Mažmeninės prekybos tinklas „Iki“ veiklą plėtoja tokioje srityje, kurioje tvarumas apima ne vieną aspektą. Pradedant produktų ir jų gamintojų bei tiekėjų pasirinkimu, dėmesiu prekių pakuotėms, baigiant energetiškai efektyviais pastatais ir energijos suvartojimo mažinimu – atsižvelgiama į tvarios veiklos modelį.

„Atsakinga veikla mums yra daugiau nei tik gražiai skambanti frazė, tai – mūsų kasdienybė. Esame prekybos tinklas, kuriam rūpi mus supanti aplinka ir tvarumas. Jau kurį laiką taikome priemones, kurios mažina veiklos poveikį aplinkai, be to, į tokias iniciatyvas įtraukiame ir visus savo darbuotojus“, – sako Edita Jakučionytė-Lukšė, prekybos tinklo „Iki“ personalo vadovė.

Žalioji elektra – kiekvienam darbuotojui

Vienas iš būdų mažinti poveikį aplinkai – naudoti iš atsinaujinančių šaltinių pagamintą elektros energiją. Prekybos tinklas „Iki“ dar 2016 m. pradėjo pereiti prie žaliosios elektros energijos naudojimo ir nuolat didino jos kiekį bendrame suvartojamos elektros kiekyje. Šiuo metu žalioji energija sudaro net 90 proc. visos prekybos tinklo sunaudojamos energijos.

Tačiau vien žaliosios energijos naudojimu įmonės veikloje neapsiribojama. „Iki“ iniciatyva su energijos tiekėju buvo pasirašyta sutartis, kad darbuotojai ir savo namuose galėtų naudoti iš atsinaujinančių šaltinių pagamintą elektros energiją. Tokiu būdu kiekvienas „Iki“ dirbantis žmogus gali prisidėti prie gamtos tausojimo ir švarios aplinkos.

Kaip pasakoja E. Jakučionytė-Lukšė, žaliosios energijos darbuotojams idėja kilo iš siekio ne tik įmonės veikloje, bet ir kasdien savo namuose prisidėti prie poveikio aplinkai mažinimo. „Tvarumas nėra tik gražus žodis. Jis turi tapti kiekvieno mūsų gyvenimo dalimi, kad galėtume darniau sugyventi su mus supančia aplinka. Taip ir kilo mintis visiems prekybos tinklo darbuotojams padaryti prieinamą žaliąją energiją“, – paskatas įvardijo personalo vadovė.

Kad projektas virstų realybe, darbuotojams nereikia papildomų priemonių ar veiksmų – jiems užtenka užsiregistruoti specialiai UAB „Palink“ sukurtoje platformoje. Kiekvienas užsiregistravusysis gauna būtent jam tinkamiausią žaliosios elektros energijos pasiūlymą namams ir gali su elektros energijos tiekėju pasirašyti sutartį.

Pažangus energijos vartotojas

Pasak „Iki“ personalo vadovės, siekiant tvarumo tikslų, sprendimų ieškoma kasdien. Ir ne tik kalbant apie žaliąją elektrą. Energijos vartojimo efekty¬vumas taip pat padeda mažinti išmetamą šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį ir taip švelninti klimato kaitą. Įrengiant naujas ir rekonstruojant senesnes parduotuves padarome daug sprendimų, prisidedančių prie energijos taupymo, mažinančių elektros sąnaudas ir anglies dvideginio išmetimą.

Išsikeltą tikslą iki 2022 metų savo veikloje sumažinti elektros vartojimą 9,3 proc., o anglies dvideginio išmetimą 23 proc. prekybos tinklas jau įgyvendinimo ir šiuo metu yra apibrėžiami nauji aplinkosauginiai tikslai.

Taip pat „Iki“ nuo 2019 m. priklauso Pažangios energijos klubui, kurio nariai – įmonės, savo kasdienėje veikloje pritaikančios žingsnius mažinti poveikį klimatui. Tai ne tik būdas efektyviai naudoti energiją, bet ir realus indėlis į Lietuvos įsipareigojimus pagal Europos Sąjungos direktyvą Nr. 2012/27/ES.

Publikuotas straipsnis yra parengtas įmonės ar organizacijos, kuri pateko į „Atsakingo‌ ‌požiūrio“‌ ‌apdovanojimus.

Šaltinis
Temos
Atsakingo požiūrio apdovanojimai
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)