Pasak Pentagono analitikų, planas užgrobti „Boeings“ lėktuvus ir įsirėžti į reikšmingiausius Amerikos pastatus gimė žiauriojo genijaus „įkvėpėjo“, vadinamo KSM, galvoje.

Netrukus po to, kai 2003-aisiais CŽA ir Pakistano žvalgybos pareigūnai tuomet 39-erių Khalidą Sheikhą Mohammedą išvilko iš jo slėptuve virtusio buto Ravalpindžio mieste Pakistane, Jungtinių Valstijų lyderiai prižadėjo vieną dieną nuteisti jį apkaltinus 2001-ųjų rugsėjo 11-osios išpuolių Jungtinėse Valstijose, pražudžiusių beveik tris tūkstančius žmonių, planavimu ir vadovavimu šiems išpuoliams.

Toji diena niekada neišaušo.

Prabėgus beveik 20 metų ir šiai bylai skyrus milijonus dolerių, vis dar nėra aiškios datos, kada dabar jau 56-erių KSM stos prieš karo teismą Jungtinių Valstijų Gvantanamo karinėje jūrų bazėje Kuboje, kur jis yra kalinamas drauge su dar keturiais įtariamaisiais.

Nuo to laiko, kai 2006 m. KSM buvo perkeltas į Gvantanamą, vienas teismo atidėjimas sekė kitą. Iki tol jis buvo apklausinėjamas ir kankinamas slaptuose CŽA kalėjimuose. Koronaviruso pandemija neseniai privertė atšaukti preliminarią teismo proceso datą 2021 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)