Nuo smidrų šlapimas įgauna specifinį kvapą

Gandai, kad pavartojus smidrų pakinta šlapimo kvapas, sklinda ne be pagrindo. Specifinis aštrus kvapas atsiranda dėl asparagino rūgšties – tik smidruose esančios cheminės medžiagos. Kai šios daržovės virškinamos, jose esanti asparagino rūgštis skylą į tam tikrus sieros rūgšties junginius. Kaip tik jie ir lemia nuo smidrų pasireiškiantį šlapimo kvapą, kurio intensyvumas tiesiogiai priklauso nuo temperatūros, rašoma portale besthealthmag.ca.

Nuo burokėlių ir uogų šlapimas įgauna rausvą atspalvį

Dėl to, kad kažką konkretaus suvalgome, gali pakisti ne tik šlapimo kvapas, bet ir spalva. Būtent tokiu poveikiu pasižymi gervuogės ir burokėliai. Nuo šių produktų šlapimas tampa rausvas ar net beveik raudonas. Tokia būklė – laikina. Jei ji užsitęsia, galbūt derėtų kreiptis į medikus.

Nuo morkų oda įgauna oranžinį atspalvį

Morkose gausu beta karotino. Tai rausvai oranžinės spalvos pigmentas. Štai kodėl vartojant daug morkų gali pasireikšti karotenemija – būklė, apie kurią signalizuoja gelsvas odos atspalvis. Spalva labiausiai pastebima tokiose srityse kaip delnai, padai ir veide įsirėžusios juoko raukšlės. Vis dėlto toks morkų poveikis pasireiškia gana retai. Kad pastebėtumėte kokius nors odos spalvos pokyčius, turėtumėte suvalgyti po maždaug dešimt morkų per dieną ir šitaip elgtis bent porą savaičių.

Nuo saldymedžio išmatos tampa juodos

Pakitusi išmatų spalva beveik visada laikoma apie sveikatos sutrikimus bylojančiu požymiu. Vis dėlto kartais spalva pasikeičia tik dėl to, kad kažką konkretaus suvalgome. Pavyzdžiui, pavartojus juodos spalvos saldymedžio saldumynų, gervuogių, kraujinės dešros arba geležies tablečių, išmatos gali tapti juodos, imti panėšėti į dervą.

Dirbtiniai dažikliai keičia išmatų spalvą

Padauginus kokių nors gaminių, kuriuose gausu dirbtinių dažiklių, gali atitinkamai pakisti išmatų spalva. Tokio efekto paprastai sulaukiama papiktnaudžiavus spalvotu glajumi aplietais kepiniais, žele, guminukais ar kitokiais saldainiais.

Bananai mažina pilvo pūtimą

Jei pastaruoju metu kone pastoviai jaučiatės tarytum išsipūtę, per pusryčius suvalgykite bananą. Vieno tyrimo išvadose skelbiama, kad per dieną po bananą suvalgydavusios moterys patirdavo mažesnį pilvo pūtimą nei tos, kurios gerdavo vien vandenį arba bananų skonio gėrimus. Specialistai mano, kad tokį bananų poveikį lemia vaisiuose esantis kalis, padedantis sureguliuoti natrio balansą ir neleidžiantis kauptis vandeniui.

Kai kurie produktai sukelia mieguistumą

Kad po kalakutienos patiekalo gali kilti noras snūstelėti, tikriausiai jau žinojote, bet ar žinojote, kad kai kurie produktai pasižymi dar gausesniu triptofano – mieguistumą sukeliančios aminorūgšties – kiekiu. Migdomąjį poveikį turintiems produktams priskiriami migdolai, vištiena, pupelės ir riebiosios žuvys.

Juodasis šokoladas mažina stresą

Daug kam tikriausiai neatrodo, kad būtina sužinoti dar daugiau priežasčių pamėgti šokoladą, bet moksliškai įrodyta, kad pavartojus šio produkto praeina stresas, nes pažemėja organizme esančio hormono kortizolio lygis. Tyrimais įrodyta ir tai, kad juodasis šokoladas gerina nuotaiką, atmintį ir stiprina imunitetą.

Citrusiniai vaisiai didina norą šlapintis

Atrodo kad nuolatos norite šlapintis? Prisiminkite, ką pastaruoju metu valgėte. Galbūt tai buvo citrusiniai vaisiai, pavyzdžiui, apelsinai, greipfrutai ir mandarinai? Daug rūgščių turi ir ananasai bei pomidorai. Būtent todėl jie dirgina šlapimo pūslę ir jums atrodo, kad noras nusilengvinti prispiria dažniau nei įprastai.

Kalendros atpalaiduoja virškinimo sistemą

Jeigu kankina dirgliosios žarnos sindromas, šiokio tokio palengvėjimo pavyks sulaukti papildžius mitybos racioną kalendromis. Teigiamas šių augalų poveikis buvo įrodytas atlikus tyrimą, kurio dalyviai turėjo vartoto arba kalendras, arba placebą.

Kramtomoji guma gali sukelti pilvo pūtimą

Gal patys pastebėjote, kad intensyviai kramtant kramtomąją gumą (po kelis gabalėlius iš eilės) bent šiek tiek ima pūsti pilvą? Jei taip, žinokite, kad jums nesivaidena. Kramtant gumą nugurkiama ir oro, todėl organizme ima kauptis dujos ir atsiranda pilvo pūtimo pojūtis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)