Tūkstančius sekėjų instagrame per ilgus darbo metus subūrusią Austėją kol kas kankina nežinia, ar jai pavyks atgauti pasisavintą profilį. Moteris jau kreipėsi pagalbos, tačiau kol laukia rezultatų, stilistė nesėdi sudėjusi rankų: susikūrė naują instagramo paskyrą ir pasidalino kitus įspėjančia žinute.

„SOS! Skubu visiems draugams pranešti – vakar mano instagramo profilį nulaužė turkai! Jeigu gausite iš šio profilio žinutę – nieko nespauskite – ją jums siunčia turkai, ne aš.

Noriu visų labai paprašyti, kas galite, nepatingėkite, raportuokite šį profilį – padėkite man atgauti savo instagramo profilį! Ačiū“, – neabejingiems internautams feisbuke dėkojo ji.

Užgrobta instagramo anketa

Delfi susisiekus su A. Jablonskyte, ši sutiko plačiau papasakoti, kaip ji, deja, užkibo ant programišių kabliuko.

„Pirmadienį po pietų į mano instagramo profilį atėjo labai įtikinama žinutė iš profilio, kuris prisistatė kaip "Instagram pagalbos centras".

Joje buvo parašyta kažkas apie netinkamą turinį. Nustebau, kodėl turinys netinkamas. Buvo parašyta: jeigu nesutinkate – užpildykite skundo (angl. claim) anketą, kad viskas su jūsų turiniu yra gerai.

Aš sunerimstu ir kažką paspaudžiu – ir viskas. Viskas pradėjo byrėti. Visų pirma, užstrigo instagramas, tada pradėjo nebeveikti ir feisbukas, o į elektroninį paštą pasipylė patys įvairiausi elektroniniai laiškai.

Nebežinojau, ką daryti – ką galima spausti ir ko negalima spausti. Man, ačiū Dievui, pagelbėjo Indrė Stonkuvienė, kuri prieš kurį laiką irgi susidūrė su panašia problema.

Labai tikiuosi, kad instagramas išgirs mano prašymą ir atiduos man turkų pavogtą anketą“, – viliasi pašnekovė.

Delfi primena, kad visai neseniai į panašią situaciją buvo įkliuvusi ir Gerda Žemaitė. Žinoma moteris taip pat paspaudė ant nuorodos, kuri atrodė kaip paties instagramo siųsta žinutė.

Sukčių žinutė instagrame

Kaip vėliau paaiškėjo, jos profilį buvo pavogęs programišius iš Turkijos. Moteris iki šiol spėlioja, kokiu tikslu buvo pasisavinta jos anketa – gal buvo pardavinėjama juodojoje rinkoje? Laimei, jai laiku pavyko ją atgauti. Daugiau apie G. Žemaitės istoriją skaitykite paspaudę čia.

Kibernetinio saugumo specialistai skaičiuoja, kad 2020 metais kibernetinių nusikaltėlių padaryta žala pasaulyje sieks daugiau 5 trilijonus eurų. Tai net 487 kartus daugiau nei 2020 metų Lietuvos biudžetas.

Pandemija pakoregavo ir sukčių gyvenimą: Lietuvos bankas skelbia, kad finansiniams sukčiams lietuviai per pirmą šių metų pusmetį jau atidavė 2,2 mln. eurų.

Kaip atpažinti ir apsisaugoti nuo telefoninių ir kibernetinių sukčių – apie tai laidoje „Delfi tema“ kalbėjo kibernetinio saugumo specialistas Marius Pareščius bei „ESET Lietuva“ IT inžinierius Ramūnas Liubertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)