Romoje gyvena maždaug 20 tūkst. kinų, jie kompaktiškai įsikūrę greta centrinės geležinkelio stoties „Termini“, Eskvilino kvartale. Šią Italijos sostinės dalį vietiniai gyventojai taip ir vadina – „Cina Town“. Vaikštant Eskvilino gatvėmis susidaro įspūdis, kad čia nebe Roma, o Pekino ar Šanchajaus užkampis: restoranai, užkandinės, drabužių, avalynės, ūkinių prekių krautuvės – viskas kiniška, darbuojasi daugiausiai kinai.

Romoje jau kelias savaites sklinda gandas, kad būtent čia – Eskviline, galima įsigyti paslaptingos, nuo „Covid-19“ viruso apsaugančios kiniškos vakcinos. „Delfi“ žurnalistas užsuko į kelias via Emanuele Filiberto gatvėje veikiančias kinų parduotuves ir nelabai garsiai uždavė klausimą: „Atsiprašau, gal jūs žinote, kur galima būtų įsigyti antikovidinės vakcinos? Ji vadinasi „CoronaVac“. Sumokėsiu tiek, kiek reikia...“

Atsakymai nustebino. Nė vienas pardavėjas nepasakė, kad tokio dalyko kaip antikovidinė vakcina nėra apskritai girdėjęs. Nepasakė ir tvirto „ne, nežinau“. Išgirdę klausimą apie vakciną, kinai paslaptingai šypsojosi. Gretimame kavos bare dirbantis italas paaiškino: „Čia daug kas domisi vakcinomis. Bet po to, kai kvartale tuo pačiu klausimu apsilankė karabinieriai, visi tyli. Tiesiog apsimeta, kad negirdi klausimo“.

Falsifikatų banga jau artėja?

Prieš keletą dienų Italijos žiniasklaidoje pasirodė pranešimai apie juodojoje rinkoje pastebėtas ir specialaus karabinierių kovos su falsifikatais padalinio NAS konfiskuotas kinų gamintojų – „Sinopharm“, „Sinovac Biotherm“, vakcinos pakuotes. Vakcinos ampulėse nerasta: fiziologinis skystis su neaiškios kilmės priemaišomis.

Covid-19 vakcina

Romos gydytojų sąjungos prezidento Antonio Magi nuomone, kontrabandinės vakcinos galėtų turėti dvejopą poveikį sveikatai: „Geriausiu atveju poveikis organizmui bus nulinis. Blogiausiu – gali pakenkti.“ Tačiau pavojingi ne tik falsifikatai, anot jo, kol kas vengti reikėtų ir originalių vakcinų: „Klinikinis bandymų trialas nėra iki galo užbaigtas, vakcinos prototipai nebaigė trečiojo eksperimentinio etapo, kol kas jie bandomi trijose Kinijos provincijose ir Jungtiniuose Arabų Emiratuose. Brazilija bandymus pristabdė.“

Kur galima įsigyti Kinijos antikovidinių vakcinų? Italijos Muitų agentūros direktorius Marcello Minenna tvirtina, kad vakcinų skvarba tiek Italijoje, tiek Europoje jeigu ir yra, tai minimali. „Vis tik pavojaus, kad šie farmaciniai falsifikatai pateks į juodąją rinką, yra: todėl mes padidinome iš Kinijos ir kitų Pietryčių Azijos valstybių atplaukiančių laivų, atskrendančių kargo lėktuvų kontrolę“.

Nelegali prekyba vakcinomis pavojinga ir teisiniu požiūriu: didžiulės baudos ir teisminė atsakomybė laukia tiek pardavėjų, tiek pirkėjų.

„Sinopharm“ geriau už „Phizer“?

Italijoje sklando įvairūs gandai apie kiniškų vakcinų kainas. Juodoje rinkoje ir „dark web“ paskyrose galima užtikti itin aukštas kainas, jos siekia net 1000 eurų, tačiau pirkėjų joms atsiranda.

Ekonomikos naujienų portalas „Qui Finanza“ rašo, kad oficiali „China National Pharmaceutical Group – Sinopharm“ dviejų injekcijų kaina yra fiksuota – 330 eurų. Tačiau yra ir kitų versijų, esą Pietryčių Azijoje vakcinavimo kampanijos daugeliui gyventojų grupių bus nemokamos.

Kai kurie Italijos politikai, pavyzdžiui, populistinės partijos „Lega Nord“ lyderis Matteo Salvini, reiškia nuomonę, kad kinai neturi moralinės teisės prekiauti antikovidine vakcina: „Kinija mus apkrėtė koronavirusu, o paskui dar ir privers mus susimokėti už vakciną!“ Tačiau esama ir priešingų nuomonių: esą Vakarų kompanijos, tokios kaip „AstraZeneca“, „Phizer“, „Moderna TX“, stengsis gerokai pasipelnyti iš savo preparatų prekybos, o štai Kinija rūpinasi eiliniais žmonėmis, todėl jos vakcinos bus labiau prieinamos.

Matteo Salvini

Na, ir galiausiai pati keisčiausia Italijos socialiniuose tinkluose sklindanti idėja: kadangi koronavirusas atsirado arba greičiausiai buvo dirbtinai sukurtas Kinijoje, todėl kinų farmacininkai geriau suvokia COVID-19 genetinę prigimtį. Išvada? Kinų preparatai bus ne tik pigesni, bet ir efektyvesni už vakarietiškus.

Panašių hipotezių šalininkai mielai cituoja prestižinio medicinos žurnalo „The Lancet“ atsiliepimą apie kinų „CoronaVac“, esą suleidus dvi dozes su 14 dienų pauze, šis farmacinis preparatas per keturias pirmąsias savaitės po imunizacijos sukelia pakankamai efektingą imuninę antikūnų reakciją.

Italijos kinų paslaptis: neserga

Pasivaikščiojęs po Romos Eskvilino kinų kvartalą, „Delfi“ žurnalistas nepastebėjo ryškesnių krizės ženklų: Azijos maisto restoranai, užkandinės, maisto gamybos cechai klesti. Jų paslaugomis be jokios baimės naudojasi ir vietiniai gyventojai italai. „Mes juos stebime: jie neserga, neužsikrečia koronavirusu. Arba beveik neserga. Arba bent jau rečiau užsikrečia negu mes, todėl einu kasdien pietauti ne į itališką piceriją, o į kinų maisto užkandinę“ – aiškino garbaus amžiaus Romos gyventojas.

Panašūs dalykai pastebimi ir Prato mieste Toskanoje. Šiame tekstilės pramonės centre įsikūrusi gausiausia šalyje kinų bendruomenė. Oficialiais duomenimis čia gyvena 26 tūkst. imigrantų iš Kinijos, tačiau dėl įvairių priežasčių gyvenamosios vietos nedeklaravusių – gerokai daugiau.

Kinai

Populiari S.Berlusconi televizijos holdingo kanalo „Rete 4“ pokalbių laida nusiuntė filmavimo grupę į Pratą ir bandė aiškintis vakcinų klausimą. Didžiuma laidoje kalbintų kinų nuo tiesioginio atsakymo išsisuko, tačiau vienas verslininkas pasakė aiškiai: „Taip, daugelis iš mūsų nuvyko į Kiniją, pasiskiepijo ir grįžo atgal į Italiją. Dviejų dozių kursas kainavo 80 eurų“.

Prato savivaldybės sveikatos tarnyba ASL tvirtina apie kiniškų skiepų reikalus nieko negirdėjusi. Tačiau į klausimą, kiek kinų bendruomenės atstovų susirgo COVID-19 ir pateko į vietines gydymo įstaigas, patikslino: maždaug šimtas. Per devynis mėnesius iš dvidešimt šešių tūkstančių kinų nuo pandemijos pradžios susirgo tik šimtas! Tai mažiau nei pusė ligonių, kurie kasdien užregistruojami 200 tūkstančių gyventojų mieste.

Kokiu būdu šie Italijos kinai sugebėjo atsitverti nuo klastingo viruso kone steriliu barjeru? Florencijos dienraštis „La Nazione“ bandė kalbinti Kinijos konsulato darbuotojus, tačiau diplomatai pateikė gana aptakų ir sunkiai įtikinamą paaiškinimą: esą pandemijos krečiamame Italijos mieste Kinijos piliečiai itin drausmingai laikėsi karantino, socialinio atstumo ir kitų saugumo protokolo taisyklių, todėl ir apsikrėtusių buvo nedaug.

Apie galimą slaptą bendruomenės vakcinavimo kampaniją ir jos poveikį jokių konkrečių žinių iki šiol nėra. Kinijos vakcina Europoje lieka mistiška chimera.