Atstatomosios po vazektomijos operacijos dažniausiai sėkmingos

Įvairiuose forumuose galima perskaityti gausybę klaidingos informacijos medicinos temomis. Apie vazektomiją taip paplitę daug gandų. Vienas jų, jog jei vazektomija buvo atlikta prieš daugelį metų, kelio atgal nebėra. Paprastai tai – netiesa. Specialistai teigia, jog jei vazektomijos operacija buvo atlikta kada nors per pastaruosius dešimt metų, galimybė, jog po atstatomosios operacijos vyras gebės susilaukti vaikų sudaro iki 95 proc.

Žinoma, reikia turėti omeny ir kitus, tiesiogiai su šia procedūra nesusijusius veiksnius. Jei vyrui ši operacija buvo atlikta per pastaruosius 15 metų ar dar vėliau, šansai susilaukti vaikų pradeda mažėti. Tačiau dažnai ne dėl vazektomijos, o dėl natūralių veiksnių, tokių kaip spermos kokybės ar paciento partnerės amžiaus.

Kaip vazektomija pakeičiama?

Tai galima padaryti vienu iš dviejų būdų. Pirmasis – per vazosostomiją, kai gydytojas vėl suriša sėklidžių ir varpos kraujagyslių galus.

Antrasis metodas yra vazoepididimostomija. Šiuo atveju gydytojas pritvirtina kraujagysles prie kiekvieno sėklidės gale esančio mažo organo, kuriame laikomi spermatozoidai. Tai daug sudėtingiau nei vazosostomija. Gydytojas gali pasirinkti šį metodą tik tuo atveju, jei neįmanoma atlikti vazosostomijos arba jei kyla abejonių, kad tai padės.

Vazektomijos pakeitimai atliekami ligoninėje ar klinikoje. Pacientui yra suteikiama anestezija, jis būna be sąmonės ir nieko nejaučia procedūros metu. Paprastai tai trunka apie 2–4 valandas, o namo dažniausiai išrašoma tą pačią dieną. Ambulatorinis gydymas po operacijos trunka apie 2 savaites.

Atstatomąją po vazektomijos operaciją galima atlikti ir keletą kartų, tačiau sėkmės procentas kaskart mažėja ir didėja nevaisingumo rizika.