Faktą, kad E. Mickus atšauktas iš pareigų, DELFI patvirtino Užsienio reikalų ministerijos laikinojo vadovo Lino Linkevičiaus atstovė Rasa Jakilaitienė. Be to, diplomato pavardė dingo ir iš Užsienio reikalų ministerijos tinklapio.

Diplomato atšaukimas sutapo su skaudžiu įvykiu, į kurį, kaip įtariama, įsipainiojęs ir pats E. Mickus. Būtent tai tapo dingstimi Kremliaus kontroliuojamiems kanalams ne tik dar kartą prisiminti įvykį, bet ir įvilkti jį į propagandos rūbą.

Nutrenkė moterį pėsčiųjų perėjoje

Kaip matyti iš internete publikuojamo įvykio vaizdo įrašo, per perėją einanti pėsčioji staiga pagreitina žingsnį, nors jai iš kairės artėja automobilių virtinė. Vienas automobilis nesustoja ir nepraleidžia pėsčiosios.

Po susidūrimo smūgio su automobiliu moteris perskrido per automobilio dangtį ir nukrito važiuojamojoje kelio dalyje šalia tramvajaus bėgių. Vaizdo įraše matoma, kaip iš automobilio išlipęs vyras prieina prie nukentėjusiosios, bando padėti jai atsikelti.

Ties šiuo vaizdu įrašas, kaip teigiama, darytas gatvėje esančios vaizdo kameros, nutrūksta. Vėliau Rusijos žiniasklaida pranešė, kad moteris išvežta į ligoninę. Rusijos kanale „Rossija 24“ buvo parodyta ir įvardyta moteris, kuri, kanalo teigimu, ir nukentėjo įvykio metu – Ksenija Koževnikova. Teigiama, kad jai nustatyti daugybiniai kaulų lūžiai, ji nevaldo kairės kojos.

Pirminiais duomenimis, automobilį, kuriuo buvo kliudyta pėsčioji, vairavo Lietuvos diplomatas E. Mickus. Tai suskubo paskelbti ir Rusijos žiniasklaida. Iš karto po įvykio Lietuvos užsienio reikalų ministerija informavo apie nelaimingą atsitikimą, į kurį pateko Lietuvos diplomatas. Teigiama, kad automobilį E. Mickus vairavo blaivus. Nuo baudžiamosios atsakomybės užsienio valstybėje diplomatą saugo diplomatinė neliečiamybė.

Rusija nori teisti lietuvį

Būtent šį faktą Rusijos propagandiniai žiniasklaidos kanalai pažymėjo ne tik po įvykio, bet ir praėjus kelioms savaitėms. Iš pradžių pasipylė straipsniai, kuriuose primenama, jog lietuvių diplomatai esą yra sukėlę ir daugiau panašių autoįvykių Rusijoje 2004 ir 2009 metais.

O pirmadienį „Rossija 24“ reportaže parodytas autoįvykio įrašas, kuriame matosi, kad vairuotojas iš karto išlipo iš automobilio, nors tikinama, kad jis esą neskubėjo.

Parodytas ir kitas, slapta filmuotas įrašas, kuriame užfiksuotas į Lietuvos konsulatą įeinantis asmuo, pristatomas E. Mickumi.

„Lietuvos pilietis įeina į konsulato patalpas, tarsi nieko nebūtų įvykę, juk sulaikyti jo policininkai negalėjo, nes jis turi diplomatinę neliečiamybę“, – teigiama reportaže, kuriame taip pat pabrėžiama, jog Lietuvos diplomatas paliko Rusija ir taip išvengė atsakomybės, o tokį poelgį esą sunku įvardyti kaip diplomatišką.

Tai, kad diplomatas E. Mickaus atšauktas, patvirtino ir Lietuva. Kaip informuoja Lietuvos užsienio reikalų ministerija, E. Mickus iš Rusijos atšauktas ir į Lietuvą grįžo gruodžio 3-ą dieną.

„Darbuotojas, kuris sukėlė autoįvykį, per kurį nukentėjo asmuo, buvo atšauktas iš einamų pareigų Sankt Peterburgo Generaliniame konsulate. Darbuotojas iš Rusijos Federacijos išvyko gruodžio 3 d. Apie tokį Lietuvos URM sprendimą Rusijos URM buvo informuota iš anksto. Šiuo metu vyksta teisinės procedūros, vadovaujantis Vienos konvencija dėl konsulinių santykių ir LT- RF dvišale konsuline konvencija“, – DELFI antradienio rytą sakė URM atstovė R. Jakilaitienė.

Vis dėlto Rusijos žiniasklaida nenurimo. Pakalbintas ir nukentėjusiosios vyru bei judviejų mažamečių vaiko tėvu pristatytas Sergejus Sidorovas tikino, kad Lietuvos diplomatas nei atsiprašė, nei siūlė pagalbą.

Tuo metu nusipelniusia Rusijos advokate pristatyta Liudmila Aivar tikino, kad Rusija gali kreiptis į Lietuvą, kad ši panaikintų avariją sukėlusio lietuvių diplomato neliečiamybę ir teisti. Reportaže pateikti keli tarptautiniai pavyzdžiai, pavyzdžiui, kaip JAV vienas Sakartvelo diplomatas sukėlė avariją ir neteko diplomatinės neliečiamybės.

Be to, pasak „Rossija 24“, E. Mickus neaišku kuo užsiėmė Sankt Peterburge ir esą pateikė parodymus, kuriuose neva teigė, jog nepastebėjo pėsčiosios,

Dar daugiau, ta pačiame reportaže vedamos dar keistesnės sąsajos tarp autoįvykio ir Lietuvos-Rusijos santykių. Staiga priminta ir Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovės Marijos Zacahrovos citata, kad Lietuvos-Rusijos santykiai atsidūrė aklavietėje. Be to, pasak „Rossija 24“, E. Mickus esą iš viso neaišku ką veikė Sankt Peterburge.

Pakalbintas „Rossija 24“ jau pamėgtas buvęs Rusijos Federalinės saugumo tarnybos pulkininkas Aleksandras Beliajevas suabejojo santykių nauda su šalimis, „kurios palaiko neapykantą rusams ir sovietinei praeičiai“ ir leido suprasti, kad lietuvių diplomatas galimai buvo netgi žvalgybininkas.

Tuo metu Rusija, regis, nelinkusi pamiršti šio įvykio, mat reikalo ėmėsi pats Rusijos tyrimų komiteto vadovas, V. Putino ilgametis bendražygis Aleksandras Bastrykinas, kuris pavedė atlikti kruopštų tyrimą. Galiausiai kitame tinklapyje 78.ru pristatytas vaizdo įrašas, kuriame nukentėjusiosios broliu pristatomas, bet neįvardytas asmuo automobilyje į kamerą kalba, kaip jis sieks, kad vairavimo teisės iš lietuvių diplomato būtų atimtos visam laikui.