„Sumažinus būtent šias lėšas, bus 60 nepatenkintų merų, kurie visus nepadarytus darbus nurašys ant naujos Vyriausybės – „atėjo ir atėmė pinigus“. Gerai, kad pavyko laiku pastebėti. Bandysime išminuoti, kad mūsų sunkiasvorė technika galėtų saugiai tęsti kelionę“, – sakė jis.

Finansų ministerijos atstovai „Delfi“ patvirtino, kad savivaldybių pajamos savarankiškoms funkcijoms 2021 metais turėtų būti 82 mln. eurų mažesnės.

„Pagal parengtą 2021 metų rodiklių projektą, savivaldybių biudžetų visi pajamų šaltiniai (pajamos iš mokesčių, rinkliavos, valstybės biudžeto dotacijos ir kt.) 2021 metais sudarys 3560 mln. eurų. Nors ir prognozuojama, kad dalis pajamų kitais metais gali sumažėti (82 mln. eurų), lyginant su 2020 metais, bendrai savivaldybių biudžetai didės 282 mln. eurų (8,6 proc.)“, – rašoma pateiktame komentare.

Savo ruožtu M. Majauskas, kad ministerijos įvardijamas 8,6 proc. augimas susidaro dėl ženklaus savivaldybėms skiriamų dotacijų padidėjimo. „Dėl Seimo ir Vyriausybės priimtų įsipareigojimų ir savivaldybėms deleguotų funkcijų vykdymo“, – sakė jis.

M. Majauskas dar pastebėjo, kad ministerija dotacija laiko ir kitais metais numatytus 132 mln. eurų, kurie skirti savivaldybių 2020 metais dėl pandemijos negautų pajamų kompensavimui.

„Šiuo metu savivaldybės ima trumpalaikes paskolas iš iždo, nes trūksta apyvartinių lėšų, o tie 132 mln. eurų bus skirti toms paskoloms grąžinti. Kas susitvarkys be paskolų, tiems bus kompensuotos 2020 metais negautos pajamas.

Savivaldybės laukia metų pabaigos, žiūrės, kokia bus situacija. Pavyzdžiui, Tauragėje, panašu, kad nerinks apie 8 proc. pajamų, palyginus su 2020 metų planu arba apie 1,8 mln. eurų. Tai yra dideli pinigai savivaldai“, – dėstė Seimo BFK pirmininkas.

M. Majauskas pabrėžė, kad biudžetų mažėjimas savarankiškoms funkcijoms vykdyti yra esminis klausimas, nes būtent iš šių lėšų daromi savivaldos rinkimų programose numatyti darbai.

Finansų ministerijos duomenimis, 2020 metų sausio–rugsėjo mėnesiais savivaldybės gavo 1,269 mlrd. eurų pajamų, t. y. 67,5 proc. viso metų plano.

Taip pat pateikiame lentelę su visų 60 savivaldybių 2020 ir 2021 metų pajamų savarankiškoms funkcijoms prognozėmis.

Pavyzdžiui, Vilniaus miestas kitais metais turėtų 11,12 mln. eurų mažiau, Kauno miestas – 7,95 mln. eurų mažiau, Klaipėdos miestas – 4,15 mln. eurų mažiau.

Šią savaitę Seimas grąžino biudžeto projektą Vyriausybei tobulinti. Kitas projekto svarstymas Seime numatytas gruodžio 17 dieną. Netrukus po to jį ketinama ir priimti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (211)