Kas yra AIDS ir ŽIV?

AIDS (įgytas imuninio nepakankamumo sindromas) yra liga, kurią sukelia ŽIV (žmogaus imunodeficito virusas).

Patekęs į žmogaus organizmą, ŽIV puola imuninės sistemos ląsteles (T limfocitus, makrofagus, dendritines ląsteles), kurios yra atsakingos už kovą su infekcija.

Po pirminio užsikrėtimo žmogus ilgą laiką jokių simptomų gali ir nepastebėti. Progresuojant ligai, silpsta žmogaus imuninė sistema ir organizmas nebepajėgia apsiginti nuo įvairių ligų, pavyzdžiui, tuberkuliozės.

Jei asmuo yra užsikrėtęs ŽIV, dar nereiškia, kad jis serga AIDS. AIDS – paskutinė ŽIV infekcijos stadija.

ŽIV (pa)plitimas

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 2019 m. pabaigoje 38 mln. pasaulio gyventojų buvo užsikrėtę ŽIV. Ši infekcija perduodama kontaktuojant su ŽIV užsikrėtusio žmogaus kūno skysčiais, tokiais kaip kraujas, sperma, makšties išskyros, motinos pienas. Pagrindiniai ŽIV plitimo būdai yra šie:

1. Lytiniai santykiai: ŽIV gali plisti visų rūšių (heteroseksualių ar homoseksualių, oralinių ir analinių) lytinių santykių metu, jei vienas iš partnerių yra užsikrėtęs;

2. Per kraują: dalinantis užkrėstais švirkštais ar adatomis (pvz., vartojant narkotikus), perpilant kraują, atliekant invazines procedūras nesteriliais instrumentais;

3. Iš motinos vaikui: ŽIV užsikrėtusi motina gali užkrėsti savo vaiką nėštumo, gimdymo metu arba žindant.

ŽIV infekcija nėra perduodama per orą, vandenį, seiles, prakaitą. Tai reiškia, kad neužsikrečiama spaudžiant ranką, liečiant, bučiuojantis su ŽIV infekuotu asmeniu (nebent burnoje yra žaizdų), dalinantis tais pačiais indais, naudojantis tais pačiais tualetais.

ŽIV diagnostika ir gydymas

ŽIV tyrimas yra vienintelis būdas sužinoti, ar asmuo yra užsikrėtęs ŽIV. Dažniausiai jis atliekamas paėmus kraujo iš venos ar piršto. Jo metu ieškoma ŽIV genetinės medžiagos arba antikūnų prieš ŽIV.

Pirminį ŽIV tyrimą galima atlikti poliklinikose, šeimos medicinos centruose, kitose sveikatos priežiūros įstaigose arba pačiam asmeniui įsigijus greitąjį testą vaistinėje ar elektroninėje parduotuvėje. Asmeniui pranešant teigiamus tyrimo rezultatus privalo būti užtikrinamas konfidencialumas.

ŽIV infekcijai gydyti skiriama antiretrovirusinė terapija, slopinanti ŽIV dauginimąsi, tačiau viruso nesunaikinanti. Antiretrovirusinė terapija skiriama visiems ŽIV užsikrėtusiems pacientams, kai jie yra pasiruošę pradėti terapiją. Vieną kartą pradėjus šį gydymą, jis trunka visą gyvenimą.

Efektyviam gydymui užtikrinti yra labai svarbu yra laikytis griežto vaistų vartojimo režimo. Jei antiretrovirusinė terapija yra veiksminga, viruso koncentracija kraujyje tampa labai maža ir laboratoriniais tyrimais nebeaptinkama (esant mažiau nei 50 viruso kopijų mililitre). Tokiu atveju tikimybė ŽIV infekuotam asmeniui perduoti infekciją kitam žmogui yra labai maža (bet nelygi nuliui).

ŽIV profilaktika

Siekiant užkirsti kelią ŽIV plitimui, rekomenduojama lytinių santykių metu naudoti prezervatyvą, turėti vieną lytinį partnerį. Kitų lytiškai plintančių infekcijų (gonorėjos, sifilio, chlamidiozės) fone didėja tikimybė užsikrėsti ŽIV, todėl, jei bent vienas iš partnerių serga kita lytiškai plintančia infekcija, būtina ją išgydyti.

Siekiant išvengti ŽIV plitimo kraujo keliu, rekomenduojama nesinaudoti nesteriliais švirkštais, adatomis, užterštomis manikiūro ir pedikiūro priemonėmis, naudoti apsaugines priemones atliekant invazines procedūras, kurių metu kontaktuojama su paciento biologiniais skysčiais.

ŽIV perdavimas iš motinos vaisiui gali būti kontroliuojamas vartojant antiretrovirusinius vaistus nėštumo ir gimdymo metu, tinkamai parenkant gimdymo taktiką, profilaktiškai gydant naujagimį, jo nežindant.

ŽIV šiandien

Iki 1990-ųjų pradžios ŽIV infekcija buvo pagrindinė mirties priežastis tarp 25–44 metų amerikiečių.

Šiandieniniame pasaulyje ŽIV gydymas yra daug efektyvesnis - dabar prieinama daugiau nei 30 vaistinių medžiagų nuo šios ligos. Anksti pradėtas gydymas antiretrovirusiniais vaistais užkerta kelią ŽIV infekcijos išsivystymui iki AIDS ir jo nulemtų gretutinių ligų.

Nors vaistas, visam laikui išgydantis ŽIV infekciją, dar neegzistuoja, tačiau dauguma ŽIV užsikrėtusių žmonių gali gyventi ilgą ir visavertį gyvenimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)