Vyriausybė padvigubino savo užsakymą iš „Moderna Inc.“ iki 40 mln. dozių, pirmadienį pranešė JAV farmacijos bendrovė. O pirmoji 249 000 dozių partija iš kito tiekėjo, „Pfizer Inc.“ ir „BioNTech SE, turėtų atvykti kitą savaitę, pirmadienį pranešė šalies premjeras Justinas Trudeau, startuodamas su vakcinacijos programa anksčiau nei numatyta.

„Pirmieji kanadiečiai bus skiepijami kitą savaitę, jeigu šią savaitę sulauksime pritarimo iš Kanados sveikatos departamento (Health Canada), – žurnalistams Otavoje sakė J. Trudeau. – Tai būtų didelis žingsnis į priekį vykdant mūsų numatytą vakcinacijos procesą ir yra teigiamas posūkis siekiant apsaugoti kanadiečius kiek įmanoma greičiau.“

J. Trudeau lapkritį sulaukė griežtos kritikos, paaiškėjus, kad Kanada, dėl vietinių gamybos pajėgumų stokos, nebus pirmoji eilėje prie galimai patvirtintos vakcinos. Šalis vakcinacijos kampaniją turėjo pradėti 2021 metų pradžioje, iš pradžių numatant vakcinos atsargas trims milijonams žmonių. Dabar grafikas paankstintas, ir Kanada pirmauja pasauliniuose reitinguose pagal vakcinų užsakymų apimtis.

Užsirezervavusi 20 mln. papildomų „Moderna“ dozių, Kanada apsirūpino kiekiu, pakankamu paskiepyti 154 mln. žmonių, darant prielaidą, kad vakcinos bus patvirtintos sveikatos apsaugos reguliuotojų.

Tokio dozių kiekio pakaktų daugiau nei 400 proc. šalies gyventojų, pagal šį rodiklį aplenkiant Jungtinę Karalystę (295 proc.) ir Australiją (269 proc.), rodo naujienų agentūros „Bloomberg“ surinkti duomenys.

Tačiau šiai valstybei, esančiai Šiaurės Amerikos šiaurinėje dalyje, sunkiai sekasi suvaldyti antrą infekcijų bangą; ši smogė regionams, kurie per pirmąją kovo mėnesį nusiritusią pandemijos bangą faktiškai nenukentėjo. Dabar naujų atvejų skaičius viršija 6 000 per dieną, ir šalies provincijos yra priverstos taikyti naujas karantinavimo priemones, įskaitant ir finansų sostinę Torontą.