Pirmieji „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcina paskiepyti COVID-19 skyriuose dirbantys medikai. Penkių didžiųjų Lietuvos miestų 28-iose ligoninėse medikų skiepijimas nuo koronaviruso pradėtas tuo pačiu metu – 8 val. ryto.

Vienoje didžiausių šalies gydymo įstaigose – Kauno klinikose – pirmoji nuo koronaviruso buvo paskiepyta COVID-19 ligos II skyriuje dirbusi vyriausioji slaugytoja Jolanta Litvinienė. Iškart po skiepo paklausta, kaip jaučiasi, moteris pasidžiaugė, kad puikiai.

Suteikė viltį

Kaip nuotolinėje spaudos konferencijoje sakė Kauno klinikų generalinis direktorius profesorius habilituotas daktaras Renaldas Jurkevičius, sekmadienį pradėti skiepyti medikai, kurie yra pačiose pavojingiausiose fronto linijose ir ši diena medikų bendruomenei yra didelė šventė.

„Ilgai žmonės dirbo turėdami viltį, kad ateis momentas, jog šiame kare ateis momentas, kai bus proveržis – vakcina. Rytoj ketiname skiepyti ne tik Kauno klinikų ir Kauno ligoninės darbuotojus, bet ir Kauno regiono, už kurį atsakingos yra Kauno klinikos, tai yra 11-os ligoninių medikus“, – sekmadienio rytą sakė profesorius R. Jurkevičius.

Vakcina nuo koronaviruso

Į Kauno klinikas, pasak profesoriaus, atkeliavo maždaug 3 tūkstančiai vakcinų.

Šias pirmąsias dozes planuojama sunaudoti per 3 dienas – sekmadienį, pirmadienį ir antradienį. Kauno ligoninėje pirmuoju etapu bus paskiepyti maždaug 500 medikų, Kauno klinikose – 1500.

Jaučia pasididžiavimą ir pakylėjimą

Spaudos konferencijoje pasisakė ir pirmoji paskiepyta slaugytoja J. Litvinienė.

„Jaučiuosi puikiai. Pati procedūra buvo visiškai neskausminga, tiesiog paprasta vakcinacijos procedūra. Bet jaučiuosi pasididžiavimą ir pakylėjimą, kad pagaliau turime tai, kas padės mums suvaldyti šią didžiulę pandemiją.

Kai pati dirbu su pacientais, sergančiais COVID-19, jaučiu didžiulį džiaugsmą, kad pagaliau turime priemonę kovoti“, – sakė J. Litvinienė ir pridūrė, kad psichologiškai į darbą dabar grįžti bus drąsiau, bet nereikia pamiršti, kad imunitetui prireiks dar antrojo skiepo.

Pasak medikės, skiepijimo procedūra buvo visiškai įprasta – tokia pat, kaip ir nuo kitų ligų.

Paklausta, ar nebuvo abejonių dėl skiepo, J. Litvinienė neslėpė: „Abejonių buvo gal prieš pusmetį, kai buvo tik kalbama, kad bus toks skiepas, kai jis buvo kuriamas. Bet tada, kai pati pradėjau dirbti su šiais pacientais ir darbuotojais, kurie kartu dirba, abejonių nebeliko, turėjau galimybę rinktis ir pasirinkau“.

Pirmadienį skiepys ir kitose ligoninėse

Profesorius R. Jurkevičius ragino visus lietuvius, vos tik atsiradus galimybei, nebijoti ir skiepytis, kadangi tik tokiu būdu bus galima apsisaugoti nuo viruso.

Renaldas Jurkevičius

Pirmadienį bus pradėtas skiepijimas ir kitose Kauno regiono ligoninėse. Pasak R. Jurkevičiaus: „Mūsų darbuotojai važiuos kartu su vakcina ir su kitų ligoninių personalu vykdys būtent tų kitų ligoninių darbuotojų skiepijimą“.

Kaip sakė profesorius, pasiskiepyti turėtų net ir persirgę COVID-19 liga, tačiau šiuo metu, kol vakcinų dar nėra pakankamai, jie nebus skiepijami.

Kam teiks pirmenybę?

Kauno klinikinė ligoninė taip pat dar bus atsakinga už šių ligoninių darbuotojų vakcinavimą: Kauno ligoninės, Marijampolės, Vilkaviškio, Šakių, Jurbarko, Raseinių, Kėdainių, Kaišiadorių, Jonavos, Prienų.

Iš pradžių bus skiepijami darbuotojai, dirbantys COVID-19 skyriuje, intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuje, skubios pagalbos skyrius.

„Būtent iš šių skyrių buvo sudaryti sąrašai, kurie darbuotojai bus skiepijami pirmiausiai“, – sakė R. Jurkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)