Pasivaiščiojimai su Čiurlioniu

Nors M. K. Čiurlionio namai Vilniuje lankytojams uždari, jie yra pasiekiami virtualioje erdvėje, socialiniuose tinkluose. Beveik prieš metus Čiurlionio namų sukurta mobilioji programėlė „Čiurlionio Vilnius“ gali tapti puikiu bičiuliu šiomis dienomis – pasivaikštinėti Vilniaus senamiesčio gatvėmis atrandant vietas, nuspalvintas Čiurlionio veikla. Programėlėje – ir daugiau įdomios informacijos apie to laikmečio Vilnių, lietuvių tautinio atgimimo asmenybes ir jų veiklą.
Čiurlionio namai siūlo idėją prasmingiems pasivaikščiojimams

Čiurlionio namai siūlo idėją savaitgaliui ir ne tik – saugų kultūrinį patyrimą, pasivaikščiojimą Čiurlionio takais Vilniuje, t. y. įprastą pasivaikščiojimą papildyti čiurlioniškomis akimirkomis, Vilniaus mieste slypinčiais istoriniais atradimais: kada, kur ir kodėl lankėsi Čiurlionis, kaip miestas atrodė Čiurlionio akimis ir dabar, mūsų laiškais? Vien pagrindinėje, dažnai lankomoje Vilniaus gatvėje slypi trys Čiurlionio vietos.

Nemokamą mobiliąją programėlę „Čiurlionio Vilnius“ galima atsisiųsti iš „Google Play“ ir „App Store“ parduotuvių.

Čiurlionio namų languose, tiesiai Savičiaus gatvėje sužibo „Atvira Paroda“, kurioje eksponuojama fotografo Stanislovo Žvirgždo fotografijų paroda „Čiurlionio Vilnius“, kurią sudaro fotografijos darbai žymintis Vilniaus vietas, kuriose lankėsi ir pats Mikalojus Konstantinas Čiurlionis.

Čiurlionio namai kviečia ir siūlo paprastus pasivaikščiojimus papildyti Čiurlionišku turiniu. Daugiau informacijos ČIA.

MO parodą perkelia į lauką

Antrojo karantino metu uždarytas MO muziejus pristato staigmeną – šiuo metu muziejuje eksponuojama paroda „Kodėl taip sunku mylėti?“ perkeliama į lauką. Artimiausias tris savaites dalis parodos kūrinių bus eksponuojami lauke.

Kartu su partneriais „JCDecaux Lietuva“ įgyvendinamas projektas sukuria unikalią galimybę visiems vilniečiams pamatyti dalį parodos „Kodėl taip sunku mylėti?“ kūrinių tiesiog vaikštant lauke.

Muziejininkai sugalvojo, kaip sukurti galimybę žiūrovams kūrinius pamatyti kitaip – dalį lietuvių autorių kūrinių perkėlė į lauką.

Dar vasarą kartu su Vilniaus miesto savivaldybe įgyvendintas lauko galerijos projektas „Menas be stogo“ įkvepia daugiau meno kūrėjų ir institucijų išeiti į miesto gatves ir tiesiogiai užkalbinti žiūrovą ten, kur jis galbūt nesitiki.
Mo parodą perkelia į lauką

Kiekvienas parodos kūrinys, kurį galima pamatyti lauke, turi QR kodą ir nuorodą į parodai lauke sukurtą puslapį. Jame smalsuolių laukia pati įvairiausia informacija: video įrašai su parodos kuratoriais, tinklalaidės su parodoje eksponuojamais MO kolekcijos autoriais, parodos e. gidas, įtraukiančios viktorinos-žaidimai, straipsniai.

Skirtingi parodos „Kodėl taip sunku mylėti?“ kūriniai bus pasklidę po įvairias miesto vietas. Tokiu būdu galima kaskart atrasti vis naują kūrinį. O jį pamačius stabtelti, pasmalsauti ir įsikvėpti skaitant, žiūrint ar klausant įvairias parodą ir meno kūrinius lydinčias istorijas.

Pasigrožėti kūriniais per galerijos langą

Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) vyksta dailininko Ričardo Bartkevičiaus retrospektyvi tapybos paroda „R. B. apie R. B.“, kurioje eksponuojami pastarųjų metų autoriaus tapyba. R. Bartkevičiaus paveiksluose persipina regimojo ir vidinio pasaulių, pilnų išgyvenimų ir nuojautų, atspindžiai, apstu autobiografinių nuorodų, kartais jie persmelkti dramatiško sarkazmo, kartais – linksmi ir nerūpestingi.

Galerijai užvėrus duris dėl karantino, žiūrovai kviečiami apžiūrėti parodą pro vitrininius galerijos langus.
Andriaus Makarevičiaus darbai matomi pro galerijos langą

Pro Dailininkų sąjungos galerijos langus į žiūrovą žvelgs ir kito kūrėjo, dailininko Andriaus Makarevičiaus tapyti personažai. O jie tikrai nepėsti – treninguotieji atspindi vos už kelių šimtų metrų esančio stoties rajono gyvenimą. Tame slypi nemažai intrigos bei įdomumo – žiūrovas yra įtraukiamas į estetinį nuotykį, kaip betarpiškas dalyvis.
Paroda persikėlė į dailės saloną-studiją „MOrka“

Meno projektų erdvėje „Janso muziejus“ buvo suplanuota paroda iš Janso muziejaus rinkinio, projektų erdvė yra rūsyje ir karantino metu ji – uždara.

Buvo nuspręsta parodą perkelti į dailės saloną-studiją „MOrka“ (Pylimo g. 21B, Vilnius).

„Išdažiau sienas baltai, pakabinau dienos lempas ir iškabinau savo surinktų darbų, daugiausiai draugų kolekciją, kartu su savo tapybos darbais, fotokoliažais ir objektais. Kolekcijoje yra Martino Jankaus, Vytauto Dubausko, Eglės Karpavičiūtės, Sigito Lukausko, Ryčio Minkevičiaus tapybos, Audriaus Naujokaičio grafikos, Aido Bareikio piešinių, Algimanto Aleksandravičiaus, Ramūno Danisevičiaus ir Gintauto Trimako nuotraukų, ir Jono Meko atspaudų iš kino juostų. O monitoriui prie lango bėga Ramūno Danisevičiaus vaizdai iš galerijoje vykusių performansų dokumentacijos“, – karantino išprovokuotomis naujienomis dalijosi dailininkas Evaldas Jansas.
Paroda persikėlė į dailės saloną-studiją „MOrka“

Beryškinant interjerą ir eksterjerą grafiti freskom puošė Trexus (Kipras Kuris Piešia) ir Trafik (Trafikmoves). Kūriniai matomi ir naktį, dailininkas sakė paliekantis salone-studijoje šviesą.

Atminimo ženklai

Savivaldybės inicijuota ir antrus metus vykstanti programa „Kuriu Vilnių“ toliau su menininkų pagalba gaivina primirštas sostinės erdves. Pernai buvo įgyvendinti dar 6 kūrybiniai projektai, papuošę Vilniaus miestą. Visus projektus galima pamatyti ČIA.
Atminimo ženklas 100-osioms architekto ir skulptoriaus Antano Vivulskio mirties metinėms

Vieni jų:

Naujamiestyje, ties Vytenio g. 6 atidengtas pagal architekto Antano Vivulskio autorinius brėžinius iš bronzos išlietas erdvinis bažnyčios modelis. Atminimo ženklas atidengtas minint 100-ąsias architekto ir skulptoriaus A. Vivulskio mirties metines. Projekto autoriai Gintaras Čaikauskas ir skulptorius Tadas Gutauskas.

„Antakalnio sienos“ – Lietuvos dailininkų sąjungos freskos ant Vilniaus Antakalnio progimnazijos ir apleisto pastato P. Vileišio g. 14A.

Rimanto Milkinto skulptūra „@per tris dienas“ (Dariaus ir Girėno g. 25).
„Sentimentų banga“

Nuo lapkričio 19 d. iki 2021 m. sausio 8 d. Lietuvos fotomenininkų sąjungos bibliotekos / Prospekto galerijos vitrinoje (Gedimino pr. 43, Vilnius) Inga Dinga pristato projektą „Sentimentų banga“.

Įvietintas kūrinys, sumanytas dar iki karantino paskelbimo, žiūrovams bus matomas visą parą, nepriklausomai nuo galimybių lankytis galerijose. Inga Dinga kiekvienam praeiviui pateikia 475-ių Fuji Instax mozaiką kaip Žvėryno rajono langų ir langinių tipologiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)