Atslinkus žiemai ir vėl smarkiai išplitus koronavirusui Senajame žemyne nebeliko kur keliauti. Vienose šalyse itin nesaugu, kitos tiesiog neįsileidžia turistų. Tačiau dabar, skirtingai nei pirmosios pandemijos metu pavasarį, užkietėję keliautojai neužsidaro namuose, juolab kad ir susisiekimas lėktuvais per antrąją bangą nenutrūko. Tuo naudojasi avialinijos – siūlo ypatingas bilietų akcijas. Iš pradžių buvo daug pasiūlymų keliauti po Europą, tačiau dėl suprantamų priežasčių jie didelio susidomėjimo nesulaukė. Tada prasidėjo bilietų į tolimiausius pasaulio kampelius akcijos. Internete galima rasti pigių variantų nuskristi į įvairias Afrikos valstybes, taip pat į Aziją, o daugiausia atpigintų kelionių šiuo metu yra į Centrinę ir Pietų Ameriką.

Bilietų kainos tiesiog fantastinės, daug kur sumažintos kone per pusę. Prieš metus tokiu laikotarpiu bilietai į Peru ar Panamą kainavo apie 800–1200 eurų į abi puses iš Vilniaus (su persėdimu), o šiuo metu galima rasti bilietų už 600–700 eurų.

Vis dėlto pasimokę iš to, kas dėjosi kovo–balandžio mėnesiais, dauguma keliautojų dabar į tokius pasiūlymus žiūri itin atsargiai, daug kartų tikrinasi užsikrėtimų koronavirusu statistiką. Visgi reikia pripažinti, kad ši pavojinga liga siaučia tikrai ne tik Europoje. Dėliodami pliusus ir minusus, žmonės atsargiai išsirenka kelionę, tačiau už papildomą mokestį užsisako nemokamą bilietų keitimo funkciją, atsitikus nenumatytiems atvejams. Beje, šitą patogų dalyką ne vienos avialinijos šiuo keistu pasauliui laikotarpiu siūlo visiškai nemokamai – taip skatina didesnį pirkimą.

Nors oficialios statistikos dar niekas nepateikė, tačiau didieji skraidintojai tikrai galėtų patvirtinti, kad viena iš lyderiaujančių krypčių šiuo metu yra Meksika. Gal net pati populiariausia. Bilietai į šios šalies miestus tirpsta neįsivaizduojamu greičiu. Tuo įsitikinau pats, nusprendęs nuvykti ir patikrinti, kas gi šiuo metu vyksta šioje egzotiškoje valstybėje. Ieškant bilietų net tris kartus teko pergalvoti skrydžio datą, nes per kelias valandas jie tiesiog išnykdavo iš paieškos sistemos.

Įdomi viena detalė. Normaliu kelionių laikotarpiu įprastai tokie daug dėmesio sulaukiantys skrydžiai staigiai pabrangdavo, tačiau dabar šio triuko nei vokiečių „Lufthansa“, nei prancūzų „Air France“ nenaudoja. Tik olandų KLM esant didesnei paklausai šiek tiek didina kainas, bet minimaliai.

Nuskristi į Meksikos sostinę Meksiko miestą pirmyn ir atgal iš Vilniaus (su persėdimu) dabar galima už 500–600 eurų, kas yra tiesiog neįtikėtina. Tiesa, patys pigiausi bilietai parduodami be registruoto bagažo galimybės, už tai reikėtų primokėti dar apie 100 eurų. Kiek didesnės kainos yra skrydžių į vieną gražiausių Meksikos kurortų – prie Karibų jūros esantį Kankuną, kur itin mėgsta atostogauti amerikiečiai.

Nežinau, ar pamažintos kainos, ar visgi žvėriškas kelionių troškulys po gana įtemptų metų lemia, kad europiečiai išperka visus lėktuvų bilietus į bet kurią Meksikos vietą. Galima sutikti gana daug mūsų tautiečių, skrendančių šiais reisais. Vien mano skrydžio metu iš Frankfurto į Meksikos sostinę buvo 8 lietuvaičiai. Dar įdomiau, kad atskridęs oro uoste sutikau ir daugiau tautiečių. Vieni atvyko iš Didžiosios Britanijos, kiti skrido per Ispaniją.

Tuo metu, kai dauguma Europos šalių keliautojams taiko ribojimus, siunčia į saviizoliaciją arba reikalauja neigiamų COVID-19 testų, Meksikoje – visiškas atsipalaidavimas. Pavyzdžiui, atvykėliams iš Lietuvos nereikia visiškai nieko. Nei vizos, nei saviizoliacijos, nei neigiamo testo. Tiesa, visiems atvykusiems teks užpildyti specialią anketą – atsakyti, ar turite simptomų, ar kontaktavote su sergančiais ir panašiai. Anketos lyg ir turėtų užkirsti kelią ligai plisti šioje šalyje, tačiau reikia pripažinti, kad jos paremtos žmonių sąžiningumu. Ar visi keliautojai yra tokie? Tikriausiai ne.

Protingas klausimas: o kokia koronaviruso situacija pačioje Meksikoje? Statistika skelbia, kad iš 126 milijonų gyventojų per dieną užfiksuojama apie 7000–8000 susirgimų. Sostinėje toks žmonių judėjimas, kad susibūrimų tikrai niekas nekontroliuoja. Tačiau vienas dalykas čia šventas – žmonės atsakingai dėvi apsaugines veido kaukes. Ir jas nešioja taisyklingai – ne ant žando ar barzdos, neatidengdami nosies. Be to, Meksiko miesto gatvėse galima pamatyti daug plakatų, raginančių saugotis, dėvėti kaukes, laikytis atstumų ir dezinfekuoti rankas.

Visai kitokia situacija yra Kankuno kurorte, kur šiuo metu atostogauja ir europiečių, ir amerikiečių. Suvažiavę paatostogauti daug kas piktybiškai nenori dėtis kaukių. „30 laipsnių karštyje jos dusina“, – skundžiasi mergina iš Niujorko, sulaukusi viešbučio darbuotojos pastabos.

Turizmo srityje dirbantys meksikiečiai sako, kad šiuo metu juntamas didelis atsigavimas. Šie metai buvo tragiškai blogi, tad dabar jie turi galimybę užsidirbti, o didžiausią turistų piką daug kas prognozuoja per didžiąsias metų šventes, ypač per Naujuosius metus. Kai kurie viešbučiai jau dabar skelbia, kad visi kambariai parduoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)