Vienas naujesnių tyrimų, kurį 2016 m. atliko Johno Hopkinso universiteto tyrėjai, siekė atskleisti, ar plaukų persodinimas pagerina vyrų, gydomų nuo androgenetinės alopecijos (plikimo), amžiaus, patrauklumo ir sėkmingumo rodiklius. Tyrimo metu paaiškėjo, kad vyrai su plaukais yra suvokiami kaip patrauklesni, sėkmingesni, jaunesni.

Be abejo, pasaulyje yra daugybė plinkančių, tačiau tuo patenkintų vyrų, kurie galbūt niekada ir nenorėjo turėti vešlių plaukų šukuosenos. Tačiau tiems, kurie to nori, bet genetiškai negali turėti vešlių plaukų, šiandien sprendimo būdai lengvai prieinami ir Lietuvoje.

„Hair Clinic“ plaukų transplantacijos ir medicinos centro gydytojas V. Dockus pastebi, kad nors plaukų persodinimo paslaugos yra teikiamos tiek vyrams, tiek moterims, Lietuvoje dėl jų dažniausiai kreipiasi vyrai.

Shutterstock nuotr.

Vienadienė procedūra visam gyvenimui

Pirmą kartą beveik prieš 100 metų pasaulyje atlikta plaukų transplantacijos procedūra šiandien vis plačiau yra taikoma ir Lietuvoje. V. Dockaus nuomone, įtakos tam turi atviresnis požiūris į vyrams taikomas estetines procedūras.

„Pastebime tendenciją, kad žmonės vis drąsiau kreipiasi į mus pagalbos – išsako savo kompleksus, kurie jiems kelia vienokių ar kitokių sunkumų ir noriai priima mūsų siūlomus sprendimo būdus. Tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje apie plaukų transplantavimo procedūrą yra pasisakę žinomi žmonės, savo pavyzdžiu padrąsindami ir kitus“, – sako gydytojas trichologas.

Prieš dešimtmetį plaukų slinkimas buvo dar jautresnė tema nei dabar, tačiau jau tada atsirasdavo tokių, kurie išdrįsdavo prabilti apie juos kamuojančius kompleksus. Vienas tokių – futbolo žvaigždė Wayne Rooney, kuris 2011 m. po jam atliktos plaukų transplantavimo procedūros paskelbė apie tai savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje. Vyrui tuomet tebuvo 25 metai.

Tiesa, likus savaitei iki W. Rooney paskirto plaukų transplantavimo, vyras socialiniuose tinkluose sulaukė savo bičiulio Michael Owen komentaro, kad atrodo tarsi dvylikametis su šešiasdešimtmečio šukuosena. W. Rooney atsakydamas pripažino, kad tai itin jautri tema.

Plaukų persodinimo procedūra yra atliekama įvertinus paciento būklę ir įsitikinus, kad nėra jokių medicininių aplinkybių, dėl kurių transplantacija nebūtų galima. Procedūra dažniausiai atliekama tada, kai plaukų plikimą sąlygoja genetika ir neretai yra taikoma tik kartą gyvenime.

„Tai vienos dienos procedūra, kurią atlikti trunka vos 6-8 valandas ir pacientas jau tą pačią dieną gali keliauti namo. Tačiau jis ir toliau yra stebimas gydytojų, vyksta tolesnis konsultavimas, kad rezultatai būtų tokie, kokių tikimės. Jeigu nuplikimas nėra paties didžiausio laipsnio, dažniausiai pakanka vienos procedūros ir daugiau gyvenime jos kartoti nereikia“, – tikina V. Dockus.



Shutterstock nuotr.

Ne visada reikalinga transplantacija

Nors paskutiniame atliktame tyrime respondentai vertino žmonės, kuriems yra atlikta plaukų persodinimo procedūra, šiandien tai nebėra vienintelė plaukų slinkimo gydymo galimybė. V. Dockaus teigimu, toli gražu ir ne visiems pacientams plaukų transplantavimas yra būtinas.

„Gal 60 proc. teikiamų paslaugų sudaro trichologinis plaukų slinkimo gydymas, nes ne visiems pacientams yra reikalinga plaukų transplantacija. Tą problemą kartais galima sutvarkyti paprastesniais, konservatyvesniais gydymo būdais, todėl visada pirmiausia ieškome plaukų slinkimo priežasčių ir stengiamės jas gydyti“, – tikina gydytojas.

Vyrams plaukų slinkimas neretai pasireiškia dar paauglystėje, kartais suintensyvėja po brendimo, tačiau dažniausiai tai įvyksta vyresniame amžiuje. Jeigu žmogus kreipiasi į gydytojus trichologus pakankamai ankstyvame amžiuje, kai jam plaukų slinkimo procesas yra tik prasidėjęs, transplantacijos galima išvengti.

„Dažnai įvertinus situaciją paaiškėja, kad plaukų slinkimą gali efektyviai sustabdyti medikamentai ar kitos gydymo procedūras, todėl plaukų persodinimas nėra reikalingas. Laiku paskyrus reikalingą gydymą, ateityje plaukų transplantacijos apskritai galima išvengti“, – sako gydytojas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)