Peržiūrėjus kelionių organizatorių pasiūlymus, panašu, kad šiemet pačios populiariausios – egzotiškos kryptys. Pasak organizatorių, lietuviai gana aktyviai žvalgosi į šiltuosius kraštus, nes daugelis šiemet taip ir neišvyko į suplanuotas keliones.

„Saulės trūkumas, pilkas dangus ir 2 laipsniai šilumos skatina žmones galvoti, kaip ištrūkti ten, kur šviečia saulė, ir bent šiek tiek pasilepinti. Maldyvai – viena iš siūlomų krypčių, mielai keliautojus priima ir Dominikos Respublika, Meksika, Zanzibaras, gal kiek griežtesnė atranka JAE. Tad keliautojai žvalgosi į visas kryptis, kurios tik galimos, saugios ir su mažiau reikalavimų atvykstantiems“, – sako „West Express“ produktų skyriaus vadovė Laura Šepetienė ir primena, kad renkantis kelionę svarbu pasidomėti visais reikalavimais iš anksto ir iki pat kelionės pradžios sekti informaciją dėl galimų pasikeitimų.

„Priklausomai nuo šalies, keliautojai privalo turėti neigiamą COVID-19 testą. Dažniausiai jis turi būti padarytas nuo 72 iki 96 val. iki išvykimo. Taip pat pildoma speciali forma apie sveikatą, ją pateikus gaunamas QR kodas, reikalingas atvykti į šalį. Labiausiai keliautojus neramina klausimas: kas bus, jei pasidarius testą jis bus teigiamas. Pastebime, kad žmonės labiau baiminasi ne dėl galimybės užsikrėsti, kiek prarasti pinigus už būsimą kelionę. Visgi ir čia yra sprendimų. Daugelis paslaugų teikėjų prisitaiko ir siūlo įvairių papildomų paslaugų, lengvesnių kelionės, datos pakeitimo variantų. Turizmas – ta sritis, kuri stipriausiai pajautė pandemiją, tačiau būtent todėl ji labiausiai prie jos ir prisitaikė“, – sako L. Šepetienė.

Pašnekovė teigia pastebėjusi išaugusį lietuvių susidomėjimą atostogomis Maldyvuose, pasak jos, ten vilioja ne tik garantuotai geras oras, bet ir sumažėjusios kainos. „Visų šalių turizmą labai paveikė pandemija, daugelis viešbučių, kad išgyventų, drastiškai mažina kainas. Ne išimtis – ir Maldyvai: kainos tikrai nukritusios. Be to, šiuo metu bene visur galima poilsiauti erdviau, nes keliautojų daug mažiau. Lankytinose vietose nėra minių žmonių. Kita tendencija, kurią pastebime, – tai kelionių užsakymas kitai vasarai, rudeniui ar net žiemai. Yra tikimybė, kad pandemijai pasibaigus kainos stipriai kils. Jei dabar pasirodo pasiūlymas už itin gerą kainą, pirkti gal ir apsimoka, juolab kad iš anksto nereikia daug sumokėti – dažniausiai nuo 20 iki 50 Eur asmeniui“, – pasakojo kelionių organizatoriaus atstovė.

Šiuo metu Maldyvuose atostogaujantį Rimvydą Širvinską-Makalių galima vadinti vienu iš kaltininkų, lėmusių išaugusį šios krypties populiarumą. Keliautojo nuotraukos ir vaizdo įrašai iš egzotiško krašto sugundė nemažai keliautojų, o pirmieji kelionių paketai verslininko tinklalapyje buvo iššluoti akimirksniu.

„Kai ėmiau dalytis vaizdais iš paplūdimių ir namelių ant vandens, daugelis su didele nuostaba klausė: „Ar tai apskritai šiuo metu įmanoma?“ Penkerius metus skraidinome keliautojus į Maldyvus – susidomėjimą ši šalis turėjo visuomet, tačiau niekada neteko matyti, kad taip staigiai būtų išpirktos vietos. Matyt, stipriai apribotas kelionių pasirinkimas tam turi labai didelę įtaką. Kai matai, jog saugiai ir niekam nekenkiant atostogauti šiuo metu yra įmanoma, pats užsimanai kur nors išlėkti. Pabendravau su keliais viešbučiais, sudėliojome pasiūlymą ir pakvietėme lietuvius čia atvykti – kasdien plaukia nauji užsakymai iš porų, šeimų ir pavienių keliautojų“, – džiaugėsi R. Širvinskas.

Kelionių organizatorius pastebi, jog šiuo laikotarpiu svarstant apie bet kokią kelionę kyla daug daugiau klausimų nei anksčiau. Ne išimtis – ir Maldyvai. Pasak jo, saugios atostogos be privalomos saviizoliacijos tiek nuvykus, tiek grįžus šiuo metu tikrai įmanomos, o aviakompanijos, turizmui atsinaujinant, stengiasi pasiūlyti vis patogesnių skrydžių tomis kryptimis, kuriomis galima keliauti. Savarankiškai arba su kelionių organizatoriumi norintiems keliauti į šią šalį R. Širvinskas pateikė išsamią atmintinę:

„Maldyvai dar vasaros viduryje atvėrė savo sienas keliautojams į privačias salas, o spalio viduryje – ir apsistojantiems vietinių salų viešbučiuose bei svečių namuose. Likus 96 val. ar mažiau iki skrydžio į rojų Maldyvuose privaloma atlikti COVID-19 PGR testą (jo kaina – apie 75 Eur privačiose klinikose, laboratorijose). Su savimi reikia turėti sertifikatą anglų kalba, jį tikrins tiek Lietuvoje, tiek persėdant, tiek atvykus į Maldyvus. Likus parai ar mažiau iki skrydžio, internetu reikia užpildyti atvykimo į Maldyvus formą, kur reikės pateikti ir neigiamą testo atsakymą bei savo nuotrauką, parašyti daugiau duomenų apie save, savo poilsio vietą šalyje. Užpildžius gaunamas QR kodas, kurį reikės pateikti pasienyje. Tiesa, man atvykus kodo nebuvo prašoma. Kad grįžus į Lietuvą nereikėtų saviizoliuotis, būtina atlikti pakartotinį COVID-19 testą. Galima jį atlikti dar būnant Maldyvuose arba iš anksto suderinti vizitą laboratorijoje jau kitą dieną po atvykimo, tuomet izoliuotis reikės tik tol, kol gausite neigiamą testo atsakymą (maždaug parą).“

Pasak pašnekovo, šiuo metu esminis keliautojams kylantis klausimas – „kas būtų, jeigu...?“ Ir nors apie blogus dalykus per atostogas galvoti nesinori, tačiau prieš kelionę būtina apsvarstyti viską, todėl šalies medicinos sistema tapo vienu iš svarbiausių kriterijų renkantis atostogų kryptį.

„Maldyvuose yra keturios COVID-19 klinikos, taip pat įrengta visą parą dirbanti pagalbos ir informacijos telefonu linija. Kiekviena privati sala turi savo vietos gydytoją, o vietinėje Mafušio (Maafushi) saloje, kurioje esu, yra ir karščiavimo klinika (nors saloje iš viso buvo užfiksuoti 5 COVID atvejai, tačiau ji gana turistinė). Pagrindinė ligoninė yra sostinėje Malėje, čia ji aprūpinta ir plaučių ventiliavimo aparatais.

Absoliuti dauguma naujų COVID atvejų Maldyvuose yra užfiksuojama sostinėje Malėje, į ją turistai neįleidžiami, o vietiniai šiuo metu negali iš išvykti be privalomos saviizoliacijos, todėl žinant, kad visi turistai čia atvyksta su neigiamu testo atsakymu, tikimybė užsikrėsti turėtų būti neįtikėtinai maža, tačiau kaip ir bet kur pasaulyje ji išlieka“, – „Delfi“ pasakojo Makalius ir patikino, jog aviakompanijos, viešbučiai ir kelionių organizatoriai siūlo labai lanksčias kelionės įsigijimo sąlygas, todėl prieš išvykimą sužinojus teigiamą COVID atsakymą kelionės datą galima pakeisti nemokamai.

„Planuojant kelionę savarankiškai, rekomenduoju įsigyti skrydžio bilietus su kuo lankstesne skrydžio keitimo politika, pavyzdžiui, „Turkish airlines“ ir „Lufthansa“ siūlo labai lanksčias sąlygas, o viešbučio rezervaciją atlikti su galimybe nemokamai atšaukti likus bent parai iki atvykimo. Tokiu atveju, įvykus nenumatytai situacijai, išvengsite nuostolių“, – patarė keliautojas.

Tiesa, lietuvius vilioja ne tik saugus poilsis, bet ir gana stipriai sumažėjusios kainos. Anot R. Širvinsko, savarankiška kelionė į Maldyvus šiuo metu kainuoja iki 1000 eurų. Į kainą įeina savaitės apgyvendinimas vietinėje saloje, skrydžiai ir perplukdymas. Renkantis atostogas su kelionės vadovu kaina siekia 1100–1200 Eur. Brangiausiai, iki 1500 eurų, atsieis poilsis privačioje saloje su „viskas įskaičiuota“ paketu.

„Pirmas įspūdis šiemet atvykus į Maldyvus – neįtikėtinai mažai turistų ir gerokai sumažėjusios poilsio šalyje kainos. Ir nors skrydžiai šiuo metu gana brangūs, kadangi jų pasirinkimas nedidelis, bendra kelionės kaina vis tiek žemesnė nei iki pandemijos. Kai kurie žmonės sako, jog tuščios salos yra veikiau trūkumas nei privalumas, tačiau aš su jais nesutinku. Žinoma, liūdna, kad turizmas stipriai nukentėjęs ir visi šiame sektoriuje patiria milžiniškų nuostolių, tačiau, žvelgiant iš turisto perspektyvos, šiuo metu galite patirti visišką atostogų idilę, o paplūdimiuose laiką leisti vieni. Pačiupus gerą pasiūlymą, tikrai galima gerokai pigiau atostogauti kad ir namelyje ant vandens, kuris anksčiau būdavo neįperkamas. Tiesa, itin gerų kainų pasiūlymai čia skelbiami likus mažiau nei parai iki planuojamo atvykimo, tad jeigu turite svajonę pigiai pagyventi vandens namelyje, kviečiu apsistoti vietinėje saloje ir semiant naujus įspūdžius kartu medžioti paskutinės minutės pasiūlymus. Tai galima daryti kad ir booking.com platformoje.“

Jau kelias savaites Maldyvuose viešintis lietuvis pasakojo, kad poilsis ten šiek tiek pasikeitė, bet įžvelgia daugiau pliusų nei minusų.

„Tai turbūt dešimtas mano apsilankymas Maldyvuose, tačiau tik trečią kartą atvykstu čia atostogų, tad skirtumą dabar matau akivaizdų – šiuo metu Maldyvuose jaučiuosi geriau ir saugiau nei Lietuvoje. Čia gyvenu vietinėje Mafušio (Maafushi) saloje. Ji labai paprasta ir skiriasi nuo tos Maldyvų idilės paveikslėliuose, tačiau turi turistams skirtą paplūdimį, čia aš galiu stebėti tikrą vietinių gyvenimą ir keliauti į aplinkines salas. Minusas – tokių salų pasirinkimas šiuo metu sumažėjęs, nes vadinamasis island hopping kelionės būdas (vienos kelionės metu aplankyti kelias skirtingas salas) sudėtingesnis nei anksčiau, mat kaskart norint persikelti reikia gauti turizmo ministerijos leidimą, kurio aš laukiau dvi dienas.

Jei atostogausite vietinėje saloje, šiuo metu įmanomos ne visos ekskursijos, tačiau atvykus čia savaitei veiksmo tikrai užteks su kaupu. Kai kurios salos priėmė sprendimus nepriimti vienadienių keliautojų, tad pasirinkimas tik vos vos mažesnis nei anksčiau.

Keliaujant į privačią salą, kiekvienas viešbutis nustato savo taisykles dėl kaukių dėvėjimo. Vykdami į vietinę salą, turistai privalo dėvėti kaukes viešose vietose, išskyrus paplūdimį, kavines ir restoranus. Tiesa, kavinėse kainos gerokai sumažėjusios ir prisitaikiusios ne prie turistų, o prie vietinių įpročių ir pageidavimų, o man visai įdomu tai pačiam išbandyti.

Taigi, pagrindinis skirtumas – žmonių skaičius. Nors pats esu turizmo atstovas ir mano verslas buvo skaudžiai paveiktas pandemijos, kartu esu ir keliautojas, kuris negali atsidžiaugti dienas paplūdimiuose leisdamas vienas ar su keliais atklydusiais bei nuo triukšmo pabėgusiais turistais. Dauguma turistų šiuo metu čia atvykę ilgam laikui – kas mėnesiui, o kas net trims“, – pasakojo Maldyvų saloje atostogaujantis R. Širvinskas-Makalius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (217)