„Telia Lietuva“ lapkričio pabaigoje paprašė Vilniaus apygardos administracinio teismo panaikinti RRT įsakymą, kuriuo „Bitei“ leista naudoti radijo dažnius iš 2540-2560 MHz ir 2660-2680 MHz juostos.

Bendrovė piktinasi, kad šiuo sandoriu „Bitė“ faktiškai be konkurso įgyja Telecentrui kadaise dovanotus radijo dažnius, kurie įprastai yra skirstomi aukcione.

„Bitė“ atkreipia dėmesį, kad ieškinyje „Telia“ neprašo laikinai sustabdyti sandorį – jį baigti planuojama gruodžio pabaigoje.

„Nesiekiame užkirsti kelio ar sustabdyti „Mezon“ verslo įsigijimo, todėl ir neprašome laikinųjų priemonių“, – BNS sakė „Telia“ Teisės departamento vadovė Daiva Kasperavičienė.

Tačiau „Bitės“ vadovas Pranas Kuisys atkerta, kad jei „Telia“ rimtai siektų sustabdyti sandorį, ji prašytų laikinųjų apsaugos priemonių.

„Vis tik savo ieškinyje „Telia“ to nedaro, kas prasilenkia su įprasta panašių teisminių ginčų praktika. Todėl tai yra dar vienas argumentas, patvirtinantis įsitikinimą, jog „Telia“ tokiais veiksmais tiesiog siekia labiau trukdyti ir vilkinti sandorį, nei realiai jį sustabdyti“, – BNS sakė P. Kuisys.

Be to, jis pabrėžė, kad laikinųjų apsaugos priemonių prašymas „Teliai“ užtrauktų riziką padengti patirtus nuostolius, jeigu dėl bendrovės veiksmų sandoris žlugtų, o byla būtų pralaimėta.

Savo ruožtu „Telia“ dar sykį pabrėžė palaikanti Telecentro siekį parduoti „Mezon“.

Nenoras pasiduoti – dėl dažnių

„Telia“ priešinasi sandoriui, nes į paketą patenka ir „Mezon“ paslaugai naudojami dažniai, kadaise Telecentrui suteikti be konkurencingos procedūros.

Anot D. Kasparavičienės, be išlygų Telecentro dažnius perleidžiant bendrovei „Mezon“, kurią pavasarį įkūrė „Bitė“ ir į kurią baigus sandorį bus perkeltas „Mezon“ verslas, RRT iš esmės retroaktyviai pakeitė aukciono taisykles.

Pasak jos, perleidžiant Telecentro dažnius, pagal aukciono taisykles „Bitė“ turėjo atsisakyti kitų savo dažnių, taip užtikrinant, kad vienose rankose jų nebūtų sukaupta per daug.

„Skundžiamas RRT sprendimas leido „Bitei“ tiesiog perimti Telecentro dažnius neatsisakant tų dažnių, kurių ji turėtų atsisakyti. „Telia“ įsitikinimu, individualūs sandoriai ir po jų sekantys institucijų sprendimai negali keisti tokių svarbių sąlygų retroaktyviai“, – sakė D. Kasparavičienė.

Tačiau „Bitė“ tvirtina, kad konkurentai viso labo piktnaudžiauja teisiniu procesu ir siekia ginti dominavimą fiksuoto interneto rinkoje.

„Mūsų nuomone, „Telia“, kreipdamasi į teismą ir ginčydama RRT suteiktą leidimą sandoriui, piktnaudžiauja teisiniu procesu, siekdama ir toliau bet kokiomis priemonėmis ginti savo dominavimą fiksuoto interneto rinkoje“, – BNS sakė P. Kuisys

Dažniai operatoriams paprastai skirstomi aukciono būdu – pavyzdžiui, 2016-ųjų pradžioje aukcione laimėjusi tuometinė „Omnitel“ už 4G tinklo plėtrai svarbius dažnius sumokėjo 14,3 mln. eurų, „Tele2“ – 13,7 mln. eurų, „Bitė“ – 10,1 mln. eurų.

Tačiau dalis Telecentro naudojamų dažnių 2008-2018 metais buvo perleista be konkurso, rodo RRT rugsėjo 3 dienos dokumentas. Jame nurodoma, kad dažnius prašoma perleisti įmonei „Mezon“, kurią „Bitė“ įkūrė šiam sandoriui.

„Bitės“ rankose – visi leidimai

Apie pasiektą susitarimą dėl „Mezon“ pardavimo „Bitei“ paskelbta gegužę. Lapkričio pabaigoje bendrovė gavo paskutinį – Konkurencijos tarybos leidimą. Ji daugiau nei 20 mln. eurų vertės sandoriui pritarė su tam tikrais įsipareigojimais.

Anksčiau leidimą perleisti „Mezon“ paslaugai naudojamus dažnius suteikė RRT, o dar vasarą Vyriausybinė strateginius sandorius tikrinanti komisija nenustatė jokių su „Bitė“ susijusių rizikų nacionaliniam saugumui.

P. Kuisys anksčiau BNS yra sakęs, kad bendrovė „Mezon“ traktuoja kaip fiksuoto interneto rinkos, kurioje „Telia“ įgijo dominuojančią poziciją, žaidėją. Jis teigė, kad „Bitė“ perka beveik 100 tūkst. klientų turintį „Mezon“, siekdama sudaryti konkurenciją „Telia“ būtent šioje rinkoje.

Pasak „Bitės“ vadovo, bendrovė, atlikusi papildomas apie 20 mln. eurų investicijas į „Mezon“ tinklą, galėtų atkąsti reikšmingą dalį „Telia“ užimamos rinkos dalies, kuri siekia apie 60 proc.

Tačiau P. Kuisys tuomet pripažino, kad „Mezon“ dažniai yra viena svarbiausių paketo dalių – juos eliminavus iš sandorio, „Bitė“ galėjo svarstyti apie pasitraukimą.

Visi trys operatoriai – „Telia“, „Bitė“ ir „Tele2“ – tvirtina sveikinantys valstybės valdomo Telecentro sprendimą pasitraukti iš interneto rinkos.

Mobiliojo 4G ryšio interneto „Mezon“ paslaugą Telecentras teikia nuo 2009-ųjų, tačiau niekada šio verslo neatskyrė nuo pagrindinės Telecentro veiklos.

Registrų centrui pateiktose ataskaitose nurodoma, kad Telecentras pernai uždirbo 659 tūkst. eurų grynojo pelno ir gavo 20,719 mln. eurų pajamų.

Daugiau nei pusę pajamų (11,3 mln. eurų) Telecentras gavo iš „Mezon“ prekės ženklu vystomų paslaugų, tačiau ataskaitose nenurodoma, ar šis verslas veikia pelningai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)