Bet medikai tikina – saikas būtinas. Juolab „specialistų“ gražinančių moteris, apstu, tik spėk rinkis.

Kainos taip pat nesikandžioja, tad pacientai noriai, dažnai ir, deja, be jokios atsakomybės patiki veidus praktiškai jokio išsimokslinimo, licencijos ar patirties neturinčiam „meistrui“, kuris nuomojasi kabinetą gerą vardą turinčiame salone. O tai yra esminė ir pagrindinė klaida, kuri gali ir gyvenimą sugadinti.

Kad galėtumei tinkamai atlikti visas injekcijas ir sulaukti tokių rezultatų, kokių tikiesi, reikia baigti specialius mokslus, kurie trunka toli gražu ne metus ir ne dvejus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Mano mokslai truko 11 metų. Ir pernelyg gerai žinodama, kokios gali būti netinkamo ir neatsakingo įvairių priemonių leidimo į veidą pasekmės, stebiuosi tais, kurie baigė kokius mėnesį ar kelis trunkančius kursus, kai mes, medikai, mokomės metų metus. Pavydžiu tos ramybės ir atsakomybės prieš žmogų nejautimo: štai botoksas, štai kakta – leidžiu, raukšlių tuoj nebebus, vėl atrodysit it nauja“, – ironizuoja dermatovenerologė Aistė Audickaitė.

Ji perspėja, kad jei leidžiamo preparato dozės bus paskirstytos netinkamai ar bus parinkti netinkami suleidimo taškai, gali atsirasti ptozė – viršutinio voko užkritimas, antakių linijos nenatūralus nusileidimas ar pakilimas, veido asimetrija ar kitos komplikacijos, galinčios kuriam laikui gerokai pagadinti gyvenimą.

Ptozė – viršutinio voko užkritimas

„Gana atsargiai reikia putlintis lūpas – jei netyčia bus pataikyta į kraujagyslę ir ten suleista filerio, putlinamosios medžiagos, lūpos dalis apmirs ir galiausiai ją teks pašalinti. Ir senas kaip pasaulis posakis, kad grožis reikalauja aukų, čia tikrai labai tinkamas. Todėl mes, medikai, žinodami, koks svarbus tinkamas žinių kiekis ir anatomijos išmanymas, vis keliaujame į anatomijos mokymus ir mokomės, mokomės, mokomės“, – sako Prancūzijoje, Šveicarijoje, Kanadoje, Ispanijoje, Singapūre, Bankoke besistažavusi Aistė.

„Nordclinic“ dermatologė pasakoja, kad dažnai moterys nori išlyginti vadinamąsias nasolabialines raukšles, kurios tęsiasi nuo nosies kampo iki lūpų kampo ir daugumai pacienčių nepatinka. Leidžiant preparatus į šią vietą galima pataikyti į veido arteriją (a. Facialis), o užkimšus kraujagyslę gresia labai rimtos komplikacijos, jei pusės veido netekimą galima taip švelniai pavadinti.

„Būtina atpažinti, kad pataikei į kraujagyslę – oda aplink pabąla ar, priešingai, parausta, pagaliau jauti, kad švirkštas kitaip krypsta, tad jei susigaudysi, kas įvyko, iškart nustosi leisti preparatą ir nedelsiant jį ištirpdysi, žalos galima išvengti. Tačiau tam reikalingos žinios, patirtis ir praktika. Visa tai įgyjama ilgai mokantis, skaitant literatūrą“, – pasakoja dermatovenerologė.

Grožio injekcijos

Ji pabrėžia, kad Lietuvoje atlikti injekcijas legaliai gali tik gydytojai dermatologai ir plastikos chirurgai. Ir ne veltui – tai itin jautri ir daug žinių reikalaujanti sritis. Nors iš šono kartais gali atrodyti kitaip – kabinete be jokio išankstinio pasirengimo suleidžiamas preparatas, kuris dar ir suveikia iš karto. Pavyzdžiui, filerio efektas matomas iškart po suleidimo, botokso poveikis pastebimas po savaitės ar dviejų. Taigi, už keletą šimtų raukšlės tiesiog akyse dingsta.

Nukentėjusieji komplikacijų pasekmes slepia

„Deja, ne viskas taip yra, gal tik tokia klaidinga regimybė sukuriama, – sako A. Audickaitė. – Tai yra intervencija, minimali, bet intervencija į žmogaus kūną, dažnai į labai matomą vietą – veidą, tad kiekvienos klaidos kaina ypač skausminga.

Labai nustebau ir, tiesą pasakius, nuliūdau, sužinojusi, kad net jei nukentėję, komplikacijų patyrę pacientai kreipiasi į nekokybišką paslaugą suteikusį meistrą, šis paprasčiausiai nežino, kaip ištaisyti klaidą. Tad nukentėjęs žmogus jau kreipiasi į dermatologą ar plastikos chirurgą, kuris turi ir žinių, ir kompetencijos tas klaidas ištaisyti. Žinoma, jei nebūna padaryta negrįžtama žala.

Apmaudu, bet pacientai jaučia gėdą, kad patyrė komplikaciją, jie kompleksuoja, bijo išeiti į gatvę, jaučiasi nepilnaverčiai, net „brokuoti“, tai man yra tekę iš jų pačių girdėti. Tokių paslaugų paskirtis – pagražinti išvaizdą, paryškinti kai kuriuos veido bruožus, sušvelninti asimetriją ar paslėpti nedidelius defektus. O kai rezultatai prasti, depresija čia pat…

Puikiai žinome, kaip būtų, tarkim, Amerikoje – į teismą keliautų solidus ieškinys, ir pacientas laimėtų. Todėl labai labai patariu nesivadovauti draugų, giminių, influencerių ar kaimynų rekomendacijomis. Nesusižavėti puikiomis „meistro“ darbų nuotraukomis socialiniuose tinkluose.

Pirmiausia paprašykite licencijos ir patikrinkite, ar žmogus, siūlantis paslaugą, turi teisę ją suteikti. Pasidomėkite, kiek laiko medikas dirba, paieškokite atsiliepimų, internetiniuose forumuose mediko patikimumu pasidomėkite patys“.

Grožio injekcijos

Dermatologė sako pati ne kartą ir ne du taisiusi kitų specialistų darbą, tad įvardija dar vieną ypač svarbų kriterijų: ar pacientas po procedūrų nori atrodyti natūraliai, tarytum po atostogų, ar priimtinesnis kaimynų iš Rytų kredo, kai visi turi matyti, kad investuota į grožį.

Aistė prisipažįsta ne kartą atsisakiusi atlikti injekcijas, nes po jų žmogus būtų atrodęs nenatūraliai, o tai, anot jos, ne tik blogo tono ženklas, bet ir smarkiai suprastėjusi specialisto reputacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)