Seras Philipas Greenas yra pripratęs vilkėti pilką treningą ir vaikštinėdamas po 100 mln. svarų sterlingų vertės superjachtą „Lionheart“, plūduriuojančią mokesčių rojuje Monake, šaukti į vieną, du, o kartais net tris telefonus vienu metu.

Būtent šiame laive jis buvo paskutinį lapkričio mėnesio savaitgalį, laukdamas, ko gero, savo drabužių imperijos „Topshop“ pabaigos. Čia jį pernai rado „The Guardian“ žurnalistai ir pasiteiravo, ar P. Greenas nuramins savo 13 tūkst. darbuotojų dėl įmonės ateities, kai jo verslas buvo atsidūręs ant bankroto ribos praėjusių metų vasarą.

Nei tada, nei dabar P. Greenas, kuris didžiąją savo karjeros dalį praleido tobulindamas savo įvaizdį modelių, populiariosios muzikos žvaigždžių ir garsenybių pagalba, nepanoro kalbėti. Jis pagrasino reporteriams Monako policijos pareigūnų apsilankymu ir „nemaloniais dalykais“.

68-erių metų amžiaus P. Greenas, kurio šeimai priklauso „Arcadia Group“ (ją sudaro tokios įmonės kaip „Topshop“, „Burton“, „Dorothy Perkins“ ir „Miss Selfridge“), derasi dėl verslą ištikusios krizės. Jis stengiasi užsitikrinti finansinę pagalbą, kad išvengtų kracho. Teigiama, kad „Deloitte“ buhalteriai buvo pasiruošę perimti „Arcadia Group“ kaip administratoriai pirmadienį, lapkričio 30 d.

Philip Green

Visgi verslininkas nė žodeliu neužsiminė apie savo 13 tūkst. darbuotojų, kurių darbo vietoms kilo grėsmė. Didžioji personalo dalis gauna kompensacijas iš mokesčių mokėtojų pinigų, įgyvendinant vyriausybės pradėtą neapmokamų atostogų programą.

Nors P. Greeno darbuotojams gresia Kalėdas sutikti be darbo, pranešama, jog vyras planuoja švęsti prabangiame kurorte Maldyvuose. Tvirtinama, kad „Arcadia Group“ savininkas užsisakė viešnagę „One & Only Reethi Rah“, kur už naktį privačioje viloje gali tekti pakloti iki 30 tūkst. svarų sterlingų, o svečiai atvyksta hidroplanu.

12 balto smėlio paplūdimių ir tris baseinus turinčio „One & Only Reethi Rah“ malonumais anksčiau mėgavosi tokios žvaigždės kaip Tomas Cruise’as, Russelas Crowe’as, Gordonas Ramsey ir futbolo klubo „Chelsea“ savininkas Romanas Abramovičius. Beckhamų šeima, regis, irgi čia sutiko Kalėdas, tiksliau – viešėjo iš viso 11 dienų ir paliko 250 tūkst. svarų sterlingų. „Arcadia“ atstovas spaudai atsisakė pakomentuoti gandus apie savininko kelionę ar paskutinį lapkričio mėnesio savaitgalį surengtas derybas stengiantis išgelbėti verslą.

P. Greenas lankė jau nebeveikiantį privatų koledžą „Carmel“, pramintą Žydų Etonu, tačiau metė mokslus būdamas16-os metų amžiaus ir netrukus priprato prie prabangaus gyvenimo. Nemažą savo, kaip verslininko, karjeros dalį jis praleido darbo dienomis gyvendamas privačiuose apartamentuose penkių žvaigždučių viešbutyje „Dorchester“, esančiame centrinėje Londono dalyje Meifere, o penktadienį vakare privačiu lėktuvu grįždavo pas šeimos narius į jachtą „Lionheart“.

Philip Green

Norėdamas išvengti koronaviruso pandemijos, P. Greenas beveik visus pastaruosius metus pratūnojo savo 90 metrų ilgio jachtoje, kurioje yra sraigtasparnių nusileidimo aikštelė, baseinas, 15 kajučių personalui ir 12 – svečiams. Tai trečia jachta, kurią P. Greenas įsigijo iš Italijos laivų statybos įmonės „Benetti Yachts“.

Jeigu turtuolis visgi nuvyks į Maldyvus, vietos gyventojai tikriausiai jį prisimins dėl ankstesnių vizitų. Indijos vandenyne esantį archipelagą P. Greenas pasirinko savo 55-ojo gimtadienio jubiliejui švęsti. Vakarėlis tęsėsi penkias dienas. Teigiama, kad jame šoko pusnuogės šokėjos, o svečius linksmino George’as Michaelas ir Jennifer Lopez. Iškilmės neva atsiėjo maždaug 20 mln. svarų sterlingų.

Tiek daug garsių jo bičiulių, įskaitant Kate Moss ir „Vogue“ redaktorę Anną Wintour, atvyko privačiais lėktuvais, kad vietos oro uosto administracija nebepriėmė daugiau privačių lėktuvų. 60-ojo gimtadienio vakarėlis, dar žinomas kaip PG60, įvyko Meksikos kurorte „Rosewood Mayakoba“. Susirinkusiesiems koncertavo Robbie Williamsas, Stevie’is Wonderis ir „Beach Boys“. Dovanos taip pat buvo įspūdingos, pavyzdžiui, 7 mln. svarų sterlingų vertės orlaivis „Gulfstream“ ir 250 tūkst. svarų sterlingų kainavęs auksinis „Monopoly“.

P. Greenas nebijo konfliktuoti su žmonėmis, kurie išdrįsta juo suabejoti. Tarp tokių asmenų buvo ilgametis parlamento narys Frankas Fieldas ir galybė žurnalistų, klausinėjusių apie jo verslo operacijų skaidrumą ar mokesčių vengimą.

„Kai verslo karalius seras Philipas Greenas kalbėjo Bendruomenių Rūmuose, jis sakė, kad savo darbuotojus laiko šeimos dalimi, – praėjusį savaitgalį prisiminė F. Fieldas. – Dabar jiems kaip tik praverstų tokia šeima.“

2003-aisiais P. Greenas tuometinį „The Guardian“ finansų temų redaktorių Paulą Murphy, gimusį Oldame ir užaugusį Portsmute, pavadino „suknistu airiu“, kuris „nemoka skaityti anglų kalba“. „The Guardian“ duoto trumpo interviu metu žodį „suknistas“ jis pavartojo 14 kartų.

Philip Green

Vėliau paklaustas, kodėl keikiasi, P. Greenas atsakė: „Ar sakau atsiknisk? Taip, jeigu žmonės netinkamai elgiasi.“

Vyro teigimu, jis nėra šiuolaikinis žmogus. 2018 m. jis pareiškė „Sunday Times“ žurnalistui Oliveriui Shah, parašiusiam neoficialią verslininko biografiją „Damaged Goods“, kad judėjimas #MeToo nuėjo per toli. „Tik pažiūrėkite, kuo viskas baigėsi, – piktinosi P. Greenas. – Nebėra bernvakarių, nebėra mergvakarių, bokso ringe nebematyti merginų. Visi šie renginiai uždrausti?“

Tikriausiai „Arcadia“ personalas per daug nenustebo, kai P. Greenas netrukus įsivėlė į #MeToo skandalą. Jam buvo pateikti kaltinimai priekabiavus dėl lyties ir rasės, įskaitant tvirtinimus, jog vyras grabaliojo darbuotoją, o juodaodžiui vykdomajam direktoriui pasakė, kad jo „problema“ yra ta, jog „tebesvaido ietis džiunglėse“.

Philip Green

Kitos dvi darbuotojos gavo keleto šimtų tūkstančių svarų sterlingų dydžio kompensaciją, pranešusios, jog P. Greenas vieną iš jų sugriebė už veido, o kitai užlaužė kaklą. Turtuolio advokatai pripažino, jog jų klientas „lietė ir baksnojo“ kitus asmenis. Pats verslininkas ne kartą tvirtino, kad „kategoriškai neigia bet kokius kaltinimus neteisėtai priekabiavus dėl rasės ar lyties“.

Jis visada bus siejamas su BHS žlugimu. 2015 m. kovo mėnesį P. Greenas šį universalinių parduotuvių tinklą pardavė Dominicui Chappellui vos už vieną svarą sterlingų. Anksčiau bankrotą paskelbusio lenktynininko žinion perėjęs tinklas galutinai subyrėjo po 13 mėnesių. Darbo neteko 11 tūkst. žmonių, o jų pensijų fondo deficitas siekė maždaug 571 mln. svarų sterlingų.

Po didelio atgarsio sulaukusio parlamentinio tyrimo buvo padaryta išvada, jog BHS savininkai metodiškai skandino įmonę, o skylę pensijų fonde vadino „nemaloniu kapitalizmo veidu“.

Pasirodžius tyrimo rezultatams, pasigirdo raginimų panaikinti P. Greeno riterio titulą, kurį 2006 m. suteikė Tony Blairas už pasiekimus mažmeninės prekybos srityje. P. Greenas gyrėsi, jog turi įsivedęs ministro pirmininko telefono numerį greitojo rinkimo režime. T. Blairas jį pavadino „žmogumi, pavertusiu svajones tikrove“.

Daugiau nei 100 parlamento narių savo balsais pritarė pasiūlymui, kad Apdovanojimų panaikinimo komitetas turi anuliuoti P. Greeno riterio titulą. Tai buvo pirmas kartas, kai parlamento nariai svarstė tokį klausimą.

Vis dėlto šio sumanymo buvo atsisakyta 2017 m., kai skandalingasis verslininkas sutiko įmokėti 363 mln. svarų sterlingų į BHS pensijų fondą. „Dar kartą noriu atsiprašyti BHS pensininkų už šiuos nežinomybės kupinus metus. Parduodamas verslą 2015 m. kovo mėnesį, tikrai negalvojau, jog taip nutiks, – sakė jis. – Tikiuosi, kad šis sprendimas nuramins pensininkus ir padės pamiršti šį nemalonų laikotarpį.“

Tina Green, kuri manė, kad būsimasis vyras yra bjaurus, kai pirmą kartą su juo susipažino vakarėlyje 1985 m., gyvena Monake, kur Greenų šeimai priklauso prabangūs apartamentai ir neretai prišvartuojama jachta „Lionheart“.

2005-aisiais „Arcadia“ moteriai išmokėjo 1,2 mlrd. svarų sterlingų dividendų. Tai didžiausia suma Jungtinės Karalystės (JK) įmonių istorijoje. Be to, dividendai nebuvo apmokestinti, nes ji gyvena Monake. Greenai, kurių turto vertė kadaise siekė 4,9 mlrd. svarų sterlingų, iš JK milijardierių sąrašo iškrito 2019 m.

Patyręs mažmeninės prekybos pramonės analitikas Richardas Hymanas sakė: „Jam pavyko iš dugno pakilti į aukštumas. Regis, dabar jis vėl ritasi žemyn.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)