Lietuvos sieną su Rusiją saugančios Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės pareigūnai pastebėjo, kad pastaruoju metu kontrabandininkų lengvųjų automobilių priekinė dalis po varikliu vis dažniau sustiprinama specialia metalo plokšte.

Ji atlieka savotišką "buldozerio" funkciją - nustumia cigaretes gabenančių kontrabandininkų kelyje atsirandančias sniego, žemių bei kitas kliūtis.

Pasak VSAT pranešimo, neasfaltuotais nelygiais keliais cigarečių gabentojai sprunka maksimaliu greičiu, todėl metalo plokšte siekiama nuo kelio nelygumų apsaugoti ir variklį. Vien šiuo metu VSAT Pagėgių rinktinėje saugomi 5 tokie "modernizuoti" automobiliai.

Be specialiai stiprinamų automobilių važiuoklių ir kuo platesnių padangų naudojimo, cigarečių vežėjai rūkalų dėžėms gabenti išima visas, išskyrus vairuotojo, sėdynes ir specialiai atjungia visus galinius automobilio žibintus. Visų pastaruoju metu pasieniečių sulaikytų kontrabandą gabenusių automobilių galinės šviesos buvo atjungtos.

Tai daroma tam, kad pasieniečių užkluptam tamsoje ar prietemoje kontrabandininkų automobiliui būtų lengviau pasprukti nuo persekiotojų pasišviečiant tik priekiniais žibintais.

Neteisėta tabako gaminių gabenimo veikla besiverčiantys asmenys pastaruoju metu dėl padidinto pravažumo ir talpaus salono pamėgo "Subaru Legacy" markės automobilius, gana populiarūs tebelieka "Audi 100 Avant".

Paprastai kontrabandininkai renkasi senus ir nedidelės vertės automobilius, kad pasieniečių sulaikyti patirtų kuo mažiau nuostolių. Tik maždaug dešimtadalis VSAT pareigūnams įkliuvusių automobilių turėjo galiojantį techninės pažiūros taloną.

Žiemos metu cigarečių krovikai pasirūpina ir baltais maskuojančiais chalatais, kad sniego fone būtų pareigūnų mažiau pastebimi. Pasitaikė atvejų, kai kratas cigarečių sandėliais paverstuose namuose atlikinėję pasieniečiai užtikdavo kontrabandininkų pagalbininkų, besiūnančių maskuojamuosius chalatus.

Žiemą per Nemuną iš Rusijos kontrabandą gabenantys asmenys mėgsta naudotis ir savadarbėmis rogėmis, ant kurių patogu sukrauti didesnį kiekį cigarečių dėžių ir nesunku jas tempti per užšalusį ledą ar sniegu.

Šiemet pasieniečiai sulaikė tokių kontrabandininkų, kurie buvo pasirūpinę net ir tuo, kad einant užšalusiu ledu neslystų kojos. Ant batų jie gumomis užmauna subadytus konservavimui skirtus metalinius dangtelius, kurie sukimba su ledu.

Pasieniečiams įkliuvo ir kontrabandininkų, kurie ant batų avėjo specialius savadarbius apkaustus su metalo spygliais - šie taip pat skirti tam, kad einant ledu nebūtų slidu.

Pernai Lietuvos pasieniečiai iš viso sulaikė 3 milijonus 394 tūkstančius neteisėtai į Lietuvą gabentų cigarečių pakelių. Iš jų 2 milijonus 596 tūkstančius pakelių sulaikė sieną su Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi saugantys VSAT Pagėgių rinktinės pareigūnai.

Sulaikytų šiame ruože kontrabandininkų amžiaus vidurkis buvo 35 metai.

Pernai Pagėgių pasieniečiai, stabdydami reikalavimui sustoti nepaklususius asmenis ir transporto priemones, 24 kartus buvo priversti panaudoti šaunamąjį ginklą, taip pat kelis kartus susigrūmė su peiliais ginkluotais kontrabandininkais.

Dešimtis kartų pasieniečiams prieš nepaklusnius cigarečių gabentojus taip pat teko naudoti ir fizinę jėgą bei specialiąsias priemones.