Kanų, Venecijos ir Berlyno kino festivalių laureatas režisierius Kim Ki-Dukas į Latviją atvažiavo lapkričio 20 d., o nuo gruodžio 5 d. su juo nebuvo galima susisiekti, portalui Delfi.lv papasakojo „ArtDocFest/Riga“ direktorius Vitalijus Manskis. Šiandien pasirodė informacija, kad režisierius mirė nuo COVID-19 komplikacijų.

Į Latviją jis atvyko per Estiją iš Sankt Peterburgo. Remiantis neoficialiais duomenimis, visame pasaulyje žinomas režisierius ketino Jūrmaloje įsigyti namą ir gauti leidimą gyventi šalyje.

Tačiau suplanuotame susitikime K. Ki-dukas nepasirodė.

Režisieriaus kolegos sunerimo ir pradėjo jo ieškoti ligoninėse. Paieškas apsunkino asmens duomenų apsaugos taisyklės.

Šiandien pasirodė informacija, kad K. Ki-dukas mirė ligoninėje 1.20 val. nuo COVID-19 komplikacijų, pranešė V. Manskis.

K. Ki-dukas buvo vienas kontroversiškiausių pasaulio režisierių. Nors savitais kino darbais pasižymėjęs kūrėjas nebuvo mėgstamas tėvynėje, tačiau jam pavyko sulaukti įvertinimo Europoje – dalyvavo įvairiuose nepriklausomo kino festivaliuose.

Per savo karjerą K. Ki-dukas sukūrė virš trisdešimties filmų. Režisierius neturėjo kinematografinio išsilavinimo, tačiau po studijų Paryžiuje grįžęs į gimtąją Pietų Korėją ėmėsi scenaristo darbo, ėmėsi režisuoti savo filmus.

Daugelyje K. Ki-duko filmų netrūksta atvirų smurto scenų. 1996 m. režisierius sukūrė pirmą mažo biudžeto filmą „Krokodilas“. Dėmesio iš vietinių kino žmonių ir kritikų tuomet nesusilaukė, tačiau 2000 m. sukurtas filmas „Sala” buvo atrinktas į tarptautinio Venecijos kino festivalio konkursinę programą.

Filmas „Sala“ nebuvo apdovanotas, tačiau K. Ki-duko vardas tapo žinomas Europoje. Tarptautinio pripažinimo režisierius sulaukė 2003 m. sukūręs filmą „Pavasaris, vasara, ruduo, žiema ir… vėl pavasaris“.

Šis ir vėlesnis filmas „Tušti namai“ (2004) daugiausiai pripažinimo susilaukė Europoje ir Šiaurės Amerikoje – pelnė geriausio režisieriaus apdovanojimą Tarptautiniame Venecijos kino festivalyje.

Tokį pat apdovanojimą gavo ir už filmą „Samarietė“ (2004) Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje.

Jungtinėje Karalystėje K. Ki-duko režisuotas filmas „Sala“ sulaukė pasipiktinimo iš gyvūnų teisių aktyvistų, esą filmavimo aikštelėje buvo kankinami gyvūnai.

Tarp pagrindinių režisieriaus K. Ki-duko pelnytų apdovanojimų yra „Auksinis liūtas“ 69-ajame Venecijos tarptautiniame kino festivalyje už filmą „Pietà“, „Sidabrinis liūtas“ – 61-ajame tarptautiniame Venecijos kino festivalyje už filmą „3-Iron“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)