Štai 5-ios populiariausios sąmokslo teorijos, kuriomis, deja, nemaža dalis žmonių vis dar tiki, nors tai tik vienas didelis melas.

5G ryšis platina virusą

Sąmokslo teorijas apie 5G ryšį pradėjo sklisti kur kas anksčiau nei pasaulį ištiko koronaviruso krizė. Buvo skelbiame, kad šis ryšis pažeidžia smegenis, juo galima manipuliuoti žmonių mąstymą bei kitos sunkiai įsivaizduojamas teorijos. Todėl, prasidėjus COVID-19 pandemijai, sąmokslininkams buvo nesunku toliau tęsti dezinformaciją apie šį ryšį, mat jis kaip ir virusas yra „kilęs“ iš Kinijos ir pradėtas plačiai naudoti būtent pandemijos akivaizdoje.

Visgi, šią konspiracijos teoriją yra nesunku paneigti: biologiškai virusams yra neįmanoma plisti, naudojant elektromagnetinį spektrą. Pastarąjį sudaro bangos/fotonai, o virusas yra biologinės dalelės, susidedančios iš baltymų ir nukleorūgščių. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) taip pat pabrėžia, kad virusai negali plisti mobiliaisiais tinklais, o COVID-19 atvejai yra fiksuojami visame pasaulyje ir net tose šalyse, kurios nenaudoja 5G tinklų.

Deja, tokie akivaizdūs faktai nestabdo įvairių, save vadinančių aktyvistais, ir jais patikėjusių žmonių skleisti šią melagingą informaciją. To pasekmės – Jungtinėje Karalystėje buvo net padegami mobiliųjų 5G ryšių bokštai.

Virusas buvo sukurtas Kinijos laboratorijoje

Kadangi COVID-19 „gimtinė“ yra Kinija, o pradiniame epidemijos epicentre, Kinijos Uhano mieste, taip pat yra virusologijos institutas, kuriame mokslininkai ilgą laiką tyrė šikšnosparnių koronavirusus, šis sutapimas puikiai pasitarnavo sąmokslininkams. Jų teigimu, per mokslininkų aplaidumą virusas „ištrūko“ iš laboratorijos ir tokiu būdu pasklido po Kiniją, o vėliau ir visą pasaulį.

Ši teorija iš pradžių buvo sukurta per trumpą valandos trukmės dokumentinį filmą, kurį sukūrė „Epoch Times“, angliškas naujienų šaltinis, įsikūręs Jungtinėse Valstijose bei turintis sąsajų su Falun Gong religiniu kultu, kurį ilgai persekiojo Kinijos komunistų partija (KKP). „The Epoch Times“ reikalavo, kad COVID būtų vadinamas „CCP“ (liet. Kinų komunistų partija) virusu“. Ši teorija tapo labai populiari, o apie ją rašė net tokie žiniasklaidos gigantai kaip „Washington Post“, ar „Times“.

Vienu metu šia sąmokslo teorija buvo beveik patikėję ir patys virusologijos instituto darbuotojai. Štai viena šio instituto tyrėjų, žymi virusologė, daugelį metų urvuose šikšnosparnių išmatų mėginius tyrusi ir ankstesnio SARS protrūkio eksperte buvusi Ši Zhengli buvo pakankamai susirūpinusi dėl tokios teorijos. Ji kelias dienas pašėlusiai tikrino laboratorijos įrašus, kad įsitikintų, ar tikrai nebuvo padaryta žmogiška klaida. Ji pripažino galėjusi lengviau atsidusti, kai genetinė seka parodė, kad naujasis koronavirusas neatitiko nė vieno viruso, kuris buvo atrinktas ir ištirtas Wuhano virusologijos institute.

Koronavirusas buvo kuriamas kaip biologinis ginklas

Pikantiškesnis prieš tai aprašyto sąmokslo teorijos variantas yra toks, kad COVID-19 ne tik „ištrūko“ iš laboratorijos, bet ir buvo Kinijos mokslininkų specialiai sukurtas kaip biologinis ginklas kovai su vakarais.

Teorija, kad kinai patys sukūrė virusą, yra ypač populiari tarp dešiniųjų JAV politikų. Tokio populiarumu konspiracijos teorija sulaukė dėl JAV senatoriaus Tomo Cottono ir leidinio „Washington Egzaminer“ (labai konservatyvi žiniasklaidos priemonė), kurie aiškino, kad Wuhano virusologijos institutas yra susijęs su slapta Pekino biologinių ginklų programa.

Dabar, kai dėl genetinių sekų mokslininkai vienareikšmiškai įrodė, kad SARS-CoV-2 yra visiškai natūralios šikšnosparnių kilmės virusas, šia teoriją galima drąsiai paneigti. Nuo to laiko „Washington Egzaminer“ pridėjo pataisą originalaus savo kūrinio viršuje, pripažindami, kad istorija tikriausiai yra melaginga.

Mirtingumo nuo COVID-19 rodikliai yra iškraipomi

Dar viena sąmokslininkų teorija, kuri yra labai populiari ir Lietuvoje – COVID-19 užsikrėtimų ir mirčių rodikliai yra fiktyviai didinami, todėl nėra jokio pagrindo laikytis karantino taisyklių ar kitų socialinių atsiribojimų priemonių. Medicininės kaukės, saviizoliacija, socialinė distancija, pasak dezinformacijos skleidėjų, yra tik kontrolės priemonės, o joms įgyvendinti žmonės yra specialiai gąsdinami pateikiant tikrovės neatitinkančius užsikrėtusiųjų skaičius.

Nors apie tai kalba ne vienas šia teorija sąmoningai ar nesąmoningai tikintis žmogus, pirmoji šio mito kūrėja yra laikoma daktarė Annie Bukacek, kurios kalba, „perspėjusi“, kad manipuliuojama COVID-19 mirties liudijimais, „YouTube“ buvo peržiūrėta daugiau nei ketvirtį milijono kartų.

Dienraščio „Rolling Stone“ žurnalistams atlikus tyrimą, paaiškėjo, kad ši moteris iš tikrųjų yra kraštutinių dešiniųjų kovos su vakcinacija ir prieš abortus aktyvistė, o jos teiginiai, kad COVID-19 mirtingumas yra falsifikuojamas, iš tikrųjų neturi jokio pagrindo. Daugeliui pasaulio šalių trūkstant tyrimams skirtų priemonių ir žmogiškųjų resursų, labiau tikėtina, kad dabartinis žuvusiųjų ir užsikrėtusių koronavirusu skaičius yra kur kas didesnis nei yra skelbiama.

COVID-19 iš tiesų neegzistuoja

Ir galiausiai – vyšnia ant torto. Visos mirtys, perpildytos ligoninės, žmonių pasakojimai apie tai, kaip jie jautėsi sirgdami koronavirusu, pasak profesionalių sąmokslo teoretikų, yra melas, mat COVID-19 net neegzistuoja ir tai tėra globalistinio elito planas atimti visų žmonių laisvę bei nukreipti mūsų mintis nuo nešvarių jų darbelių.

Dezinformacijos skleidėjai aiškina, kad šis naujasis virusas yra ne blogesnis už gripą. Tačiau moksliškai įrodyta, kad koronavirusas yra perpus labiau užkrečiamas nei gripas – koronavirusu užsikrėtęs žmogus gali užkrėsti 2–2,5 žmones, kai užsikrėtęs gripu – tik 1,3 žmogaus.

Negano to, koronaviruso inkubacinis periodas gali trukti iki dviejų savaičių, kai gripo – tik iki trijų dienų. Be spartaus užkrečiamumo koronavirusas gali būti ypač pavojingas sveikatos apsaugos sistemoms, nes iš visų atvejų vidutiniškai 19 proc. reikia hospitalizacijos, kai susirgus gripu tik 2 proc. visų sergančiųjų prireiks priežiūros ligoninėje. Tad kad ir kaip kažkas bandytų įrodyti, kad virusas neegzistuoja, faktai sako visai ką kitą.

Žaidimas, ugdantis atsparumą melagienoms

Kovai su dezinformacija yra sukurtas specialus žaidimas „Bad News“. Lietuvoje jį pristato iniciatyva „Demaskuok.lt“, vienijanti žiniasklaidos, visuomenės bei valstybės atstovus prieš propagandą ir melagingas naujienas. Jo poreikis kilo natūraliai dėl visuomenėje išaugusio dėmesio netikroms naujienoms.

„Bad News“ žaidimas yra vienas iš alternatyvių būdų pasiekti menkiau dezinformacijos poveikiu besidominčią žmonių dalį. Apskritai, žaidimo formatas yra universaliai pripažįstamas, kaip vienas efektyviausių būdų įsisavinti informacijai.

Šiame žaidime yra išskirtos 6-ios dezinformacijos technikos, kurios plačiai naudojamos realybėje, bei supaprastintos iki žaidimo lygmens. Tai apsimetimas kitu (impersonification), emocijų išnaudojimas (emotion), supriešinimas (polarisation), sąmokslo teorija (conspiracy theory), diskreditavimas (discreditation) ir trolinimas (trolling). Žaidime žmogus yra įspraudžiamas į dezinformatoriaus „Twitter“ platformoje rolę, o žaidimo naratorius jį žingsnis po žingsnio moko apgaudinėti žmones. Iš pradžių subtiliai, vėliau vis labiau keliant melų kartelę bei tolstant nuo realybės.

Belieka žaidimą išbandyti patiems: http://getbadnews.delfi.lt/. Savo atsparumą melagienoms „Bad News“ žaidime jau dabar gali išbandyti Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojai

Užsakymo nr.: PT_85870507