidėti mokėjimus, tiek kiek tai buvo įmanoma, tiek suteikiant pagalbos instrumentus, tai yra ir subsidijas ir lengvatines paskatas“, – kalbėjo M. Majauskas.

Opozicijos atstovai svarstymo metu nepasisakė.

Lietuvos turizmo rūmų vadovė Žydrė Gavelienė BNS teigė, kad su klientais atsiskaitė dar ne visi kelionių organizatoriai, ypač didieji. Jos žiniomis, dar nėra grąžinta apie 3 mln. eurų.

Seimas pernai balandį įteisino ir specialius vienerių metų trukmės kuponus – jų gavo keliautojai, negalėję išvykti į apmokėtas keliones dėl karantino. Jei per šį laiką jie bus nepanaudoti, agentūros privalės per 14 dienų grąžinti pinigus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)