Pasak IKEA rinkos vadovės Lietuvoje Jolitos Juodzevičienės, jau dabar dalis prekių yra gaminamos iš perdirbtų žaliavų (perdirbto poliesterio, plastiko, kt.) ar iš lengvai atsinaujinančių šaltinių, tokių kaip bambukas, mediena, jūržolės, rotangas, bananų pluoštas, kt., o iki 2030 metų IKEA yra įsipareigojusi produktus gaminti tik iš atsinaujinančių arba perdirbtų žaliavų. Be to, nuo šių metų sausio 1 d. IKEA nebeprekiauja vienkartinio plastiko gaminiais. Vietoj jų pirkėjams siūlomos tvaresnės alternatyvos.

Augantis susirūpinimas ir tvaraus gyvenimo namuose pavyzdys

Siekiant išsiaiškinti žmonių požiūrį į aplinkosaugą bei tvarų gyvenimą ir kaip jis keičiasi pastaraisiais metais, tarptautinė bendrovė „GlobeScan“, bendradarbiaudama su IKEA, 25-iose pasaulio šalyse atliko tyrimą*. Paaiškėjo, kad aplinkosauga (66 proc.), oro tarša (60 proc.), vienkartinio plastiko naudojimas (60 proc.) yra vienos aktualiausių problemų, kurios pralenkia net maisto pasaulyje stygių (54 proc.) ar pasaulio ekonomikos padėtį (36 proc.). Tyrimas taip pat parodė, kad tvaresnis ir sveikesnis gyvenimas yra svarbus asmeninis prioritetas kas antram pasaulio gyventojui (54 proc.). Tačiau pusė jų įvardija, kad nuo to sustabdo kaina (49 proc.), 27 proc. paminėjo žinių trūkumą.
„IKEA siekia, kad tvaresnio gyvenimo sprendimai būtų lygiai tiek pat patrauklūs ir prieinami, kaip įprastos alternatyvos, nes tik taip vartotojai bus linkę rinktis mažiau taršias prekes. Parduotuvės Vilniuje ekspozicinėje salėje galima pasižvalyti po tvarių namų pavyzdį, sukurtą IKEA interjero dizainerių. Šiame ekspoziciniame bute rodomi daugeliui prieinami tvaraus gyvenimo namuose sprendimai: didžioji dalis baldų ir aksesuarų jame yra pagaminti iš perdirbtų ar atsinaujinančių žaliavų, tausojantys energiją, vandenį, padedantys rūšiuoti atliekas“, - sako J. Juodzevičienė.

IKEA gaminiai iš perdirbtos žaliavos

Pavyzdžiui, bute esančios šiuolaikiško dizaino virtuvės fasado durelės KUNGSBACKA pagamintos iš perdirbtos medienos ir padengtos plastiko plėvele, kuri taip pat pagaminta ir perdirbtų plastikinių 0,5 l butelių. Svetainėje esantis kilimas TYVELSE pagamintas iš 540 tokių butelių, užuolaidos – iš perdirbto poliesterio. Tokie sprendimai mažina naujų žaliavų sunaudojimą gamyboje, o atliekos panaudojamas dar kartą.

Bute pritaikyti keli skirtingi rūšiavimo sprendimai maisto atliekoms, plastikui, kitoms perdirbamoms medžiagoms. Manantiems, kad tvariai gyventi yra brangu – interjero dizaineriai pateikė pavyzdžius, kuomet tvarūs sprendimai kaip tik padeda sutaupyti. Pavyzdžiui, LED lemputės sunaudoja iki 85 proc. mažiau elektros energijos, o vandens maišytuvas su jutikliu, neaptikęs judesio sustabdo tekantį vandenį. Be to, visi IKEA maišytuvai yra su įtaisytais aeratoriais, kurie taupo vandenį nemažindami srovės stiprumo.

Kiekvienas mūsų pasirinkimas daro įtaką

Tiek IKEA parduotuvėje Vilniuje, tiek prekių užsakymo ir atsiėmimo vietose Kaune bei Klaipėdoje yra nukainotų prekių skyriai, kuriuose už mažesnę nei originali kaina parduodamos panaudotos arba pažeistos prekės. Čia atsiduria klientų grąžintos prekės, IKEA ekspozicijos erdvėje panaudoti baldai ar aksesuarai, ir prekės, kurios buvo apgadintos jas transportuojant. Tokiu būdu mažinamas atliekų kiekis, o klientai turi galimybę įsigyti prekių su nuolaida.

IKEA gaminiai iš perdirbtos žaliavos

J. Juodzevičienė sako, kad IKEA vadovaujasi įsitikinimu, jog visi mūsų pasirinkimai daro poveikį planetai, o prie švaresnės ateities prisidėti galime kiekvienas net mažais žingsniais. „Retkarčiais pasirinkę daržovių dešrainį vietoje įprasto su mėsa arba augalinius kukulius vietoje mėsos irgi galime prisidėti prie kovos su klimato kaita, nes augalinis maistas mažiau teršia aplinką. Todėl savo klientams siekiame sudaryti galimybę rinktis. Štai prieš kelis mėnesius visame pasaulyje IKEA pristatė daugelio pamėgtus švediškus mėsos kukulius be mėsos. Tvaresnė mėsos kukulių alternatyva įtinka net užkietėjusiems mėsos mėgėjams ir leidžia jiems bent kartais pasirinkti tvaresnę alternatyvą. Nors augalinių kukulių maistinė vertė panaši į tradicinių iš mėsos, neigiamas poveikis aplinkai – net 25 kartus mažesnis“, - pavyzdžiu dalijasi J. Juodzevičienė.

IKEA gaminiai iš perdirbtos žaliavos

Publikuotas straipsnis yra parengtas įmonės ar organizacijos, kuri pateko į „Atsakingo požiūrio“ apdovanojimus.

„Atsakingo požiūrio“ apdovanojimai – iniciatyva, skirta pagerbti prie Lietuvos gerovės kūrimo prisidedančias įmones ir verslininkus.

Už straipsnio turinį atsako juos atsiuntę asmenys ir jų atstovaujamos organizacijos.

Palaikykite savo atsakingiausiąjį! BALSUOK!

Šaltinis
Temos
Atsakingo požiūrio apdovanojimai
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)