Dantų būklė priklauso nuo to, kaip juos prižiūrime, tačiau tik dantų šepetėlio ir dantų pastos nepakanka. Tiek individuali, tiek profesionali dantų priežiūra yra būtina. Kaip užtikrinti gerą burnos higieną? Savo įžvalgomis sutiko pasidalinti gydytoja odontologė Gabrielė Ambrulaitytė.

Kasdienė burnos ir dantų priežiūra

Gydytoja odontologė teigia, jog pagrindinės priežiūros priemonės yra dantų šepetėlis, dantų pasta ir tarpdančių valymo priemonės (dantų siūlas, tarpdančių šepetėliai ir/ar burnos irigatorius).

„Kiekvieną rytą ir vakarą dantys turi būti kruopščiai valomi sukamaisiais judesiais 2 minutes minkštų šėrelių šepetėliu. Naudingiausia naudoti remineralizuojančias dantų pastas su aukščiausia fluorido jonu koncentracija (1450 ppm) arba hidroksiapatitais. Kasdien būtina valyti tarpdančius, nes jie kaupia itin daug apnašo ir yra viena iš pagrindinių besivystančio karieso vietų“, – pasakoja specialistė.

G. Ambrulaitytė teigia, kad svarbus yra ir liežuvio valymas. Anot jos, liežuvio reljefas yra palanki terpė gyvuoti burnos bakterijoms. Reguliarus jo valymas mažina bakterijų kiekį burnoje. Taip pat, nevalomas liežuvis gali būti blogo burnos kvapo priežastis.

Tinkamo dantų šepetėlio pasirinkimas

„Galima naudoti tą šepetėlį, kuris labiau patinka, svarbu, kad valymas būtų taisyklingas ir kokybiškas. Naudojant elektrinį šepetėlį dantų valymas būna greitesnis, tačiau svarbu rinktis švelniausią šepetėlio galvutę ir rėžimą, tam, kad nepažeisti/nenutrinti dantų emalio“, – teigia G. Ambrulaitytė.

Specialistė primena, jog dantų šepetėlį reikia keisti pas 3 mėnesius arba dažniau, jeigu šepetėlio šereliai išsikreipė į šonus, persirgote virusine liga (peršalimas, gripas, lūpų puslelinė).

Pavojai, gresiantys nesirūpinant dantų ir burnos higiena

„Burna yra vartai į mūsų organizmo vidų. Nuo to, kaip kokybiškai sukramtysime maistą, priklausys ir kitų virškinimo organų veikla. Taigi, bent vienas prarastas dantis sukelia ne tik pokyčius burnoje, bet ir virškinimo trakte. Negydomas dantis gali supūliuoti, sukelti ne tik skausmą, bet ir riziką visam organizmui – tinimą, karščiavimą ar net sepsį. Negydomas dantenų uždegimas gali lemti sveikų dantų praradimą“, – teigia pašnekovė.

Pas gydytoją odontologą būtina lankytis reguliariai

G. Ambrulaitytė paaiškino, kad reguliariai lankytis pas specialistą yra būtina tam, kad būtų galima kuo anksčiau nustatyti dantų ligas.

„Danties išorinis sluoksnis – emalis – yra nejautrus. Visi danties pažeidimai esantys šiame sluoksnyje nesukelia jokių simptomų. Danties pažeidimui progresuojant ir irstant vis daugiau audinių, bakterijos skverbiasi į vidinius danties audinius ir pradedamas jausti trumpalaikis jautrumas valgant, įkvepiant oro, tačiau liežuviu dar neretai nejaučiama dantyje atsiradusi “skylė”.

Savaiminis danties skausmas – labai blogas ženklas. Dažniausiai prasidėjęs stiprus ankščiau negydyto danties skausmas būna nervo uždegimo simptomas. Šis gydymas gali būti skausmingas, ilgas ir brangus. Blogiausia tokio danties lemtis, kuomet nebeįmanoma suteikti kokybiško gydymo ir tenka šalinti.

Tam, kad išvengti visų minėtų problemų, dantis būtina tikrintis bent kartą per metus ir gydyti dar tada, kuomet jų neskauda“, – pasakoja specialistė.

Šie maisto produktai: didžiausi sveikų dantų priešai

„Paprastieji angliavandeniai ir rūgštūs maisto produktai. Paprastieji angliavandeniai yra visi saldumynai su cukrumi, vaisiai, saldūs gėrimai, baltų miltų kepiniai. Taip pat ir lipnūs, kibūs angliavandeniai kaip košės, traškučiai. Burnoje esančios bakterijos minta angliavandenių cukrumi ir išskiria rūgštis, kurios tirpdo dantų audinius ir sukelia kariesą.

Rūgštus maistas, kaip citrusiniai vaisiai ar gazuoti gėrimai taip pat kenkia dantims. Rūgštis ėda dantų emalį ir sukelia dantų jautrumą“, – įspėja specialistė.

Anot jos, tai nereiškia, kad visų šių minėtų maisto produktų reikia atsisakyti. Viskas turi būti vartojama su saiku. Saugiausia šiuos produktus suvalgyti vienu ypu, o ne dažnai po truputį užkandžiauti. Tokiu būdu tai nebus nuolatinis maisto šaltinis bakterijoms ir nebus palaikoma rūgšti terpė emaliui tirpti.

Burnos higiena pas specialistą – būtina

Gydytoja odontologė teigia, jog burnos higiena pas specialistą yra būtina.

Atliekant šią procedūrą išvengiama daug nemalonių pasekmių: „Profesionalios burnos higienos metu pašalinamas įsisenėjęs dantų pigmentas ir dantų akmenys. Šių apnašų dantų šepetėlis nenuvalo.

Reguliariai atliekant šią procedūrą išvengiama dantenų uždegimo, kraujavimo, nemalonaus kvapo, sumažinama dantų karieso rizika“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)