Richardo Conway‘aus teigimu, iš pradžių žmonės nepatikliai vertino jo virtualių auklių idėją, kad vaiką prižiūrėtų „zoom“ interneto programa, rašoma BBC.

„Daugeliui atrodė, kad sumanymas absurdiškas, juk tektų vaikus palikti vienus“, – teigė įmonės „Childcare.co.uk“ įkūrėjas.

Bet iš tiesų sistema sukurta tam, kad mamos ir tėčiai galėtų dirbti iš namų, o tuo metu žmogus iš kompiuterio ekrano užimtų jų vaikus. Paslauga teikiama tėvams, kurių atžalai – mažiausiai 2 m.

„Mažus vaikus reikia užimti. Jei tėvai dirba, jie negali ištisai skirti savo vaikams laiko, – sakė R. Conway‘us. – O mes sugalvojome, kad virtuali auklė, kuri yra gyvas žmogus, tik skambina su vaizdo skambučiu, būtų puikus sprendimas.“

Šiais metais dėstytoja Thea Herodotou (37 m.) užsisakė virtualią auklę, kuri prižiūrėtų jos 5 m. dukterį Zoe. Per pirmą karantiną uždarė vaikų darželį, kurį lankė Zoe. Pasak mamos, suderinti vaiko priežiūrą ir darbą iš namų buvo tiesiog neįmanoma.

„Mes su vyru darydavome dažnas trumpas pertraukėles, kad pabūtume su Zoe ir su ja kažką paveiktume, bet tai kėlė įtampą“, – pasakojo mama. Šie tėvai pasisamdė auklę Antoinette Wood, kad ji keturias valandas per dieną virtualiai pabūtų su jų dukterimi.

Prireikė kelių seansų, kol Zoe priprato, teigė Thea. „Iš pradžių duktė bėgiodavo po kambarį. Vis tik pamažu įprato prie kasdienių seansų ir aš galėdavau išeiti iš kambario“, – pasakojo moteris.

Pasak A. Wood, sesijos būna sėkmingos, jei visai valandai sudaryta programa. Mažiems vaikams sunku ilgai išlaikyti dėmesį, taigi auklė visada parengia savo auklėtinei Zoe pamokos planą, be to, ji nusiuntė mergaitei popieriaus, pieštukų, kreidelių, žaidimą kauliukas – dalykus, kurių gali prireikti pamokų metu.

„Valandos seansas susideda iš pasisveikinimo, pasikalbėjimo, pasakos sekimo, dainavimo, skaičiavimo, žaidimų, muzikos ir judesio užsiėmimų. Valandos seansui vadovauja vaikas, kasdien baigiame mūsų susitikimą šokdami pagal žinomą dainelę“, – aiškino auklė.

R. Conway‘aus teigimu, jo interneto svetainėje dirba daugiau nei 4 000 auklių, o užklausų sulaukta iš 5 000 tėvų.

Tiesa, ne visiems tėvams priimtina idėja, kad kažkoks žmogus, paskambinęs vaido skambučiu, bendraus su jų vaiku.

Vaikų auklėjimo ekspertė, knygų autorė Sarah Ockwell-Smith sako, kad gyvo bendravimo virtualios auklės neatstos.

„Vaikams tikrai sunku gyventi gyvenimą, žiūrint į ekraną, – teigė ji. – Dėl atskirties nuo draugų, giminaičių, su kuriais dažnai bendraudavo, o dabar mato tik ekrane, internetu vykstančios pamokos, socialinės interakcijos, manau, primena uždelsto veikimo bombą. Ne taip turėtume gyventi. Manau, pamatysime ilgalaikį poveikį šiai augančiai vaikų kartai.“

Tėvai, kurie nori realiai į namus ateinančios auklės, gali pasinaudoti programėle „Bubble“, su kuria galima išsirinkti ir pasisamdyti vieną iš 20 000 auklių.

Asociatyvioji nuotr.

Kiekviena auklė (ar tai būtų papildomo uždarbio ieškanti studentė, ar patyrusi auklė) turi užsiregistruoti, tikrinama, ar žmogus nebuvo turėjęs reikalų su teisėsauga, jo tapatybė, rekomendacijos ir pan.

Kiekvienos kvalifikuotos užsiregistravusios auklės duomenis, be abejo, peržiūri ir tėvai.

Sri Nujella naudojosi programėle kovo mėn. – tada ji pasamdė 19 m. studentę prižiūrėti savo 3 m. dukrelės Ishi.

Projektų vadove dirbančiai S. Nujellai reikėjo pagalbos, nes, prasidėjus karantinui, ji tik trečią dieną dirbo naujame darbe, o Ishi darželį uždarė. Sutuoktinis tuo metu buvo išvykęs su darbo reikalais į Indiją.

„Mano darbe reikia susikaupti. Žūtbūt reikėjo auklės“, – teigė moteris. Taigi per programėlę „Bubble“ ji susirado auklę mėnesiui, kuri darbo dienomis ateidavo pabūti po pusę dienos.

„Bubble“ vadovo Ari Lasto teigimu, šiemet naudojimasis programėle stipriai pasikeitė.

„Iki koronaviruso pandemijos tėvai samdydavo aukles vakarais, o dabar – dienomis. Neįmanoma dirbti iš namų su vaikais – tėvai naudojasi „Bubble“, jeigu laukia svarbi videokonferencija arba jei tiesiog turi netrukdomi atlikti savo darbą.

Dar viena vaikų priežiūros paslaugas siūlanti interneto svetainė ir programelė – „Tiney“. Šioje programėlėje siūloma baigti auklių mokymus ir įsirengti darželius savo namuose. Žmonėms patariama, kaip steigti ir vystyti savo verslą, teikiama informacijos apie draudimą, įmokas, pamokėlių planus, sveikatą, saugumą, komunikavimą su tėvais.

Nuo pirmojo karantino pradžios „Tinye“ sulaukė 7 000 pareiškimų iš žmonių norinčių persikvalifikuoti ir tapti auklėmis. Tarp norinčiųjų – netekusieji darbo dėl pandemijos, buvę mokytojai, darželių auklėtojai, norintys pradėti savo verslą.

Kai tėvai užsisako per programėlę auklę, „Tiney“ pasiima 10 proc. nuo sumos. Auklės turi įsipareigoti darbinti per kompaniją mažiausiai dvejus metus.

„Jaučiamas didelis vaikų priežiūros [specialistų] trūkumas, – sakė „Tiney“ vadovas Brettas Wigdortzas, kuris yra ir labdaringos švietimo įstaigos „Teach First“, padedančios vaikams iš socialiai remtinų šeimų mokytis, įkūrėjas.

„Viso vaikų priežiūros sektoriaus veikla šiuo metu sutrikusi. Stengiamės, kad auklių paslaugos atstotų darželius – per programėlę teikiame nesudėtingas sutartis, išrašome sąskaitas“, – teigė jis.

Ir, norėdamas nuraminti tėvus, B. Wigdortzas pridūrė: „Technologijos palengvina gyvenimą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)