Šiais metais žinoma tinklaraštininkė Kalėdų sezonui pradėjo ruoštis dar rudenį, kad savo skaitytojus pradžiugintų naujais kalėdinių kepinių receptais. Pasak jos, tai toks metas, kai norisi tos šventinės dvasios namams suteikti kuo daugiau.

„Kepti šventinius kepinius pradėjau anksčiau, kad galėčiau savo skaitytojus pradžiuginti naująja elektronine knygele „Kalėdiniai skanumynai. Europos kepinių tradicijos“, kurią sukūriau kartu su „Santa Maria“. Šią knygelę visiškai nemokamai visi norintys gali parsisiųsti iš mano tinklaraščio (spauskite ČIA).

Į ją įtraukiau pačius įvairiausius kalėdinių kepinių receptus: nuo angliško brandintų vaisių pyrago, švediškų bandelių su šafranu iki prabangios itališkos panettone. Manau, kiekvienas šioje knygelėje išsirinks sau patinkantį kepinį iš 12-os kalėdinių receptų. Praėjusiais metais tokiu metu pristačiau Kalėdinių sausainių receptų knygelę, kurią taip pat, su 24-iais sausainių receptais, visiškai nemokamai galima parsisiųsti iš mano tinklaraščio (spauskite ČIA).

Šiemet, kaip niekada anksčiau, Kalėdoms savo namus norisi iškvepinti skanumynais iš pačių įvairiausių šalių. Kol apie keliones galime tik svajoti, knygelėje skoniais ir kvapais keliauju po kalėdinę Europą“, – pasakoja jau dešimtmetį savo receptais lietuvius džiuginanti R. Ničajienė.

Kelionės ir kitų šalių kultūros atgyja mūsų virtuvėse

Gaminti namuose tampa nauja šių dienų mada. Žmonės ne tik tai daro, nes nori pavalgyti, tačiau tai tampa ir bendrystės, bendravimo būdu. Kitiems – pramoga, laisvalaikiu. Tretiems – būdu namus pripildyti šilumos, malonaus kvapo, geros nuotaikos. „Sezoninės virtuvės“ kūrėja sako, kad jos šeimai tai taip pat leido pakeisti įprastas tradicijas.

„Kiekvienais metais prieškalėdiniu laikotarpiu su šeima turėjome tradiciją aplankyti kurią nors vieną šalį ir įsijausti į jos kalėdinę nuotaiką bei šventines tradicijas. Tokiu metu keliavome ir atradome Vokietijos, Švedijos, Italijos, Nyderlandų, Belgijos, Lenkijos, Prancūzijos virtuves. Kiekviena aplankyta šalis turėjo savo kalėdinį skonį, kvapą ir tradicinius šventinius kepinius. Šiose šalyse mažose vietinėse kepyklėlėse teko ragauti tradiciškai keptą vokišką štoleną, itališką panettone, švediškas bandeles su šafranu, Lenkijoje populiarų aguonų pyragą...“ – prisiminimais dalinasi pašnekovė ir atskleidžia, kad šiemet rado būdą, kaip šiai tradicijai suteikti kitą formą.

Eglė Juzumas nuotr.

„Šį rudenį mėgaujuosi šiais prisiminimais ir jų įkvėpta kepu skanumynus, kurių receptus sudėjau į elektroninę knygelę „Kalėdiniai skanumynai. Europos kepinių tradicijos“. Manau, kad visiems šiuo laikotarpiu reikia ieškoti ir atrasti naujus įpročius bei tradicijas“, – Kalėdinių kepinių leidinio gimimo istoriją pasakoja R. Ničajienė.

Skirtingos šalys, tačiau vienas bendras bruožas

Nesvarbu, kokios šalies skanėstą ragaujate, jei jis Kalėdinis – neabejotinai užuosite šildančius, maloniai, jaukiai nuteikiančius prieskonius. Patys populiariausi šio laikotarpio prieskoniai: cinamonas, kardamonas, šafranas ir meduolių prieskoniai.

„Skandinavijoje kepiniai pakvimpa ne tik cinamonu, bet ir kardamonu, kurio skandinavai kepiniams suvartoja daugiausiai Europoje. Dar vienas, rečiau mūsuose naudojamas, prieskonis kalėdiniams kepiniams – šafranas. Šafranu Švedijoje gardinamos Šv. Liucijos dienos bandelės, o Nyderlanduose su juo kepama razinų duona. Cinamonu per Kalėdas kvepia visa Europa: nuo vokiško štoleno iki slovėniško riešutų vyniotinio. Na, o meduolių prieskoniais galima gardinti ne tik meduolius, bet ir brandintą džiovintų vaisių pyragą“, – apie paprastą būdą kepiniams suteikti kalėdinės nuotaikos pasakoja pašnekovė.

Renatos Ničajienės nuotr.

Brandintą pyragą gaminkite jau šį savaitgalį

Vieni pirmųjų Kalėdoms pyragus pradeda kepti praktiškieji anglai. Tradicija – kalėdinį brandintą džiovintų vaisių pyragą iškepti dar lapkritį – šiuo metu jau yra pasklidusi po visą pasaulį. Lietuviai – ne išimtis, brandintus pyragus ne tik kepame, tačiau ir mielai juos dovanojame artimiesiems.

„Aš jau daug metų tradiciškai šį pyragą kepu pirmąjį advento sekmadienį, o likusius tris sekmadienius iki Kalėdų jį sulaistau aromatingu alkoholiu ir brandinu iki pat gruodžio 25 dienos. Anglijoje šie pyragai prieš Kalėdas puošiami saldžia cukraus ar marcipanų mase, bet aš dažniausiai jį palieku „nuogą“ bei puošiu visžalių bruknuolių šakelėmis su uogomis, kurių net žiemą galiu pasiskinti savo gėlyne. Kokių tik šio pyrago versijų nesu išbandžiusi! Vienoje iš mano knygų galima rasti šio pyrago be miltų ir alkoholio versiją. Norintys išvengti alkoholio, jį gali keisti šviežiai spaustomis apelsinų sultimis, sumaišytomis su aromatinga juodąja arbata. Pernai atradau labai paprastą šio pyrago receptą, kuriam iš anksto nereikia džiovintų vaisių brandinti. Jo receptu dalinuosi ir naujojoje elektroninėje knygoje“, – apie pyragą, kurį pasigaminti dabar pats laikas, pasakoja tinklaraštininkė.

Nostalgiški kepiniai – tradicijų dvasiai įpūsti

Tikriausiai, ne vienas mūsų turime iš kartos į kartą keliaujančius receptus, kurie yra tapę neatsiejama švenčių dalimi. Ritualais virtęs tokių patiekalų gaminimas – lyg nematomos gijos, siejančios mus su artimaisiais, o jų skonis – nepamirštamas ir nesupainiojamas.

Pasak R. Ničajienės, Kalėdos jai taip pat yra tradicijų metas, kai norisi kepti nostalgiškus skanumynus: „Ant mūsų šeimos Kalėdų stalo visada būna pyragas su aguonomis, kurį kepė mano močiutė, o dabar kepa mano mama ir aš. Šio pyrago receptu taip pat dalinuosi naujojoje el. knygoje. Šiemet, po daugelio metų, ant kalėdinio stalo ir vėl dėsiu minkštą meduolį, kurį kepdavo mano močiutė, jos netekus, ir meduolio nebeteko ragauti. Šiemet, po daug metų, pasistengiau atgaminti minkšto meduolio receptą, panašų į tą, kurį kepė mano močiutė. Bet kiekvienais metais, be nostalgiškų skanumynų, išbandau ir kokį nors naują, modernų receptą“, – apie įvairovę virtuvėje kalba pašnekovė.

Kuo kvepia Kalėdos?

Prasidedant šaltajam sezonui, vis dažniau ir dažniau iš prieskonių dėžučių pradedame traukti įvairius prieskonius, kurie namus pripildo jaukumo bei pasąmoningai mums asocijuojasi su gražiausiomis žiemos šventėmis.

„Visai natūraliai, atšalus orams, būtent cinamono kvapas suteikia daugiausiai jaukumo. Cinamonui geriau atsiskleisti padeda riebalai ir alkoholis. Šį prieskonį berkite gaminimo pradžioje, kad jis, veikiamas karščio, kuo geriau pasklistų maiste. Verdant cinamono lazdeles skystyje, geriau jį uždenkite, kad cinamono aromatai neišgaruotų. Jis padeda atsiskleisti saldumui, todėl ypač tinkamas saldiems kepiniams ir desertams“, – apie iš Azijos atkeliaujantį prieskonį pasakoja R. Ničajienė.

Ar kada skaičiavote, kiek pasaulyje prieš Kalėdas yra iškepama skirtingų rūšių, šildančiais prieskoniais kvepiančių, meduolių? Kvapnūs kalėdiniai sausainiai tiesiog neįsivaizduojami be meduolių prieskonių.

Pašnekovė rekomenduoja turėti ir gana universalų, vadinamąjį meduolių, mišinį: „Dažniausiai meduolių prieskonių mišinys maišomas iš skirtingų, šildančių prieskonių. Skandinavijos šalyse, kur kepami tradiciniai pipiriniai sausainiai, šie prieskoniai papildomi maltais juodaisiais pipirais. Olandijoje šis prieskonių mišinys papildomas anyžiais, baltaisiais pipirais, džiovintomis apelsinų žievelėmis. Vokiečiai į meduolių prieskonių mišinį įberia maltų džiovintų kalendrų. Mūsų skoniui artimiausias tradicinis skandinaviškas meduolių prieskonių mišinys. Mano mėgstamiausi „Santa Maria“ meduolių prieskoniai maišomi iš malto cinamono, gvazdikėlių, juodųjų ir kvapniųjų pipirų, imbierų, kardamonų bei muskato riešutų. Meduolių mišinys prieskonių spintelėje neužsistovės, nes jis labai tinka ir kepant obuolių, moliūgų, morkų pyragus, keksiukus ar keksus. Juo net galite gardinti varškės apkepą, varškėčius, lietinių blynų įdarus“.

Kalėdinės valgomos dovanos

Daugelis kalba, kad šiais metais žmonės mažiau orientuosis į materialumą, o daugiau ieškos išties nuoširdžių būdų parodyti artimiesiems dėmesį. Skanios dovanos – būtent tai. Pasak „Sezoninės virtuvės“ tinklaraščio autorės, tikėtina, kad per šias šventes žmonės dar daugiau gamins namuose, kuriuose praleidžiame daug laiko:

„Namai, kurie kvepia naminiais kepiniais – daug jaukesni. O to jaukumo ir šildančių prieskonių kvapo taip norisi prieš Kalėdas. Kiekvienais metais gaminu ne tik mūsų šeimos mėgstamus desertus, tačiau ir valgomas dovanas. Pernai kepiau kalėdinių sausainių rinkinius. Šiemet dovanoms tikrai kepsiu itališką panforte ir naminį panettonę, jų abiejų receptai yra naujojoje kalėdinių skanumynų el. knygelėje“.

„Sezoninės virtuvės“ autorė Renata Ničajienė ir „Santa Maria“ dalinasi keliais leidinio „Kalėdiniai skanumynai. Europos kepinių tradicijos“ receptais.

Renatos Ničajienės nuotr.

Šokoladinis panforte su džiovintomis slyvomis ir vyšniomis

Šis senovinis receptas kilęs iš Toskanos miesto Siena. Šiame mieste jis gaminamas net nuo 13-to amžiaus ir yra vienas seniausių desertų Europoje. Seniausiuose receptuose minima, kad panforte buvo gaminamas ne tik su vietiniais riešutais, džiovintais vaisiais, medumi, bet ir skaninamas iš už jūrų marių atgabentais juodaisiais pipirais. Šiais laikais panforte yra daug ir pačių įvairiausių receptų. Kai su šeima keliavome po Toskaną, buvome užsukę į viduramžiais dvelkiančia Sieną, kurioje radau specializuotą krautuvėlę su pačių įvairiausių skonių panforte. Tradiciškai toks desertas siejamas su Kalėdomis. Jį ragaudama ir vėl mintimis sugrįžau į saulėtą Tokanos miestą Sieną.

Šalis – Italija

Prieskonis – cinamonas, kardamonas

Kiekis – 20 cm kepimo formai

REIKĖS:

  • 100 g juodojo šokolado
  • 100 g džiovintų vyšnių
  • 200 g džiovintų slyvų
  • 150 g lazdynų riešutų
  • 150 g migdolų riešutų
  • 150 g graikinių riešutų
  • 80 ml medaus
  • 160 ml rudojo cukraus
  • 180 ml miltų
  • 2 šaukštų kakavos
  • 1 apelsino smulkiai nutarkuotos žievelės
  • 1 šaukštelio „Santa Maria“ cinamono
  • 1 šaukštelio „Santa Maria“ kardamono
  • cukraus miltelių apibarstyti

GAMINIMAS:

  1. Riešutus pakepinkite nekarštoje orkaitėje, kad apskrustų. Patrinkite juos tarp rankų, kad nubyrėtų luobelės.
  2. Miltus sumaišykite su kakavos milteliais, suberkite kepintus riešutus, pjaustytas džiovintas slyvas, džiovintas vyšnias ir prieskonius. Viską išmaišykite.
  3. Vandens garų vonelėje ištirpinkite laužytą šokoladą.
  4. Medų ir cukrų sudėkite į puodą ir šildykite ant vidutinės kaitros, kol užvirs. Virkite ant žemos temperatūros apie 5 minutes.
  5. Į miltų, riešutų ir džiovintų vaisių mišinį supilkite tirpintą šokoladą ir medaus-cukraus sirupą ir iš karto gerai išmaišykite. Tai patogiausia daryti rankomis, užsidėjus gaminimui skirtas pirštines.
  6. Kepimui skirtos formos dugną ir šonus išklokite kepimo popieriumi. Į taip paruoštą formą sukrėsite paruoštą tešlą ir ją rankomis paspauskite, kad vienodai pasiskirstytų. Šaukštu palyginkite kepinio viršų ir pašaukite kepti į įkaitintą iki 150 laipsnių orkaitę 40 minučių. Iškepusį skanumyną, palikite praaušti, apibarstykite cukraus milteliais, įsukite į foliją ir padėkite laukti Kalėdų.

Užsakymo nr.: PT_85845617