– Kuo mums svarbi mūsų natūrali hialurono rūgštis?

– Tai vienas pagrindinių mūsų odos drėkiklių. Jei odos sluoksnį – dermą – sulyginame su čiužinuku, tai spyruoklės bus elastinas ir kolagenas. O užpildas tarp spyruoklių – gelis iš gliukozaminoglikanų. Pagrindinis iš gliukozaminoglikanų yra hialurono rūgštis. Beveik 50 proc. hialurono yra odoje, kita dalis – sausgyslėse, sąnariuose, akyse, nervuose, plaukuose.

Hialurono rūgštis kasdien ardoma ir sintetinama. Ji kaip cementas sulipina ląsteles tarpusavyje, palaiko kolageno sintezę, labai gerai drėkina odą. Hialurono molekulė labai didelė. Ji geba pritraukti 1000 kartų daugiau vandens nei sveria pati. Ir ne tik pritraukti, bet ir išlaikyti drėgmę, tad veikimas panašus kaip kempinės – sugerti, išpampti ir išlaikyti vandenį. 1 gramas hialurono gali sulaikyti net 6 litrus vandens.

Hialuroną sintetina fibroblastai, o ardo – fermentas hialuronidazė. Ardymo procesas paspartėja nuo 30 metų, 40-metėms jis pasijaučia gerokai labiau. Oda sausėja, glemba, raukšlės gilėja.

Kas paspartina šią ardymo pasiutpolkę? Būsiu nuobodi, bet vėl tie patys UV spinduliai! Tik priminsiu, kad perteklinis mėgavimasis saule labai kenksmingas mūsų grožiui. Fibroblastai užsispirs ir nebesintetins hialurono, o fermentas hialuronidazė atliks savo darbą dar kruopščiau. Rezultatas? Net nenorime į tai gilintis, nes neigiamos emocijos mums nereikalingos, tiesiog elkimės protingai, draugaukime su saule išmintingai ir džiaukimės gražia oda.

Irena Baubinienė, asmeninio archyvo nuotr.

Kokie žalingi įpročiai gali sumažinti mūsų hialurono rūgšties atsargas?

– Hialurono rūgšties kiekio mažėjimą mūsų odoje nulemia griežta dieta ir ypač – rūkymas. Kai odoje sumažėja hialurono rūgšties, sutrinka odos atsinaujinimo mechanizmas.

– Kuo pasitarnaus kremai su hialurono rūgštimi?

– Hialurono rūgštis yra labai kokybiškas drėkiklis. Ji sudaro ant odos orui pralaidžią, nekomedogenišką plėvelę, ir neleidžia drėgmei išgaruoti iš odos. Taip pat padeda gyti žaizdelėms, apsaugo odą nuo randų susidarymo, minkština jau esamus, padeda apsisaugoti nuo UV spindulių, užpildo raukšles.

Hialurono rūgštis taip pat puikiai tenkina riebios odos drėkinimo poreikius ir nekemša porų, idealiai tinka alergiškiems žmonėms, nėščioms ir žindančioms moterims.

– Dažnai sakoma, kad hialurono rūgštis yra „didelės molekulinės masės“ arba „mažos molekulinės masės“. Ką tai reiškia?

– Didžioji molekulė bus gyvulinės kilmės. Molekulė labai didelė, tad ir drėgmės išlaikys daugiau. Bet dėl savo didumo per epidermio barjerą nepateks į dermą.

Mažos molekulinės masės hialurono rūgštis hidrolizės būdu padalinta į mažesnes molekules. Sintetinama laboratorijose iš tam tikrų bakterijų, gliukozės, sojos baltymo ir t.t. Esant tokiai hialurono rūgščiai, ant kremo galime rasti užrašą, kad tinkama veganams ir vegetarams. Mini, nano ar kitaip vadinama būna tuomet, kai atliekamos įvairios manipuliacijos išgaunama hidrolizuota, nano hialurono rūgštis.. Tokia mini molekulė patenka į dermą. Galite rasti ją kremuose, serumuose, kaukėse.

– Ką ingredientų sąraše reiškia užrašas natrio hialuronatas (sodium hyalorunate)?

– Gamybos procese hialurono rūgšties molekulė išvaloma nuo riebalų, proteinų, kitų nereikalingų' priedų. Ir gaunama labai maža molekulė. Išvada paprasta: tokia molekulė puikiai pasieks savo tikslą – dermą.

Labai dažnai mes negalime sužinoti, kokia hialurono rūgšties molekulė yra kreme, nes pats užrašas su hialuronu nieko nereiškia, o kai rasite užrašą, kurį ką tik aprašiau, – drąsiai naudokite, tikslas bus pasiektas.

– Ar gali hialurono rūgštis sausinti odą?

– Gali. Jei jūs nuvažiuosite į labai labai sausą klimatą, tarkime, į dykumą – tuomet iš tiesų drėgmė gali būti „traukiama“ iš odos. Mūsų klimate net karščiausią vasarą nesijaus dykumos efekto.

– Ką daryti, jei nepaisant tepamos hialurono rūgšties serumo, oda sausėja?

– „Užrakinti“ jį odoje. Ant viršaus tepti jums tinkantį kremą. Kremo sudėtyje yra komponentai, kurie, sudarydami apsauginę plėvelę, saugo odą nuo dehidratacijos.

Labai greitas būdas papildyti hialurono atsargas, tai užpildai. Jie dažniausiai naudojami užpildyti raukšlėms. Užpildai užima erdvę tarp nuosavo kolageno ir elastino, priduodami sumažėjusios raukšlės vaizdą. Bet injekcijos nėra stebuklingoji piliulė. Rezultatas išlieka 3-9 mėnesius, po to injekuota hialurono rūgštis yra suardoma, pasisavinama ir pašalinama.Tad efektui palaikyti reikia injekcijas daryti gana dažnai. Brangoka ir ne visiems tinkama, bei priimtina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)