Galbūt tai tėra įprotis, o, galbūt, visuomenės primestas dalykas? Tačiau gali būti ir taip, kad liemenėlės moterims iš tikrųjų yra reikalingos ir naudingos.

Svetainė „Bright Side“ nusprendė pasidomėti, ar ne laikas liautis segėjus liemenėles. Išduosime: jos išvada bus gana įdomi.

Kada buvo sugalvotos liemenėlės ir ką moterys dėvėjo prieš tai?

Liemenėlės galėjo atsirasti Senovės Graikijoje, kur moterys krūtis juosdavo įvairiausiomis juostomis, paprastai surištomis nugaroje. Romėnų moterys sporto metu dėvėjo panašias krūtų juostas. Tai matyti tų laikų mozaikoje „Nugalėtojos karūnavimas“, kuri dar vadinama „Bikinio mozaika“.

Viduramžiais Ispanijoje merginos krūtis prispausdavo švininėmis lėkštelėmis, kad jų krūtinė atrodytų plokščia. Prancūzijoje 1370 metais buvo priimtas įstatymas, reikalavęs, kad moterys savo krūtis prilaikytų sukniomis. Žinoma, tais laikais labai paplito korsetai.

Liemenėlės

XIX amžiaus pabaigoje gydytojai pradėjo kalbėti apie korsetų žalą. Šią idėją palaikė sufražistės, kovojusios už moterų teises, nes korsetai tikrai trukdė moterims judėti.

Manoma, kad liemenėlės, panašios į šiuolaikines, pasirodė XIX amžiaus pabaigoje, tačiau kas tiksliai jas sukūrė, neaišku. Vieni istorikai sako, kad jas sugalvojo prancūzė Herminie Cadolle, pasiuvusi dviejų dalių korsetą. Viršutinė jo dalis buvo skirta tik krūtims. Dar viena moteris – Caresse Crosby – pasiuvo liemenėlę iš nosinaičių ir kaspinų, kai ruošdamasi vienam pobūviui pamatė, kad nepatogus ir uždaras korsetas visiškai netinka po jos suknele. Tačiau gali būti, kad šios moterys tiesiog nusižiūrėjo liemenėlių idėją dar iš XV amžiaus, kai Austrijos Lengbergo pilyje buvo rasta senovinė tų laikų liemenėlė.

Kada moterys pradėjo manyti, kad liemenėles joms primetė visuomenė?

1968 metais įvyko kasmetinis „Mis Amerikos“ grožio konkursas, pagarsėjęs tuo, kad sulaukė aršių moterų protestų prieš tokio pobūdžio renginius. Būtent per šiuos protestus moterys į simbolinę „Laisvės šiukšliadėžę“ metė tokius išskirtinai moteriškus grožio atributus kaip dirbtinės blakstienos, aukštakulniai ir liemenėlės.

Paplito nuomonė, kad liemenėlės yra tik dar vienas būdas pakoreguoti moters kūną taip, kad jis atitiktų tam tikro laikotarpio grožio standartus. Dėl tos pačios priežasties buvo sukurti ir korsetai.

Ar vertėtų atsisakyti liemenėlės dėl medicininių priežasčių?

Liemenėlė

Šiandien nėra mokslinių tyrimų, kurie pateiktų vienareikšmišką atsakymą, ar moterims tikrai reikia segėti liemenėles. Tyrimuose kalbama tik apie tinkamas ir netinkamas liemenėles. Tikrovėje moterys perka liemenėles, kurios yra patogios, gražios ir nebrangios. Tačiau dažnai pačios moterys nežino, kokia liemenėlė joms yra tinkama. Ir, žinoma, gamintojai negali atsižvelgti į tą faktą, kad 25 proc. moterų krūtys yra asimetriškos.

Daug kas mano, kad nustojus dėvėti liemenėlės, krūtys nutįs, bet jokių mokslinių įrodymų tam nėra. Krūtys praranda formą dėl genų, hormonų pokyčių ir amžiaus, bet ne dėl to, kad moteris nustoja dėvėti liemenėlę. Tiesa, mokslininkai sutinka, kad antsvorio turinčioms ir liemenėlių nesegančioms moterims krūtys nutįsta labiau, tačiau panašu, kad sulaukus vidurinio amžiaus, liemenėlės dėvėjimas ar nedėvėjimas nebedaro jokios įtakos.

Viena studija parodė, kad nedėvint liemenėlių, šiek tiek pagerėja krūtų būklė, nes tuomet, kai moteris nuolat nešioja liemenėlę, krūtinės raumenys ir sausgyslės pradeda nebedirbti, ir krūtys praranda stangrumą.

Dideles krūtis turinčios moterys skundžiasi kaklo, nugaros ir pečių skausmais. Pasirodo, kad šios problemos kyla dėl netinkamos liemenėlės. Netinkama liemenėlės forma gali sukelti ir pačių krūtų skausmus. Tačiau jei liemenėlė yra tinkama, ji gali padėti dideles krūtis turinčioms moterims atsikratyti nugaros skausmų.

Taip pat pasklidęs mitas, kad moterys turėtų atsisakyti liemenėlių, nes jos sukelia krūtų vėžį. Viena iš krūtų vėžio priežasčių gali būti nutukimas, tačiau jokių įrodymų, kad liemenėlės sukeltų vėžį, nėra.
Nereikėtų segėti liemenėlės, kai baigiasi jos galiojimo laikas. Taip, jos taip pat turi tokį laiką. Ir jis yra gana trumpas. Pasirodo, jei segite liemenėlę bent kartą per savaitę, su šia liemenėle reikėtų atsisveikinti maždaug po 8 mėnesių. Esmė ta, kad liemenėlė išsitampo ir nebeatlieka savo funkcijų.

Kurios įžymybės nesegi liemenėlių?

Liemenėlė

Mada nedėvėti liemenėlės į kino ekranus įsiveržė praėjusio amžiaus 8-ajame dešimtmetyje. Aktorė Cybill Shepherd filme „Taksi vairuotojas“ („Taxi Driver“) vilkėjo suknele ir po ja nesegėjo liemenėlės.
Beje, 1969 metais aktorė Jane Birkin be liemenėlės nuėjo į filmo „Slogan“ premjerą, apsirengusi juodą, trumpą, beveik visiškai permatomą suknelę.

Jennifer Aniston iki šiol stebina „Draugų“ („Friends“) gerbėjus, nes vaidindama Rachel niekada nesegėdavo liemenėlės. Kai kurie gerbėjai net mano, kad ji savo liemenėlėje iškirpo skyles, kad krūtys atrodytų natūraliau. Paklausta, kodėl nedėvėdavo liemenėlės, J. Aniston atšovė, kad tai yra jos krūtys, tad kodėl jai reikėtų jų gėdytis?

2014 metais per vieną apdovanojimų šou Rihanna pasirodė apsirengusi permatomą suknelę su „Swarovski“ kristalais. Žurnalistams ji pareiškė, kad jie neturėtų jaustis nepatogiai dėl jos krūtų, nes jas pridengia „Swarovski“ kristalai.

Ką interneto vartotojai mano apie moteris, nedėvinčias liemenėlių?

„Na, aš labai retai segiu liemenėles, ir per šiuos metus mano krūtys visai nenutįso“, – „amynemesis“ iš „Pikabu“.

„Pirmąją liemenėlę nusipirkau tik prieš mokyklos išleistuves. Buvau priblokšta – tai buvo kažkoks kankinimo įrankis. Modelis buvo brangus, ir dydis buvo tinkamas, bet jaučiausi tragiškai. Po savaitės man bus 23 metai. Nešioju tik marškinėlius ir esu laiminga. Niekas už tai nemėto į mane akmenimis“, – „ilunga95“ iš „Pikabu“.

„Man 42 metai ir, galima sakyti, niekada nesegėjau liemenėlės“, – „Efritt“ iš „Pikabu“.

„Kai ateina rugpjūtis ir būna siaubingai karšta, negaliu įsivaizduoti, kaip galima nešioti dvi „kepuraites“, pagamintas iš porolono“, – „Iriliada“ iš „Pikabu“.

„Tai tarsi trumpas sijonas: jis erzina vyrus tik tuomet, jeigu jį segi jo žmona“, – w0w4ig iš „Pikabu“

„Tai tikrai blaško. Netgi mane, o aš esu mergina“, – Urfilla iš „Pikabu“.

„Man labai smagu šokiruoti vyrus, kai nedėviu liemenėlės. Atrodo, lyg būčiau visiškai nuoga ar panašiai“, – lopi159357 iš „Pikabu“

„Ką tik susidūriau su antru vyruku per mėnesį, kuris susistabdė mane gatvėje, kad man paaiškintų, jog nesegėti liemenėlės yra vulgaru. Tai nusipirk sau liemenėlę ir nešiok ją pats“, – StulaDva iš „Twitter“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)