„Kiekviena užsimezgusi partnerystė su Lietuvos gamintojais padeda stiprinti ir plėtoti šalies ekonomiką. Itin džiugina matyti, kaip nedideli šeimos ūkiai pamažu pereina ir į didžiąją prekybos rinką, o jų gaminamą išskirtinę produkciją atranda daugiau pirkėjų. Didžiosiose „Maxima“ parduotuvėse esančių specializuotų „Linkėjimai iš kaimo“ skyrių asortimentas nuolat plečiasi ir atsinaujina“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. Ji pažymi, kad daugiau nei pusšimtis smulkiųjų Lietuvos gamintojų ir šeimos ūkių savo sukurtus gaminius tiekia didžiausiam Lietuvos prekybos tinklui.

Smulkiųjų gamintojų dovanos

Sveiki užkandžiai

Tiems, kas savo artimuosius nori pradžiuginti sveikais užkandžiais, siūloma išbandyti traškius duoniukus arba skaniukus su kokoso drožlėmis. Šiuos gardėsius gaminančios įmonės „Navafood“ vadovas Karolis Navickas pasakojo, kad visi jų kuriami gaminiai yra rankų darbo. „2006 m. šeimos verslą pradėjome kaip individuali gamybinė įmonė džiovintų duonos produktų gamyboje, per visą šį laikotarpį sukaupėme gausią patartį, todėl savo klientams galime pasiūlyti išskirtinius produktus. Siekiame, jog produktai būtų aukščiausios kokybės, todėl kruopščiai renkamės žaliavas ir jų tiekėjus. Mūsų tikslas – sukurti išskirtinius, skanius bei maistingus užkandžius, derančius su sveikos mitybos įpročiais“, – pasakojo pašnekovas.

Jų asortimente – du šventiniai rinkiniai: traškios ruginės duonelės ir ruginis saldumynas „Skaniukai“ su kokoso drožlėmis. „Pirmojo sudėtyje gausu skaidulinių medžiagų, nėra pridėtinio cukraus. Duonelės puikiai dera gardiems užkandžiams ruošti, prie dubenėlio sriubos, lėkštės šviežių salotų ar pakramsnoti išalkusiems be jokių priedų. Ruginis saldumynas „Skaniukai“ su kokoso drožlėmis – tai saldūs, minkšti, rankų darbo rutuliukai, pagaminti iš džiovintos duonelės. Šis lietuviškas saldumynas puikiai tiks prie kavos ar arbatos. Lietuviškas jis dėl to, nes gaminame iš ruginių miltų, užaugintų Lietuvos ūkiuose“, – pasakojo Karolis.

Smulkiųjų gamintojų dovanos

Anot jo, šiemet pirkėjai ieško unikalių, lietuviškų produktų. „Kadangi šiandien parduotuvių lentynose maisto produktų pasirinkimas yra ypač didelis, žmonėms pasirinkimo kriterijumi tampa ne tik gaminio skonis, bet ir maistinės savybės, jo sveikumas. Dažnu atveju mūsų produktus renkasi pirkėjai, kurie ir ieško sveikesnės alternatyvos“, – pasakojo įmonės vadovas.

Pagardų įvairovė

Kad lietuviai nestokoja fantazijos, įrodė ir dar vieni smulkieji gamintojai. Šeimos verslo „Dangaus pupos“ direktorė Jūratė Pridotkienė pasakojo, kad savo veiklą pradėjo dar 2014 metais. Šiandien jie siūlo įvairiausius pagardus, sukurtus, bendradarbiaujant net su mokslininkais. „Pagardų RIBES ALIBI gamyboje naudojamos tik natūralios uogos, vaisiai ir daržovės, nenaudojami koncentratai, todėl jie yra natūralaus ir intensyvaus skonio. Paskaninti tik natūraliais prieskoniais. Be sintetinių priedų, vandens. Pagardai sukurti bendradarbiaujant su mokslininkais, gaminami taip, kad juose išliktų kuo daugiau natūralių veiksmingųjų medžiagų, todėl jie praturtina kasdienę mitybą vertingais antioksidantais, vitaminais, mikro ir makroelementais, polifenoliais (flavonoidais – antocianinais). Pagardai taip pat tinkami vegetarinei ir veganinei mitybai, juos mielai valgo ir vaikai. Pagardų gamybai naudojamos Lietuvos ūkiuose užaugintos uogos, vaisiai ir daržovės. Šiuo metu gaminami 6 rūšių pagardai.“, – pasakojo pašnekovė.

Smulkiųjų gamintojų dovanos

„Maxima“ parduotuvių „Linkėjimai iš kaimo“ lentynose galima rasti RIBES ALIBI pagardų dovanų rinkinį, kuriame yra trys pagardų rūšys: juodųjų serbentų su slyvomis ir šokoladu, raudonųjų serbentų su česnakais bei šaltalankių ir moliūgų. Pagardų skoniai parinkti labiausiai derantys su šventinio Kalėdų stalo patiekalais.

„Raudonųjų serbentų su česnaku pagardas nustebins jus netikėtu ir maloniai saldžiarūgščiu skoniu, puikiai derančiu su vištienos, kiaulienos patiekalais. Šaltalankių rūgštelės ir moliūgo saldumo skonio dermė su švelniai šildančiu prieskonių mišiniu praturtins užkandžių su sūriais, vytintu kumpiu, triušienos patiekalų, daržovių ir sūrių pyragų skonius. Sodrus juodasis serbentas su karališku šokoladu bei gaivia mėta nudžiugins kiekvieną smagurį ir suteiks naują skonį mėgstamam desertui“, – pasakojo pagardų gamintoja.

Ji pastebi, kad pirkėjai jau ne vienerius metus mielai renkasi paruoštas dovanų idėjas: praktiškesnes, suvartojimui skirtas dovanas, aukštesnės kokybės, Lietuvoje pagamintus, natūralesnius ar išskirtinio skonio maisto gaminius, dailiai supakuotus, puoštus kaspinais ar natūraliomis medžiagomis dovanų rinkinius. „Be abejo, pirkėjai visada ieško ko nors naujo, dar nematyto ar neragauto. Per kiekvienas šventes pirkėjai stengiasi nustebinti savo artimuosius ir draugus dovanomis, todėl jeigu vienoms Kalėdoms dovanojo medaus ar šokolado skanėstus, kitoms šventėms ieškos kitokios dovanos. Dovanoms neretai renkamasi brangesni desertai, gurme produktai, populiarūs įvairūs pagardai, užtepai, prieskoniai ar kiti išskirtiniai gaminiai, kuriuos kasdien vartoti neįprasta. Draugiškumas aplinkai, ekologiškos dovanos nėra itin dažnas reiškinys, bet džiugu, kad vis daugiau vartotojų dovanoms ieško kuo draugiškesnio aplinkai ir palankesnio sveikatai gaminio“, – sakė pašnekovė.

Išskirtiniai konservai

Tiems, kas neįsivaizduoja Kalėdų be mėsos, išeitį siūlo Sandra Kaupienė, įmonės „Maisto arsenalas“ vadovė. Šventėms jie paruošė tris skirtingus mėsos konservus: kapotos kiaulienos, kapotos jautienos ir kapotos elnienos.

Smulkiųjų gamintojų dovanos

„Atsidaręs konservų dėžutę pirkėjas mato gražius kapotos mėsos gabalėlius. Žaliavą mums tiekia vietos ūkiai. Asmeniškai bendraujame su augintojais, lankome juos ir matome, kad mėsiniai galvijai yra puikiai prižiūrėti, subalansuotai šeriami ir ganosi laisvai. Visas gamybos procesas vyksta rankiniu būdu, todėl gerai žinome ką dedame į dėžutes. Gamyboje naudojami tik natūralūs prieskoniai be jokių priedų. Mažo kaloringumo maistinė vertė, puikiai tinka sportuojantiems bei besilaikantiems dietos. Konservuose beveik 80 proc. grynos mėsos. Tai puikus maistas, neturintiems laiko gaminti“, – pasakojo pašnekovė.

Anot jos, šiemet labai išaugo jautienos ir elnienos paklausa, bet nereikėtų nuvertinti ir kiaulienos konservų. „Kiauliena užima antrąją vietą lengviausiai pasisavinamų mėsos produktų sąraše, be to, joje yra didžiulis kiekis mūsų nervams ir bendrai savijautai naudingų B grupės vitaminų. Tuo tarpu jautiena – didelis baltymų šaltinis, kurioje daug mikroelementų ir vitaminų“, – pasakojo vadovė.

Anot S. Kaupienės, mėsos konservai itin palengvina maisto gamybą, ruošiant šventinį Kalėdų stalą, ir padeda sutaupyti laiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)