Kodėl drabužiai elektrinasi

Drabužiai, kaip žinia, elektrinasi, bet, laimei, ne visi: tikrai yra tokių, kurie jokių problemų nekalia. Deja, ir natūraliame, ir sintetiniame pluošte gali prisikaupti statinės elektros. Vis dėlto vienos medžiagos daug labiau elektrinasi negu kitos. Viską, pasirodo, lemia medžiagos higroskopiškumas, t. y. gebėjimas sugerti ir išskirti drėgmę, rašoma portale novate.ru.

Kuo efektyviau medžiaga sugeria drėgmę, tuo mažiau statinės įtampos joje susikaupia. Dažniausiai kibirkščiuoja ir „trankosi“ sintetika, vilna ir šilkas – rečiau, o medvilnei ir linui tokia savybė kaip elektrinimasis apskritai nebūdinga.

Yra sukurta specialių priemonių, kurias panaudojus ant drabužio paviršiaus lieka plonytė plėvelė, padedanti išlaikyti drėgmę. Tokios priemonės praverčia kovojant ne tiktai su drabužių, bet ir, tarkim, su kiliminės dangos elektrinimusi.

Kovos su elektrinimusi būdai ir priemonės

1. Skalbinių kondicionierius

Pusę arbatinio šaukštelio kondicionieriaus išmaišykite iki ketvirtadalio vandens pripildytoje stiklinėje. Gautą skystį supilkite į purkštuvą. Vos pastebėję, kad drabužis pradėjo elektrintis, papurkškite išvirkščią jo pusę pasigamintu antistatiku.

2. Kūno losjonas

Kad netektų kovoti su medžiagos elektrinimusi, pamėginkite užbėgti jam už akių, t. y. pasistenkite padaryti taip, kad šios problemos nė nekiltų. Ką gi daryti? Megztinį ar suknelę renkitės tik pasitepusios kūną drėkinamuoju losjonu. Losjono buteliuką visada turėkite su savimi ir periodiškai jį naudokite. Tarkim, pajutusios, kad prie kojų ima lipti sijonas, tuojau pat pasitepkite odą losjonu.

3. Sąvaržėlė, smeigtukas arba pakaba

Pasitelkite į pagalbą bet kokį metalinį daiktą – tiks net elementari kanceliarinė sąvaržėlė ar smeigtukas. Šis triukas ypač pasiteisina, jei tenka spręsti natūralių audinių elektrinimosi problemą. Metodika labai paprasta: prisekite metalinį daiktą prie išvirkščiosios drabužio pusės ir šiek tiek palaukite. Jei sąvaržėlė ar smeigtukas netrukdo, jo ir neišsekite – lai taip ir lieka visą dieną: tada tarp gijų nepradės iš naujo kauptis įtampa. Galima naudoti ir metalinę pakabą.

Paprasčiausiai užkabinkite ant jos besielektrinantį drabužį ir leiskite 10–15 minučių pakaboti. Kai drabužį nukabinsite, jis kurį laiką turėtų nebesielektrinti.

4. Savadarbis antistatikas

Gilokame dubenėlyje sumaišykite ketvirtį stiklinės hamamelio ir porą lašų levandų eterinio aliejaus. Gautą tirpalą supilkite į purkštuvą ir prireikus papurkškite prie kūno limpantį rūbą. Prieš naudodami, butelį būtinai papurtykite, kad skystis susiplaktų.

Statinės energijos padės atsikratyti ir paprasčiausias vanduo. Tiesiog susišlapinkite rankas, jas nupurtykite ir drėgnais delnais perbraukite, pirmiausia, išvirkščią, o tada gerąją drabužio pusę. Tokį pat efektą pasieksite, jei vandenį supilsite į purkštuvą ir apipurkšite medžiagą. Tiktai nepersistenkite – atminkite, kad jūsų užduotis – šiek tiek sudrėkinti audinio gijas, o ne sušlapinti daiktą.

6. Drėgnos servetėlės

Analogiškas ir drėgnų servetėlių poveikis. Jomis labai patogu pasinaudoti, jeigu drabužis pradėjo elektrintis pačioje netinkamiausioje vietoje. Pakaks perbraukti servetėle medžiagą ir ji nustos kibirkščiuoti. Tokiu pat būdu galima suguldyti besielektrinančius plaukus ir sugrąžinti šukuosenai pirminį vaizdą.

7. Plaukų lakas

Ši šukuosenos fiksavimo priemonė – puiki antistatiko, kurio gali ir nebūti po ranka, alternatyva. Tiesiog apsivilkite ir papurkškite laku išvirkščiąją drabužių pusę, laikydami flakonėlį 20–30 centimetrų atstumu nuo audinio. Pernelyg flakonėlio nepriartinkite, kitaip ant audinio atsiras dėmių. Purškiant rekomenduojama prisidengti akis ir sulaikyti kvėpavimą, kadangi į produkto sudėtį įeinančios medžiagos gali dirginti.

8. Skalbimas

Norint sumažinti drabužio elektrinimąsi, jį skalbiant į vandenį reikia įberti šaukštą geriamosios sodos. Išskalbtą daiktą patartina praskalauti specialiame tirpale su druska arba citrinos rūgštimi. Į 10 litrų vandens reikia įberti arbatinį šaukštelį kurio nors iš produktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)