Kariuomenės vadas Rickas Burras pranešė, kad šiems kariams jau įteikti „pranešimai apie administracines priemones“ ir kad po dviejų savaičių jie bus pašalinti iš tarnybos, nebent jiems pavyktų sėkmingai užginčyti tokį sprendimą.

Praėjusią savaitę paskelbtoje ištisus metus trukusio tyrimo ataskaitoje nurodoma, kad Australijos elitinės specialiosios pajėgos Afganistane „neteisėtai nužudė“ 39 civilius gyventojus ir kalinius. Kai kuriems iš jų buvo įvykdyta egzekucija be teismo per karių „krikšto“ ritualus.

Dokumento autoriai rekomendavo perduoti 19 asmenų bylas Australijos federalinei policijai, išmokėti kompensacijas aukų artimiesiems ir įvykdyti virtinę reformų kariuomenėje.

R. Burro pabrėžė, kad ginkluotosios pajėgos siekia patraukti kaltininkus atsakomybėn, bet paragino gerbti teisingo teismo principus.

„Visi esame pasiryžę pasimokyti iš šio tyrimo ir tapti stipresnė, gabesnė ir veiksmingesnė kariuomenė“, – pridūrė vadas.

„Kiekvienas reikalas ir individualios aplinkybės bus nagrinėjamos kiekvienu atskiru atveju“, – pažymėjo jis.

Po 2001 metų rugsėjo 11 dieną įvykdytų teroro išpuolių Jungtinėse Valstijose daugiau nei 26 tūkst. Australijos karių buvo nusiųsti į Afganistaną, kur drauge su JAV ir kitų sąjungininkų pajėgomis kovojo su Talibanu, teroristų tinklu „al Qaeda“ ir kitomis islamistų grupuotėmis.

Australijos koviniai daliniai oficialiai paliko šalį 2013 metų pabaigoje, tačiau nuo to laiko buvo paskelbta virtinė neretai makabriškų pasakojimų apie australų specialiųjų pajėgų elgesį.